Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: teleobiektywy na M42

Coś już napisał Awatar WrocArt
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moje doświadczenia potwierdzają znaczny rozrzut jakościowy szkieł z M42 - kilka miesięcy temu, zachęcony różnymi opiniami i opisami skusiłem się na zakup "legendarnego" HELIOSA 77M-4 1.8/50 nazywanego tu i tam rosyjskim Pancolarem. Dokupiłem do niego kowerter z potwierdzeniem ostrości, podpiąłem do swojej 50-ki spodziewając się czegoś mega... tymczasem totalne rozczarowanie. Zarówno na pełnym otworze jak i po przymknięciu nawet do 8 przy ręcznym ustawieniu ostrość bez uniesień - wszystkie moje szkiełka Canona (zoomy i to nie L-ki) i Sigma 18-50 biją go na głowę jeśli chodzi o ostrość, a spodziewałem się przynajmniej nie gorszych wyników. Faktem jest, że rozmycie tła fantastyczne ale rozmycie nie tylko tła :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Pierścienie pośrednie - jeszcze z takim obiektywem zestaw i efekty będą mega ciekawe
    Wystarczy nawet najcienszy pierscien i obiektyw nie bedzie juz zawadzal o wbudowana lampe. A po przeogniskowaniu i tak dalej ostrzy w nieskonczonosc.
    Tylko ten bokeh w obwarzanki ...
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Początki nałogu

Domyślnie

Co do krótkich tele to miałem jupitera M21 F 4
    Używałem tego na 30D i szkiełko bardzo ale to bardzo przyzwoite bijące wynalazki typu 70-300. Tyle, że mój jupiter był nówką nieśmiganą która od wyjazdu Rosjan z Polski leżała w szafie.

Domyślnie

Ja używam szkieł m42 i Psix. I dla mnie fotografowanie szkłami z AF to męczarnia heheh.
    Wolę sobie pokręcić i poprzymykać a nie tylko dzit i dzit. Ale to kwestia gustu.
    Mogę wstawić gdzieś fotki jakieś tam testowe jakby ktoś chciał - ale niech napisze co chce bo nie robię normalnie zdjęć linijek i innych temu podobnych.
    Mam
    Zeiss 180/2,8 , 135/3,5, 80/2,8, 50/1,8, 50/2,8, 35/2,4
    Ruskie 135/4, 58/2, 50/3,5
    Pozdrawiam

ryszardo
    Guest

Domyślnie

Dołożę też swoich parę słów na temat M-42.Mam obiektywy z AF i stałki.Wygodne są telezoomy do szybkiego pstrykania,jednak żeby
    mieć dobrą jakość zdjęcia to na taki obiektyw trzeba wydać minimum 3000zł.(mowa o zoomach ługoogniskowych).Wiadomo,że obiektywy na M-42 mają już swoje lata,jednak w większości przy prawidłowej eksploatacji są niezniszczalne a jakość zdjęć porównywalna do tych z wysokiej półki.Mam swój typoszereg obiektywów,które mogą śmiało być kupowane i na pewno nie zawiodą:
    Flektagon 2,4/35
    Pancolor 1,8/50
    Jupiter 9 2/85
    Sonnar 3,5/135
    Jupiter M21 4/200
    Tair 3S 4,5/300
    Pozdrawiam Ryszard.

Domyślnie

Z manualnych tele ktore mozna do systemu C podpiac goraco polecam(wiem nie m42 no ale adaptowalne) Tele Tessara 200 3.5 oraz Sonnara 135 2.8. Genialne szkla

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

w przypadku szkieł na m42 można robić zdjęcia wyłącznie w trybie M ?
    Pkt 8 regulaminu forum

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ghent Zobacz posta
    w przypadku szkieł na m42 można robić zdjęcia wyłącznie w trybie M ?
    W Av też. Ustawiasz ręcznie przysłonę, a body ci dobierze czas naświetlania.
    Bo mierzy wtedy światło wpadające przez obiektyw.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów