Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: Niby aparat zdjęć nie roby tylko fotograf, ale...

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

co do budowy to średnio w miesiącu jestem na 2 - 3.. a ta opinia to nie moja tylko znajomego który ma firmę budowlaną.. wszyscy moi pracownicy (a jestem szefem działu technicznego w pewnej firmie m.in. instalacyjnej) mają dobre wiertarki, drabiny itp. Przykład był podany po to, żeby pokazać że są też inne punkty widzenia i wcale nie takie głupie - wszystko zależy od miejsca siedzenia i tego kto płaci..
    Ok, czyli np. jak się robi ślub to lepiej wsiąść 30 małpek i 30 fotografów zamiast jednego lustra ? joke no offense;-)

Co do dysleksji itp. to w dzisiejszych czasach uważam to za bzdurę i czyste lenistwo -w moich czasach matki dzieciom zasady pisowni wybijały pasem na dupie i taki lek był zadziwiająco skuteczny na tzw. dysleksję, dysgrafię i co tam jeszcze nie wymyślili na zachodzie psychologowie. Jak nie wiesz jak się coś pisze to ściągnij sobie firefoxa - nic nie trzeba instalować bo ma od razu wbudowaną kontrolę pisowni.. działa rewelacyjnie.. to nie nabijanie się bo pisząc z błędami okazujesz lekceważenie tym co to czytają.. A co do "kalek w okularach" to nie trafiłeś bo mam minus osiem w obu oczach i to co napisałem nie było wcale nabijaniem..
    Co do dysleksji to widzę że też nie masz pojęcia. To tak jak byś pasem chciał zlikwidować te swoje minus osiem ;-)
    Owszem w dzisiejszych czasach jest to bardzo bardzo naciągane... Wiem bo miałem 2 lata temu praktyki pedagogiczne w technikum i połowa uczniu z dysleksją...
    Natomiast w moich czasach dysleksje (dysgrafię zresztą też) stwierdzona przez badania psychologiczne (2 razy) miałem jako jedyny w szkole, co ciekawe mowa tutaj o tej samej szkole.
    Wielu znanych ludzi często bardzo inteligentnych miało dysleksję, ale pewnie o tym wiesz bo z tego co piszesz wnioskuję że jesteś gościem na poziomie.

Jak nie wiesz jak się coś pisze to ściągnij sobie firefoxa - nic nie trzeba instalować bo ma od razu wbudowaną kontrolę pisowni.. działa rewelacyjnie.. to nie nabijanie się bo pisząc z błędami okazujesz lekceważenie tym co to czytają.. A co do "kalek w okularach" to nie trafiłeś bo mam minus osiem w obu oczach i to co napisałem nie było wcale nabijaniem..
    A to już jest największa bzdura jaką czytałem, możesz mi wyjaśnić w jaki sposób przekłada się popełnienie jednego czy dwóch niezamierzonych błędów na lekceważenie czytelnika??
    Firefoksa mam, ale nie mogę się przestawić, bo bardzo wolno się otwiera.
    Zazwyczaj mam otwartego Worda i przeklejam to co piszę, ale nie zawsze jest na to czas.

Czytam ze zrozumieniem, tylko Ty nie potrafisz przyjąć że inny mogą mieć inne zdanie
    mógłbym napisać i vice Versa

z Twoich wywodów wynika że jak ktoś ma super sprzęt to zrobi od razu super zdjęcia, a jak go nie ma to już nie ma szans - a nic o talencie czy choćby o różnicach w konstrukcji aparatów (wielkość matryc, szkła, GO) nie wspomniałeś, a jak wspomniałeś to tylko w tym kontekście że sprzęt praktycznie zrobi wszystko za fotografa ..
    gdzie ja napisałem coś takiego?

źle mnie zrozumiałeś

chodziło mi o to że ten sam fotograf dysponując lepszym sprzętem może osiągnąć lepsze efekty ot co...

A dlaczego to napisałem? dlatego że na wielu forach zadufani w sobie pseudo artyści co tylko ktoś początkujący zapyta o lepszy sprzęt to zaraz pojawiają sie teksty, typu właśnie takiego jak temat tego wątku. Jak ktoś pokaże fotkę z małpki czy hybrydy to jest wyśmiewany. Ale zapomniała krowa jak cielęciem była....

5d mam bo tak, taki mi pasuje bo nie mam talentu i jak będę miał lepszy sprzęt to będę robił lepsze zdjęcia :-D, kompakty mi nie podchodzą bo są tam małe możliwości własnych ustawień i nie ma do nich wypasionych drogich szkieł które mogę sobie w stopkę na forum wpisać a tak jak mam 5d i worek eLek to od razu widać że jestem ********ym fotografem który na pewno roby wyczesane zdjęcia
    - poza tym nie umiem kadrować na ekraniku w trybie zombie..
    Być może ;-)

nie wiem, moje są dla mnie i tych co chcą je oglądać..
    i wolę żeby podobały się tej małej części świadomych odbiorców niż jakiemuś bliżej niesprecyzowanemu "ogółowi społeczeństwa"..
    to że np. 70% ludzi na NK chodzi w dresach oznacza że też mam tak chodzić?
    może u Ciebie, u mnie może 2 %

Napisał Skipper
    bez urazy ale jesli NK stanowi dla ciebie wyznacznik jakosci zdjec to... gratuluje
    No właśnie.. ja też
    Kolejna nadinterpretacja.

Napisał robgr85
    tu różnica jest inna. Aparat kompaktowy jest tak zbudowany, aby większość obliczeń wykonać za fotografa, a zdjęcie ma być możliwie często ładne, kolorowe - tak zaprogramowali je inżynierowie. Lustrzanka jest lepsza pod tym względem że możesz sobie ją łatwo i szybko skonfigurować tak jak TY chcesz, możesz zmieniać obiektywy, jest szybsza, mniej szumi itd.
    No i w sumie dlatego też mam lustrzankę ale powody wymienione wyżej są chyba ważniejsze
    Pozostawił bym z tej wypowiedzi tylko że: możesz zmieniać obiektywy, jest szybsza, mniej szumi

Zaawansowane hybrydy mają przecież pełny manual,
    a pozostałe cechy tylko utwierdzają w przekonaniu że lepszym aparatem można zrobić lepsze zdjęcia, niej zaszumione, ostrzejsze bo fokus szybciej złapie chwilę, o ogniskowej takiej jaka odpowiada autorowi ,odpowiednio jasne itd.

Nie nie nie... chodzi o to że kolega całkiem odwrotnie napisał - bo z tego wynikało że to aparat robi zdjęcia bo fotograf ten sam, a zdjęcia lepsze.. i z tego powstał błędny wniosek.. bo:
    nie nie nie... właśnie to napisał. a reszta to nadinterpretacja czytelnika

1. Skoro kupił lustrzankę to już jest lepszym fotografem niż na początku swojej kariery fotograficznej - bo dojrzał już do tego żeby sprzęt zmienić na taki z którego będzie mógł więcej "wycisnąć"
    finansowo dojrzał...

2. Skoro ma już lustrzankę to znaczy że przynajmniej w podstawowym stopniu umie operować przysłoną, czasem i czułością - a co za tym idzie np. głębią ostrości..
    umiał to i bez niej, ale GO jak nie było tak nie było taki aparat.

3. Skoro już to umie to jest jasne że za pomocą tego narzędzia jakim jest lustrzanka gdzie te parametry się da kontrolować i własnego rozumu skorzystał z tych możliwości to zdjęcia wyszły lepsze..
    korzystał i na hybrydzie, ale efekt marny, zrobić się dało niewiele, na lustrze z odpowiednimi szkłem da się wiele wiele więcej

Czyli kolega nie docenia sam siebie a powinien bo potrafi korzystać z narzędzi i ich możliwości kreacji - w tym wypadku obrazu.. tylko zamiast tego zaperza się że nikt kto ma odmienne niż on zdanie nie ma racji..
    Wręcz przeciwnie, uważam ze masz zdanie dokładnie takie samo jak jak tylko inny punkt widzenia

