Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: 50d - problem z ekspozycją

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

dla pewnosci zrob na Av cos a potem na trybie M i zobacz czy tez wynik jest taki sam. ... Sugerowalem sie ze 640 z auto poszlo... Ale jak dales z reki, to wymusiles takie naswietlenie tym ISO. Tu moze korekta na -2EV moze by zmniejszyla taki efekt. Nie widze, powodu aby aparat byl cokolwiek uszkodzony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez analogforever Zobacz posta
    automatyka pomiaru już 30 lat temu była doprowadzona do perfekcji ale z cyfrakami się nie sprawdza zupełnie ,nowe aparaty mierzą jak chcą.
    Dlatego tryb M daje bardziej powtarzalne pomiary, bo sam ustawiasz jak ma byc. Jakby ustawil czas aby nie miec poruszenia i dobral by odpowiednie ISO co by dobrze naswietlil ekspozycje do czasu. To ani by nie bylo poruszone ani przepalone. Tryb Av dobry jak czas nie spada ponizej 1/60 - potem trzeba pamietac, ze trzeba to korygowac wiekszym ISO/przyslona/korekta EV.
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 04-01-2009 o 01:45 Powód: Automerged Doublepost

burny
    Guest

Domyślnie

Wysokie ISO przy ustawieniu ekspozycji wymusza dłuższe naświetlanie? myślałem, że odwrotnie...
    dziwne dla mnie jest przede wszystkim to, że zdjęć z takimi ustawieniami zrobiłem koło 90 a przepalonych jest około 20% a pozostałe są naświetlone odpowiednio...
    robiąc 400D nigdy mi się tak nie zdarzało...
    Ostatnio edytowane przez burny ; 04-01-2009 o 01:50 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

wysokie iso pozwala Ci osiagnac ekspozycje taka abys mogl zlapac wiecej swiatla przy krotszym czasie (np. takim aby nie miec poruszenia) ... masz czas ponizej 1/60 np. 1/25 podbijasz ISO i daje Ci np. ISO 800 poziom czasu 1/60... itd.

Na kazdym trybie pomiaru tak masz ? A na 400D tez robiles tak samo ?

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burny Zobacz posta
    Wysokie ISO przy ustawieniu ekspozycji wymusza dłuższe naświetlanie? myślałem, że odwrotnie...
    dziwne dla mnie jest przede wszystkim to, że zdjęć z takimi ustawieniami zrobiłem koło 90 a przepalonych jest około 20% a pozostałe są naświetlone odpowiednio...

miałeś pewnie szczęście ze pogada była bardziej stabilna gdy posiadałes 400D,gdy na stałe ustawiasz ISO 640 f 7 i 1/25s to rzeczywiście mogą wyjść różne zdjecia ,jedne prześwietlone inne niedoświetlone.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Niezależnie który punkt wybiorę czy to centralny czy nie to przepala...
    Punkt AF nie ma nic wspólnego z przepaleniami. Ważne jest w jaki sposób i miejsce z którego mierzysz naświetlenie.

nowe aparaty mierzą jak chcą.
    Bzdura. Nowe aparaty mierzą światło bardzo dobrze, tylko nie zapominaj, że mierzą światło odbite, a nie padające, stąd różnica. W zależnosci od płaszczyzny (ciemnej, czy jasnej) podane parametry będą się znacznie różnić, pomimo tych samych warunków, bo chyba nie muszę Ciebie uświadamiać co ile swiatła odbija. więc najpierw poczytaj o światłomierzach, a nie gdybaj i pluj na pomiar światła..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

burny
    Guest

Domyślnie

ExploRa: robie gł. na Av więc nie powiem Tobie czy tak jest na każdym, dla mnie ten jest najodpowiedniejszy i najwygodniejszy dlatego potrzebuje by aparat naświetlał zdjęcia dobrze na tym trybie... na 400D robiłem tez tylko na Av, tak samo ustawiałem sobie aparat i zawsze było ok i to mnie martwi... robie zdjęcia od 3 lat, przez 2,5 roku było dobrze, przesiadłem się na 50D i nagle robię źle? wydaje mi się, że nie, i dlatego szukam błędu w aparacie a nie moich ustawieniach... jedynie mam watpliwosci co do pomiaru, bo zawsze miałem na punktowy w 400D a w 50D ustawiałem różnie z przewagą pomiaru skupionego, myślałem ze może firmware, światłomierz w aparacie lub jakieś inne głębiej ukryte funkcje?

analogforever: na stałe w Av mam iso i przesłonę a czas dobiera aparat i przy większości dobierał dobrze, okolo 1/100sek. ale w 20% dobierał źle i dlatego mam problem, nie dlatego ze wszystkie są przepalone... po drugie 400-etką robiłem przy różnych warunkach pogodowych i na pewno większy wachlarz warunków pogodowych miałem robiąc 400d niz 50d do tej pory...

czy problemem może być to że jest pomiar skupiony?
    dodam może jeszcze dość istotną uwagę, mianowicie aparat potrafi zrobić przy takich samych ustawieniach jedno zdjęcie normalne a drugie w serii przepalone... np mam dwa prawie identyczne zdjęcia pstryknięte jedno po drugim i jedno ma 1/50sek a drugie 1/125sek...
    Ostatnio edytowane przez burny ; 04-01-2009 o 02:14 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta

Bzdura. Nowe aparaty mierzą światło bardzo dobrze, tylko nie zapominaj, że mierzą światło odbite, a nie padające, stąd różnica. W zależnosci od płaszczyzny (ciemnej, czy jasnej) podane parametry będą się znacznie różnić, pomimo tych samych warunków, bo chyba nie muszę Ciebie uświadamiać co ile swiatła odbija. więc najpierw poczytaj o światłomierzach, a nie gdybaj i pluj na pomiar światła..
    a pokaż mi aparat który mierzy światło padjące w technice TTL .Co tu czytać o światłomierzach ,problem jest taki że w przeciwieństwie analogowych lustrzanek ,cyfrowe przekłamują pomiary dość mocno.
    T90 ,Pentax Z-20 , 2 powiekszalniki,procesor Jobo i cała szafa optyki

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

czy problemem może być to że jest pomiar skupiony?
    dodam może jeszcze dość istotną uwagę, mianowicie aparat potrafi zrobić przy takich samych ustawieniach jedno zdjęcie normalne a drugie w serii przepalone... np mam dwa prawie identyczne zdjęcia pstryknięte jedno po drugim i jedno ma 1/50sek a drugie 1/125sek...
    Pomiar skupiony najlepiej uzywac jak masz tlo jasniejsze niz obiekt fotografowany...

Ta seria jest taka sama ? Przy skupionym jak sie nie myle masz ok 9% w centrum. Czy pomiar miales na ten sam obiekt czy przesuniety zostal wzgledem centrum, ze masz roznice w czasach. Na to wyglada, ze nastepna fotka w serii nie byla tak samo mierzona dla obiektu w centrum.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

a pokaż mi aparat który mierzy światło padjące w technice TTL.
    po co mam Ci pokazywac taki aparat, skoro pisałem o świetle odbitym?:-)

cyfrowe przekłamują pomiary dość mocno.
    Hmm.. IHMO to kwestia wprawy. Na początku też sie wściekałem na działanie światłomierza, bo myslałem, że mi wariuje, ale troche wprawy, zrozumienia i jest ok:wink: tak czy inaczej głównie robię na manualu i wskazania światłomierza traktuję bardziej orientacyjnie..
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pewnie kwestia szczęścia. Tu nie było siły. Pomiar skupiony, w centrum czarny płaszcz to będzie przepalenie murowane. Jakimkolwiek aparatem. Albo silna korekta na minus, albo AEL na coś o w miarę neutralnym walorze albo inny tryb. Moim zdaniem, jeśli ktoś nie chce wnikać to nie powinien zmieniać trybu z wielosegmentowego na żaden inny.

Chciałem również zauważyć, że o ile 50D jest w tym podobny do 350D, to tylko właśnie wielosegmentowy jest powiązany z aktywnym punktem AF.

Pokaż może przykłady tych dwu identycznych zdjęć, różniących się tylko automatycznie czy półautomatycznie dobraną ekspozycją.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów