Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: 50d - problem z ekspozycją

burny
    Guest

Domyślnie 50d - problem z ekspozycją

Witam! Trochę się naczytałem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.
    Od paru miesięcy posiadam Canona 50D i zauważyłem, że 50-tka przepala co któreś zdjęcie, czasem częściej (nawet kilka po kolei) czasem rzadziej (nie ma reguły) mimo, że ekspozycję mam ustawioną na 0Ev (nawet gdy zejdę na -0,33EV czy -0,66Ev to zdjęcia potrafią wyjść przepalone). Najczęściej zdarza się to przy sztucznym świetle i wysokim ISO, ale nie tylko, ponieważ np dziś pstrykałem przy świetle dziennym na ISO 500-640 i sporo zdjęć wyszło mi przepalonych. O ile pstrykam w RAWach to jeszcze mogę to przeżyć, ale często robię tylko JPG i staje się to wtedy mocno uciążliwe.

Czytałem gdzieś, że podobno w starszych wersjach firmware'u przy włączonej opcji priorytetu jasnych partii aparat przepalał zdjęcia, wrzuciłem nowy firmware (1.0.3) i nie pomogło (czy ta funkcja est włączona czy nie aparat robi swoje...)

proszę o pomoc bo nie wiem już czy to moja wina (moze jakas inna fuckcje mam właczona) czy mam jakis lipny egzemplarz i powinienem biec czym prędzej na Żytnią...

zamieszczam przykład zdjęcia pstrykniętego na -0,33Ev...

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Postać na pierwszym planie - czarny płaszcz.
    Jaki miałeś ustawiony pomiar światła (evaluative, cw lub spot?) i który punkt AF był aktywny?
    Jeśli środkowy lub aparat złapał ostrość w centrum, to mógł "wyciągać" tą czerń do neutralnego szarego, przez co wszystkie jasne obszary przepalał.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burny Zobacz posta
    Witam! Trochę się naczytałem, ale nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu.
    Od paru miesięcy posiadam Canona 50D i zauważyłem, że 50-tka przepala co któreś zdjęcie, czasem częściej (nawet kilka po kolei) czasem rzadziej (nie ma reguły) mimo, że ekspozycję mam ustawioną na 0Ev (nawet gdy zejdę na -0,33EV czy -0,66Ev to zdjęcia potrafią wyjść przepalone). Najczęściej zdarza się to przy sztucznym świetle i wysokim ISO, ale nie tylko, ponieważ np dziś pstrykałem przy świetle dziennym na ISO 500-640 i sporo zdjęć wyszło mi przepalonych. O ile pstrykam w RAWach to jeszcze mogę to przeżyć, ale często robię tylko JPG i staje się to wtedy mocno uciążliwe.

Czytałem gdzieś, że podobno w starszych wersjach firmware'u przy włączonej opcji priorytetu jasnych partii aparat przepalał zdjęcia, wrzuciłem nowy firmware (1.0.3) i nie pomogło (czy ta funkcja est włączona czy nie aparat robi swoje...)

proszę o pomoc bo nie wiem już czy to moja wina (moze jakas inna fuckcje mam właczona) czy mam jakis lipny egzemplarz i powinienem biec czym prędzej na Żytnią...

zamieszczam przykład zdjęcia pstrykniętego na -0,33Ev...

Ciekawy problem poruszyłeś ,bo ja z pomiarem światła w 450 D jakim dysponuje też się połapać nie mogę.Mam jakąś wizję na ten temat ,ale chwilowo będę śledził wątek i popatrze co powiedzą bardziej doświadczeni użytkownicy cyfrowych lustrzanek.
    Wracając do zamieszczonego sampla ,to imo prześwietlenie najmniej dokucza,bardziej mnie razi fioletowy zafarb i to kosmiczne poruszenie rękawa kobiety,warunki świetlne chyba nie były takie złe,jak Ci to wyszło to nie mam pojęcia.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Rozwiazanie jest baaaardzo proste. Zobacz jaki masz czas 1/25s, ISO 640 i F7. Za dnia (godz 15.21)? Przepalenie murowane przy takim dlugim czasie. Korekcja ekspozycji tu nic by nie pomogla. Trzeba bylo zjechac z czasem do min. 1/60 jak juz i ISO 200/400. Toz to jeszcze nie noc. Trzeba patrzec co pokazuja ustawienia. Czas, przyslona i ISO a potem korygujesz ekspozycje.

burny
    Guest

Domyślnie

ustawiony był pomiar skupiony, nie pamiętam który był wybrany punkt akurat przy tym zdjęciu, ponieważ do różnych zdjęć zmieniałem punkty af, zawsze wybieram pkt af najbliższy twarzy postaci na zdjęciu, ustawiam pkt na twarz, ostrzę, ustawiam kadr z przytrzymaniem spustu migawki do polowy i dopiero pstrykam.
    Niezależnie który punkt wybiorę czy to centralny czy nie to przepala...
    Miałem wcześniej 400D nic w sposobie robienia zdjęć nie zmieniałem (no może oprócz sposobu pomiaru af, bo kiedyś zawsze punktowy, a teraz to różnie bywa, który powinienem w tym przypadku/ przy robieniu portretów bo zawsze mam z tym problem?) i tam nigdy nic podobnego mi się nie zdarzało...

ExploRa: przy trybie Av chyba aparat sam powinien ustawić odpowiedni czas naświetlania skoro wybrałem ze ekspozycja ma być na -0,33Ev...
    Ostatnio edytowane przez burny ; 04-01-2009 o 01:23

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burny Zobacz posta
    ExploRa: przy trybie Av chyba aparat sam powinien ustawić odpowiedni czas naświetlania skoro wybrałem ze ekspozycja ma być na -0,33Ev...
    ISO jak miales moze AUTO ? Priorytet przyslony czyli dales na f7... Zrobilo sie ciemno to automat dal czas na 1/25 i jak miales ISO na auto to poszlo po bandzie... Nie dosc ze poruszone to przepalone wyszlo.

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Rozwiazanie jest baaaardzo proste. Zobacz jaki masz czas 1/25s, ISO 640 i F7. Za dnia (godz 15.21)? Przepalenie murowane przy takim dlugim czasie. Korekcja ekspozycji tu nic by nie pomogla. Trzeba bylo zjechac z czasem do min. 1/60 jak juz i ISO 200/400. Toz to jeszcze nie noc. Trzeba patrzec co pokazuja ustawienia. Czas, przyslona i ISO a potem korygujesz ekspozycje.
    przecierz warunki ekspozycji dobrał aparat ,chyba że zdjęcie było zrobione w manualu.

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Za duzo trybow AUTO koledzy...

burny
    Guest

Domyślnie

iso recznie, przyslona recznie, balans bieli recznie, ekspozycja na -0,33 recznie, czas naswietlania - aparat. powiedz mi w którym miejscu widzisz za duzo trybow AUTO?!

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    Za duzo trybow AUTO koledzy...
    automatyka pomiaru już 30 lat temu była doprowadzona do perfekcji ale z cyfrakami się nie sprawdza zupełnie ,nowe aparaty mierzą jak chcą.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów