Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Uszczelnione szkła.

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

w nie dalej jak 2 miesiace temu zalalem 17-40 spieniona cola (taka kipiaca ze swiezo odkreconej butelki) - oczywiscie szybko go przetarlem. jedyna 'usterka' to filtr polaryzacyjny ktory sie 'skleil' i bylu problemy z jego obracaniem - tu z pomoca przyszla biezaca woda z kranu.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yogi-bear Zobacz posta
    Zawsze się tylko zastanawiałem nad stopniem tych uszczelnień. Można wyjść z MKIII + 70-200 2.8 IS na dosyć poważny deszcz?
    Jeden znajomy "umył" taki zestaw pod kranem z błota i focił dalej więc raczej deszcz nie stanowi tu problemu. Zresztą nie stanowił też dla mojej 20-tki z 70-200/4, a oba uszczelnione nie są.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Wojciech O.
    Guest

Domyślnie

Ja miałem przypadek iż zostałem dość mocno oblany wodą w schronie na Wale Pomorskim(tak w kwietniu 2008). 350D służy dalej teraz już nowemu właścicielowi(woda dostała sie wtedy napewno do spustu, bo zaczoł strzelać fotki). Sigma 24-70 EX nadal mi pieknie działa. Owszem większośc wody spadła na tylnią ścianke aparatu ale obiektyw również był mokry. Po tym zdażeniu będąc pewnym rychłej śmierci sprzętu, już sie nie przejmowałem wielkimi kroplami wody kapiącymi na całość i przez jakieś 3-4 godziny miałem całość dość mokrą. Na szczęście śmiertelnie zeszła tylko lampa 420EX kilka miesięcy później podczas zdjęc w gęstej mgle z lekkimi opadami dostała wewnętrznego zwarcia. Obiektyw jeszcze kilkakrotnie był uciapany błotem zawilgł odrobine... Więc myśle ze Lki będą duzo wytrzymalsze na warunki. Ja tu nie mam żadnych uszczelek. Jakieś 2 lata temu spotkałem aukcje Canona 10D w której było wyraźnie zaznaczone iż aparat ponad rok wcześniej wpadł do morza a mimo to działa bardzo dobrze. Więc tylko wszystkim życzyć tak szczęśliwego finału wszelich przygód wodnych. I równie niesamowitej chęci sprzętu do życia.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jeszcze 50L ma uszczelkę.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojciech O. Zobacz posta
    Jakieś 2 lata temu spotkałem aukcje Canona 10D w której było wyraźnie zaznaczone iż aparat ponad rok wcześniej wpadł do morza a mimo to działa bardzo dobrze.
    sam mam 30D, ktore w lutym zeszlego roku zaliczylo kapiel w morzu. po wysuszeniu dziala dalej i poza zwalona wbudowana lampa (nie wyskakuje i wywala err) wszystko chodzi jak zloto. i nie chce dac pretekstu do 5D

jazde mialem tylko z Tokina 12-24, ktora razem z tym 30D zaliczyla kapanko. w srodku majowej objazdowki po Francji, w piekny wieczor w zatoce Le-Mont-St-Michel (polecam wpisac w google, zeby wlos sie zjezyl!) obiektyw stwierdzil, ze p... taka robote i Err99. w czerwcu byla w nim naprawiana przeslona i poki co smiga, poza sporadycznym sypaniem Err99 przy nizszych temperaturach.

tak ze, ogolnie rzecz biorac, przestalem sie osobiscie nadmiernie modlic nad woda. ale bylo nie bylo, wystawiajac Tamrona 28-75 na deszcz nie czuje sie nadmiernie spokojny. jakkolwiek by to szklo optycznie nie bylo fajnie, mechanicznie jest to szajs i strach o nie na deszczu
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-01-2009 o 23:58
    www albo tez flickr

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów