Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Sprobuje troszke poukladac co bylo do tej pory:
1) PUNKTY BOCZNE - jesli jest czas na ich wybor (pewna wprawa do uzyskania szybko) oraz jakosc punktow bocznych zadowalajaca (najczesciej dobre swiatlo wymagane).
2) PRZEKADROWYWANIE - dodatkowy proces podczas kadrowania, mozna liczyc sie z wyjsciem poza glebie ale raczej tylko przy najbardziej otwartych przyslonach i malej odleglosci od fotografowanego obiektu.
3) WYCINANIE podczas obrobki - wieksze matryce daja wieksze pole do popisu. Trzeba uwazac na znieksztalcenia, dystorsje, szczegolnie przy szerokim kacie, gdyz wtedy wyciecie moze spowodowac nienaturalnosc. W zasadzie ta metoda pozwala w duzym stopniu przeniesc samo kadrowanie z momentu fotografowania na proces obrobki.
Ja osobiscie uzywam kazdego z rodzajow w zaleznosci od sytuacji. Mam duza matryce, ale nienajlepsze punkty boczne (5D Mark II).
PS: Jest jeszcze jedna opcja, ktora bede chcial potestowac niedlugo: AF w LV. Tutaj nie jestem ograniczony do zadnego z danych przez producenta punktow - moge przesuwac kwadracik focusu po wiekszosci kadru, trafnosc jest lepsza niz za pomoca wizjera, nie wystepuje FF\BF, moge powiekszyc x5 i x10 ostrzony kawalek kadru. Jedyna wada - dziala to wolno. Ale do pewnego rodzaju fotografii na pewno sie nada.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 12-01-2009 o 02:38
zapomniałeś jeszcze o MF :P
Prawda, uzywam MF czasami, ale tylko w LV. W wizjerze bez specjalnych wkladek nie widze wystarczajaco wyraznie.
PS: Jak slysze, coraz wiecej osob robiacych zdjecia duza matryca zaczyna ostatecznie kadrowac w trakcie obrobki. Wydaje sie, iz zmienia sie powoli "swiatopoglad", paradygmat.
ciekawi mnie jak radzą sobie fotografowe ślubni z tym problemem?
minimalna GO, centralny AF i (ostrość na oczy?) i np. dla calej postaci w kadrze??
czy dla foto calej postaci obiektyw coś powyżej połowy modela i ostrośc na brzuch, klatke czy oczy........jak kadrować żeby nie wyjsć poza GO na oczach lub twarzy ???????????????????????????
Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo