NIe przejmuj się, mój ma to samo. Tam gdzie ja robie 10-15 zdjęc On robi 50. IMHO czysta fascynacja technika cyfrową o "zerokosztownością".
NIe przejmuj się, mój ma to samo. Tam gdzie ja robie 10-15 zdjęc On robi 50. IMHO czysta fascynacja technika cyfrową o "zerokosztownością".
załóż ojcu mała kartę pamięci... 32 mb :-)
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
Wywalić cyfrę i kupić mu na nastepna gwiazdkę analoga; zacznie szanować spust!
żartowałem:wink:
Canis dobrze prawi, że to się wiąże z potencjalnym brakiem kosztów związanych z każdorazowym zakupem filmu, więc ludzie pstrykają gnioty na potegę.. (z calym szacunkiem dla Twojego ojca:wink
Tak na serio to myslę, że po przerzuceniu się z analoga na cyfrę Twój ojciec mógl stracic świadomośc tego co robi (o! ściana!, a tu podłoga! i sufit jeszcze..) więc chyba Cie poprę, że nadawałoby się to na forum psychologiczne, bo trzebaby było go uświadomić trochę o fotografii od poczatku (choc powiedziales, że wczesniej zdjęcia byly "tresciwe").
Jest też pewne prawdopodobienstwo, że to w wyniku zafascynowania technologią cyfrową, ten okres "testowy" dla aparatu minie i zacznie się fotografia:wink: Kwestia czasu.
W sumie ciekawy temat poruszyłes (po raz n-ty ale nieważne) ale malo powiedzialeś o tym wszystkim. Jaki aparat? co Twój ojciec o tym mówi? co sadzi? jak komentuje zrobione przez siebie fotki? Jakie ma doświadczenie w fotografii (także teoretyczne) i czy rozmawiales z nim o tym problemie mówiąc mu co o tym sadzisz..?:-) Wybacz, że tak dopytuję, ale może coś wywnioskuję, bo sam mam z pewnymi osobami podobny problem i gdybym wstawił tu ich fotki pewnie złapałbyś się za głowę..
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Slider ; 06-01-2009 o 22:13
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Nie widzę powodów do paniki. Ludziska kupują cyferki i bawią się jak dzieci, po to się je robi. Nie rozumiem po co im odbierać tą radość.
Zapewne któregoś dnia zwyczajnie się im znudzi zabawka i kupią co innego.
Czasem z zabawy tworzy się pasja, czasem przesyt i zniechęcenie.
Róbmy swoje, cieszmy się i pozwólmy się cieszyć innym.
C-F-K - forever
Jeśli rozmawiamy o fotgrafii krajobrazu, portrecie, akcie, streecie (szeroko pojętej prostej fotografii amatorskiej) - jakość aparatu nie ma pierwszorzędnego znaczenia. Przy odrobinie chęci wystarcza sprzęt za 50zł. Oczywiście, lepszy aparat nie zaszkodzi, ale na pierwszym miejscu jest wizja, która pojawiła się między uszami "operatora" oraz umiejętność takiego użycia dostępnego sprzętu, by wspomnianą wizję przenieść na papier.
Pokaż zdjęcie, które da się wykonać 1d, a 300d już nie, pomijając wykorzystanie ekstremalnie wysokich czułości.Po prostu pusty śmiech mnie ogarnia i rece opadają jak słysze to z ust człowieka, któremu na szyi wisi np Canon 1dniech weźmie ten slabszya aparat i pokaze mi jak zrobi takie samo zdjecie np canonem 350d i tym swoim 1d:> albo nie daj Boże analogiem
Nie ma co przeceniać sprzetu. Oczywiście nie zrobisz dynamicznego reportażu przy świetle świecy zenitem na velvii 50, ale nawet najlepszy sprzęt nie nadrobi braków między uszami![]()
U mojego ojca trwa to już parę lat. Pierwsza syfra to był HP 735. Produkuje na kazdej imprezie 100-200zdjęć a potem praktycznie bez selekcji (jedynie ewidentnie nieostre/poruszone itp) je pokazuje. Nie dociera do niego że lepiej wybrać z tego 7-15 zdjęć a nie taka ilośc bo to po prostu nudne jest.
Widzę, że to jest jakas przypadłośc tego pokolenia, bo u mnie w rodzinie jest bardzo podobnieNp mój brat pojechał w tym roku na wycieczkę, naprodukował kolo 500 fot. i myslisz, że pokazywał znajomym na kompie? Nie! Poszedł do labu i kazał to wszystko wydrukować!:grin: Niby jaja, ale tez mnie szlag trafiał, gdy patrzyłem co on tam zrobil, wkladając to wszystko do albumu..
![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Coś w tym musi być.
ojciec jak bierze aparat i robi zdjęcia ustawi sobie Tv jeden czas jedno iso i sru.. wali zdjęcia.. kompletnie nic nie ruszy, a jak miał zetnita to kombinował żeby jak najwięcej klatek wyszło mu na filmie ustawiał czas, patrzył co tam w wizjerze widać (12XP) czy nie za ciemno nie za jasno.. pewnie myślał o koszcie wywołania zdjęć i tym całym rytuałem wywoływania..
a teraz jak zrobi zdjęcia odstawi aparat no i nic z tym nie robi...
może teraz cykając te zdjęcia podoba mu się dźwięk klapiącego lustra![]()
dSLR żarówa szkło