Żeby zrobić test miarodajny to trzeba by komuś kto zupełnie nie ma pojęcia o robieniu zdjęć dać różne aparaty i zobaczyć co wyjdzie.. ale obawiam się że z takiego testu niewiele by wyszło przy takiej konfrontacji.
    tez myślę że nic to by nie dało, bo punkt widzenia jest zły.
    Należało by dać dwa różne aparaty komuś kto umie robić zdjęcia i zobaczyć co wyjdzie i myślę że wtedy zrozumiałbyś mój punkt widzenia.

Tak więc pisząc już zupełnie serio - kolego mastercheat więcej wiary w siebie bo wg mnie okazuje się z tego wątku, że jednak to fotograf robi zdjęcia.. to że ma lepsze narzędzia to tylko droga do celu - ale skoro jesteś świadomy ograniczeń tych narzędzi i szukasz lepszych to oznacza, że już stałeś się lepszym fotografem..
    i tu się zgodzę wiary w siebie mi pewnie brakuje.
    no i wiadomo to fotograf robi zdjęcia, ale robi je aparatem a im aparat daje większe możliwości tym może uzyskać lepsze efekty, będąc nawet na tym samym poziomie.
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

mastercheat

Dziwie się że nie kupiłeś 1Ds Mark III
    Pewnie stałbyś się od razu rozchwytywanym fotografem artystą
    Wtedy nie tylko rumieńce byłoby widać ale nawet pory w skórze
    Dla wielu ludzi zdjęcie wyraźniejsze to zdjęcie lepsze i tyle
    Ostatnio edytowane przez Max_im ; 05-01-2009 o 16:57

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ludzie zazwyczaj jaraja sie tym ze sa ladne kolory i 'tlo jest takie rozmazane' na portretach, owszem, w lustrzankach znacznie latwiej uzyskac mala GO...

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Wiesz, jak się wiele razy spotkałem z odwrotnymi opiniami - zdjęcie fajne ale szkoda, że nieostre tło
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

ale offtop już leci :P

Moim zdaniem dyskusja ciekawie się rozwinęła, czytałem wszystkie komentarze i powiem szczerze -bardzo mi się one podobały. Szczególnie te jak to każdy udowadniał każdemu swoje opinie na dany temat.

Na poczatku ktoś napisał że brak sprzętu ogranicza możliwości i pewnych rzeczy nie da się zrobić-otóż wszystko się da-nie ma rzeczy niemożliwych -są tylko trudne do wykonania.

Dobry fotograf zrobi dobre zdjęcie nawet słabym aparatem.Ale słaby fotograf dobrym sprzętem już nie zrobi tak dobrego zdjęcia.

Podobało mi się stwierdzenie "że lustrzanka pomaga fotografowi". i właśnie po to są produkowane lustrzanki-po to aby każdy fotograf miał komfort podczas pracy, ale za to musi wykorzystać w pełni te funkcje które posiada lustrzanka.
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

kompaktem bez mozliwosci zamontowania zewnetrznej lampy dobrych zdjec w klubie nie zrobisz

Początki nałogu Awatar mastercheat
    Miasto
    Blachownia k/Częstchowy

Domyślnie

No i kropka

a podyskutować zawsze miło szczególnie w takim doborowym towarzystwie.

pozdrawiam
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rosicky Zobacz posta
    kompaktem bez mozliwosci zamontowania zewnetrznej lampy dobrych zdjec w klubie nie zrobisz

wystarczy fotocela, szyna kątowa i trochę chęci

uwierz mi.. nie ma rzeczy niemożliwych...
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Domyślnie

Dyskusję przeczytałem pobieżnie ale jak patrzę na zestaw Twojego sprzętu to albo nie masz lustrzanki od 2 tyg. albo ktoś Cię dobrze prowadzi

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie koledze z pracy zrobili zdjęcie jak jechał samochodem, a żadnego fotografa przy tym nie było.

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów