Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: sesje z modelkami

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Myślałam, że faceci w pewnym wieku już wiedzą jak się rozładowuje pewne napiecia tu i ówdzie zawczasu.

Mam pytanie fotografowałeś może dziewczyny w ubraniu ale np w seksownych pozach? Może w ten sposób będzie Ci łatwiej i ugryźć temat fotografii i przyzwyczaić się do duchoty w takich sytuacjach.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Gdzies kiedys byla seria filmow o tym jak fotografowac modelki, z tego co pamietam to jeden punkt byl bardzo podkreslony:

Zawsze starac sie tlumaczyc tak zeby wiedziala jak sie ustawic, a jak nie bedzie potrafila to ZAWSZE pytac sie o dotyk, obojetnie czy akt czy portret czy obojetnie co. I wiadomo przeciez ze nie bedziesz jej lapal za intymne czesci ciala zeby ja ustawic :P

Domyślnie

[QUOTE=Paenka;583201]Myślałam, że faceci w pewnym wieku już wiedzą jak się rozładowuje pewne napiecia tu i ówdzie zawczasu.

czyli co? sugerujesz, że ma sobie "zwalić" przed sesją ?

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pjoter Zobacz posta
    czyli co? sugerujesz, że ma sobie "zwalić" przed sesją ?
    nie tak ordynarnie... pytanie jaki ma priorytet - robienie fotek czy podniecanie sie modelka...
    jakos nigdy z tym problemu nie mialem po prostu jak sie wie co robi, to sie skupia na kadrach a nie na modelce chyba, ze jak wspomnialem sesja ma czemu innemu sluzyc... a to juz "amaterka"
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 04-01-2009 o 03:00

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hehe, ciekawa dyskusja sie robi Mi się widzi, że jeśli to cheerleaderki Waszej drużyny i proponują Ci sesję rozbieraną to nie do końca o zdjęcia może im chodzic ;-)
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Hehe, ciekawa dyskusja sie robi Mi się widzi, że jeśli to cheerleaderki Waszej drużyny i proponują Ci sesję rozbieraną to nie do końca o zdjęcia może im chodzic ;-)
    No Maćku, ale po nocy Cię nachodzą myśli

A co do meritum wątku to dobrze by było poodglądać sobie trochę takich zdjęć - choćby tu: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=28 - tam znajdziesz też sporo odpowiedzi na pozostałe pytania - polecam wątki kol. Sailora i Yoz'a
    a na sesję jak przyjdzie co do czego to zaprosić dziewczyny z koleżanką/koleżankami które potrafią np., umalować itp. bo Ciebie nie posądzam o umiejętność malowania, szminkowania itp. (żaden typowy facet nie ma o tym pojęcia.. no Vitez ma ale on widocznie jest nietypowy ).. Co do wynagrodzenia to trzeba spisać umowę i mogą być nim np. zdjęcia.. i w umowie powinien być zakres wykorzystania zdjęć - zarówno co możesz ty zrobić z nimi jak i co może zrobić modelka..
    ale jak fotografowałeś do tej pory sport to wydaje mi się że na początek popróbuj zdjęć koleżanek w ubraniach - ja mimo że już ze 25 lat robię zdjęcia to jeszcze nie czuję się na siłach próbować tego rodzaju zdjęć - bo to bardzo duża sztuka pokazać ładnie i ze smakiem nagie ciało.. trzeba dużo wiedzy i doświadczenia w pracy ze światłem.. inaczej nic dobrego nie wyjdzie..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 04-01-2009 o 03:05
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    No Maćku, ale po nocy Cię nachodzą myśli
    Na takie myśli każda pora jest adekwatna
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fighter16 Zobacz posta
    1. mozecie mi napisac gdzie sa przepisy prawne ktore musze znac w takiej sytuacji zeby nie posadzil mnie nikt o wykorzystywanie.
    Prawo autorskie, Kodeks Cywilny

2. jak juz wszystko zgram i ustawia modelke to czy mozna ja dotykac, tak chyba bedzie szybciej? zeby bylo perfekcyjnie
    Jak modelka niezbyt pojętna i tłumaczenie nic nie daje, to nie ma wyjścia i musisz ją dotykac żeby ustawic. Żadna zbrodnia o ile nie łapiesz jej "przypadkiem" za piersi i inne strategiczne miejsca...

3. czy musze miec swiadka?
    Nie, nie musisz.

4. czy czesto dochodzi do prob wykorzystania fotografika na planie. bo jak beda sie ocieraly o mnie to czy bedzie to wykorzystanie?
    A jak mają się ocierac, skoro są po drugiej stronie obiektywu. Co to znaczy zresztą wykorzystanie? Jesteście dorośli, nic wbrew własnej woli nie zrobicie.

4a) jak radzic sobie z ewentualnym stawaniem
    Jak będziesz się faktycznie zajmował robieniem zdjęc, to nie będzie problemu.

5. jest taka rozkminka, zeby zainwestowac w dziewczyne ktora jest modelka w zawodzie, zeby szybciej lapac doswiadczenie.no i chyba nie bede musial jej dotykac na poczatku. co o tym sadzicie?
    Można i tak, przynajmniej nie będziesz musiał godzinę tłumaczyc o co ci chodzi...

6. te dziewczyny sa calkiem ladne ale nie wiem jak wygladaja bez ciuchow n a sobie. obawiam sie, ze moga byc niezadbane czy cos i popsuje sobie reputacje jak zwroce na cos uwage. jak pewne rzeczy mowic?
    To nie zwracaj uwagi...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

moje doswiadczenie jest ograniczone w tej kwestii, aczkolwiek jest wiec sprobuje cos poradzic. Najczesciej wiele sie mysli przed sesja jak powinno byc, a w czasie sesji nawiazujesz jakis kontakt z modelka i sami wyczuwacie jak to powinno byc. dotykanie intymnych czesci ciala nie bedzie niezbedne, w tym aby ją ustawic ale sprobuje wszystko wypunktowac

1. Na poczatku moze kawa/herbata/drink + rozmowa
    2. O wynagrodzeniu juz bylo - zdjecia, umowa
    3. Co do podniecenia - u mnie takiego nie bywalo, za mocno bylem skupiony na kadrach, ustawieniach, swietle, duzo tego jest do ogarniecia, malo czasu na podziwianie modelki - chociaz i to trzeba, bo jak porobisz zdjecia z duzym brzuszkiem to duzo czasu w PS spedzisz na usuwaniu tego
    4. Jednak niektore dziewczyny (facetow nie fotografowalem, wiec ciezko mi powiedziec o nich) sa bezkrytyczne wobec siebie i chca miec 'ooo takie zdjecie jak ta', tylko ze TA ma dluzsze nogi
    5. Dotyk tylko po pozwoleniu
    6. Wlacz w tle muzyke, ktora pasuje do stylu sesji. Pozwoli wam obojgu się rozluznic i ewentualnie zabije momenty ciszy. A zeby ciszy nie bylo to mow jej co robisz, jak ustawiasz i dlaczego lampe, blende, opowiedz kawal, dbaj o to zeby ciszy bylo jak najmniej i zeby modelka wiedziala co, po co robisz i jaki efekt chcesz uzyskac. Jesli stworzy sobie obraz Twojej wizji to lepiej wyjdzie na zdjeciu. Tu wazna jest ta herbatka poczatkowa. W jej trakcie przelamujecie bariere 'ja go/jej nie znam'
    7. Jesli amatorka ma swoja wizje to lepiej wyjdzie na zdjeciach, ktore ona czuje, niz na tych ktore Ty czujesz, a ona nie wie o co chodzi
    8. Skoro chirliderka, to chyba mozesz wykorzystac jej giętkie cialo (nie, nie do seksu) i poprobowac fajne powyginane pozy, jezeli masz dostep do studio, to fajnie mozesz grac cieniem na takim ciele
    9. Zacznij od portretow, potem zdjecia sexy ale ubrane, potem bielizna.. dobre zdjecia zaczynaja wychodzic dopiero po jakiejs godzince, jak sie wkrecicie, wiec masz godzinke na zdjecia, ktore nie sa tematem sesji, ale pozwolą wam się oswoic ze soba.

jesli cos sobie pryzpomne dam znac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    Przy aktach polecam spisac umowe z kazda modelka (wzory umow znajdziesz w googlach)
    Modelki musza miec 18 lat, inaczej sie nie podejmuj, bo zawsze moze wyjsc kwas.
    Zgodnie z prawem nie muszą miec 18 lat. Skończone 15 wystarczy i oczywiście zgoda opiekunów prawnych (chyba na publikację wizerunku, bo do samego pozowania to niekoniecznie). Chyba, że modelka mimo braku 18 lat jest już pełnoletnia (osiąga to poprzez małżeństwo). A kwas może wyjśc bez względu na wiek...
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów