Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 50d - problem z ekspozycją

Mieszany widok

burny
    Guest

Domyślnie

ExploRa: robie gł. na Av więc nie powiem Tobie czy tak jest na każdym, dla mnie ten jest najodpowiedniejszy i najwygodniejszy dlatego potrzebuje by aparat naświetlał zdjęcia dobrze na tym trybie... na 400D robiłem tez tylko na Av, tak samo ustawiałem sobie aparat i zawsze było ok i to mnie martwi... robie zdjęcia od 3 lat, przez 2,5 roku było dobrze, przesiadłem się na 50D i nagle robię źle? wydaje mi się, że nie, i dlatego szukam błędu w aparacie a nie moich ustawieniach... jedynie mam watpliwosci co do pomiaru, bo zawsze miałem na punktowy w 400D a w 50D ustawiałem różnie z przewagą pomiaru skupionego, myślałem ze może firmware, światłomierz w aparacie lub jakieś inne głębiej ukryte funkcje?

analogforever: na stałe w Av mam iso i przesłonę a czas dobiera aparat i przy większości dobierał dobrze, okolo 1/100sek. ale w 20% dobierał źle i dlatego mam problem, nie dlatego ze wszystkie są przepalone... po drugie 400-etką robiłem przy różnych warunkach pogodowych i na pewno większy wachlarz warunków pogodowych miałem robiąc 400d niz 50d do tej pory...

czy problemem może być to że jest pomiar skupiony?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodam może jeszcze dość istotną uwagę, mianowicie aparat potrafi zrobić przy takich samych ustawieniach jedno zdjęcie normalne a drugie w serii przepalone... np mam dwa prawie identyczne zdjęcia pstryknięte jedno po drugim i jedno ma 1/50sek a drugie 1/125sek...
    Ostatnio edytowane przez burny ; 04-01-2009 o 02:14 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burny Zobacz posta
    czy problemem może być to że jest pomiar skupiony?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dodam może jeszcze dość istotną uwagę, mianowicie aparat potrafi zrobić przy takich samych ustawieniach jedno zdjęcie normalne a drugie w serii przepalone... np mam dwa prawie identyczne zdjęcia pstryknięte jedno po drugim i jedno ma 1/50sek a drugie 1/125sek...
    Pomiar skupiony najlepiej uzywac jak masz tlo jasniejsze niz obiekt fotografowany...

Ta seria jest taka sama ? Przy skupionym jak sie nie myle masz ok 9% w centrum. Czy pomiar miales na ten sam obiekt czy przesuniety zostal wzgledem centrum, ze masz roznice w czasach. Na to wyglada, ze nastepna fotka w serii nie byla tak samo mierzona dla obiektu w centrum.

Domyślnie

[QUOTE=burny;583196]ExploRa: robie gł. na Av więc nie powiem Tobie czy tak jest na każdym, dla mnie ten jest najodpowiedniejszy i najwygodniejszy dlatego potrzebuje by aparat naświetlał zdjęcia dobrze na tym trybie... na 400D robiłem tez tylko na Av, tak samo ustawiałem sobie aparat i zawsze było ok i to mnie martwi... robie zdjęcia od 3 lat, przez 2,5 roku było dobrze, przesiadłem się na 50D i nagle robię źle? wydaje mi się, że nie, i dlatego szukam błędu w aparacie a nie moich ustawieniach... jedynie mam watpliwosci co do pomiaru, bo zawsze miałem na punktowy w 400D a w 50D ustawiałem różnie z przewagą pomiaru skupionego, myślałem ze może firmware, światłomierz w aparacie lub jakieś inne głębiej ukryte funkcje?

Ale o czym wy tu wszyscy dyskutujecie. Wymusiłeś parametry ISO, przysłona to wg światłomierza aparat ustawił czas na jakim wg niego ekspozycja była poprawna. Raczej nie ma nigdzie zapisane, że przy czasie 1/25 sekundy zdjęcie nie może wyjść poprawnie. Jak masz obiektyw z IS to w większości wypadków bez problemu (tylko przy scenach statycznych) A że na pierwszym planie miałeś kogoś w ciemno szarej i czarnej kurtce to nic dziwnego że światłomierz się pomylił. Fotografując w trybach AV i Tv też trzeba myśleć. Możesz co najwyżej przestawić pomiar światłą na matrycowy. Ale dla ciemnych obiektów przy tym pomiarze powinieneś zrobić korektę ekspozycji. Poczytaj torchę o pomiarze światłą - miał to też 400D i 300D i analogowe tak samo. Nic się w tej dziedzinie nie zmieniło od lat.

Uprawnienia umieszczania postów