ExploRa: robie gł. na Av więc nie powiem Tobie czy tak jest na każdym, dla mnie ten jest najodpowiedniejszy i najwygodniejszy dlatego potrzebuje by aparat naświetlał zdjęcia dobrze na tym trybie... na 400D robiłem tez tylko na Av, tak samo ustawiałem sobie aparat i zawsze było ok i to mnie martwi... robie zdjęcia od 3 lat, przez 2,5 roku było dobrze, przesiadłem się na 50D i nagle robię źle? wydaje mi się, że nie, i dlatego szukam błędu w aparacie a nie moich ustawieniach... jedynie mam watpliwosci co do pomiaru, bo zawsze miałem na punktowy w 400D a w 50D ustawiałem różnie z przewagą pomiaru skupionego, myślałem ze może firmware, światłomierz w aparacie lub jakieś inne głębiej ukryte funkcje?
analogforever: na stałe w Av mam iso i przesłonę a czas dobiera aparat i przy większości dobierał dobrze, okolo 1/100sek. ale w 20% dobierał źle i dlatego mam problem, nie dlatego ze wszystkie są przepalone... po drugie 400-etką robiłem przy różnych warunkach pogodowych i na pewno większy wachlarz warunków pogodowych miałem robiąc 400d niz 50d do tej pory...
czy problemem może być to że jest pomiar skupiony?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodam może jeszcze dość istotną uwagę, mianowicie aparat potrafi zrobić przy takich samych ustawieniach jedno zdjęcie normalne a drugie w serii przepalone... np mam dwa prawie identyczne zdjęcia pstryknięte jedno po drugim i jedno ma 1/50sek a drugie 1/125sek...