Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Aparat do 600 zł dla taty

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Aparat do 600 zł dla taty

Mój tato postanowił kupić pierwszy cyfrowy aparat, kwotę jaką zamierza przeznaczyć na ten cel to 600 zł, na sam aparat. Akcesoria typu karta pamięci, futerał będzie dokupiona z osobnego budżetu.

-Wymóg podstawowy to by aparat był na baterie AA , gdyż jest już ładowarka i akumulatorki.
    -Aparat będzie używany do zdjęć na imprezach rodzinnych, jakieś zdjęcia krajobrazu, plus zdjęcia makro ( sklejane modele statków, plus monety kolekcjonerskie).
    -Jako, że sam posiadam canona S3 to raczej w stronę canona się kieruję, gdyż zdjęcia robi doprawdy bardzo dobre w trybie makro.

Aparaty, które pozostają w kręgu zainteresowań:
    -canon a590
    -canon a1000
    -canon a2000

Najlepiej wygląda z poza podanych canon a720, ale niestety cena mocno skoczyła do góry, a używany odpada.
    Każdy z wyżej wymienionych aparatów jest w stanie chyba działać z Raynoxem DCR-250, gdyż taki pewnie by się dokupiło potem tacie, jeśli standardowy tryb makro dawałby za małe powiększenie.
    Ciężko mi powiedzieć na ile będą potrzebne ustawienia manualne, gdyż sam tata mówi, że uzależnia to od efektów zdjęć. Z a590 makro wygląda bardzo dobrze http://www.imaging-resource.com/PROD...S/A590ISA4.HTM . Z aparatu a1000 praktycznie nie ma testów na internecie albo nie mogę znaleźć. A2000 nie posiada wizjera i nie wiem czy nie będzie to wadą, bo czasem w słoneczny dzień ciężko może być zrobić dobre zdjęcie, zakładam, że canon nie poprawił jasności ekraniku i w pełnym słońcu nadal nie wiele widać.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Sam kupowałem swojemu tacie podobny aparat pół roku temu, wybór padł na A580 i to jest dobry wybór. Cena bardzo dobra w stosunku do możliwości a zaletą jest zdecydowanie lepszy uchwyt niż w A1000/A2000.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja niedawno szwagrowi kupiłem A590IS - jestem bardzo poważnie zaskoczony jakością zdjęć z tego aparatu. Szczerze polecam.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

ostatnio o euro byl a1000 + selphy 760 za 699zl.
    moze cos jeszcze zostalo?
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zdjęcia i tak tradycyjnie się odda do jakiegoś fotolabu, drukarki takie są bardzo drogie w użytkowaniu. Więc nie widzę sensu dokładać do takiego zestawu. Zdjęcia z imprez rodzinnych pewnie standardowe rozmiary 10x15, a tylko zdjęcia modeli i monet będą oglądane na monitorze laptopa 15'4 cala w powiększeniu.

W sumie nie brałem pod uwagę uchwytu bo wydawały mi się te aparaty dość podobne w budowie, ale wezmę jeszcze tatę do jakiegoś MM albo Saturna niech potrzyma każdy. Widzę, że raczej bliższy wyboru jestem a590 , skoro sprawdził się w przypadku osób starszych i są zadowolone, do tego jest on najtańszym aparatem, a zdjęcia po testach jak patrzyłem bardzo ładne.

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Popatrz na uchwyt dość wnikliwie, dla mnie to zaleta pierwszych POwerShot'ów z serii G potem sprawa się pogorszyła. Seria A 580/590 i 600 tutaj mnie bardzo pozytywnie zaskoczyzły ergonomia dopracowana.
    Jedyna wada A5xx/6xx to szumy ale nie wymagajmy za dużo.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wymagań dużych nie będzie, a że szumy w kompaktach są no cóż, nie wymaga tata jakości lustrzanki, sam też nie chciał wydawać więcej pieniędzy i kupować lustrzanki, mimo że używał wcześniej Zenita, plus jakieś tam szkła do tego. Chce aparat, dzięki któremu będzie mógł uwiecznić jakąś chwile z mamą jak będą na wycieczce i tego typu sprawy, zdjęcia będą robione w ciągu dnia, na polu więc nie są to trudne warunki. A zdjęcia makro jedynie na komputerze, jako hobby.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Aparaty oglądnięte zostały w sobotę i niedzielę, najlepiej się trzyma w dłoniach faktycznie a590, można nawet jedną ręką spokojnie dzięki temu zgrubieniu. Najbardziej podobał się tacie a1000 z wyglądu, ale że zależy mu na jakości zdjęć, a jak przeglądałem testy a590 jest dużo fotek i bardzo dobrej jakości, do tego możliwość dołożenia konwertera, a na innym forum dowiedziałem się, że nie ma takiej możliwości w a1000 i a2000. Tak więc wybór podjęty, że będzie to a590, jednak muszę zamówić z internetu, bo rozbieżności cenowe między marketami a sklepami internetowymi ogromne i są tam ceny typu 599 zł , a na internecie 360-380 zł. Dziękuję serdecznie za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja kupowałem A590 w Fotojokerze - teraz kosztuje 366 zł, a do tego dostałem pakiet odbitek i zniżkę na fotoksiążkę
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mate00sh właśnie też jak przeglądam oferty to chyba tam kupie, szkoda że do odbioru osobistego trzeba dopłacić prawie 30 zł.
    Mam pytanie czy jest dodawana w tym sklepie drukowana instrukcja w języku polskim, gdyż nie mogę się dziś dodzwonić na infolinie sklepu.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów