Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: teleobiektywy na M42

profesorek
    Guest

Domyślnie teleobiektywy na M42

Witam!
    Wciąż zastanawiam się nad wyborem czegoś o dłuższej ogniskowej do 300D. Z powodów finansowych chętnie spoglądam w stronę stałek 200mm na M42 typu Jupiter lub Pentacon. Spotylkam się jednak z opiniami że korzystanie z tych szkieł to udręka...Wprowadza mi to spory zamęt ponieważ sam używam Jupitera 135mm i jestem zadowolony bardzo...może na dłuższych ogniskowych pojawiaja się jakieś problemy o których nie wiem...Generalnie radzono mi aby zaopatrzyć się w zoom typu Sigma 70-300 APO Macro II. Nie wiem jak często będe wykorzystywał te długości ogniskowych - chciałem po prostu dysponować takowym i w razie potzreby podpiąć. Wydawanie 900 zł na szkło które nie posiada szybkiego AF (brak USM) i ponad 200 mm daje mydełko mija się wg mnie z celem. Co sądziecie? Używa ktoś wspomniane M42 i ma jakieś doświadczenia/ Gdzie mogę zobaczyć sample z w/w szkieł na M42/

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Nie ma wiekszej wiele udreki jak z sonnarem... Dlugie pentacony sa ponoc cienkie... Poszukaj na pl.rec.foto.cyfrowa, bylo tam pare opisow.
    ...

profesorek
    Guest

Domyślnie

Długie pentacony sa ponoć cienkie...ale widziałem na allegro 500mm Pentacona, więc może 200 to nie tak długie jest . Na allegro widać stały ruch w handlu tymi szkłami i liczę że może ktoś na forum używa...a jeśli się przesiadł na Sigmę i jest wniebowzięty wówczas było by mi łatwiej podjąc decyzję akupu

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Dlugie pentacony to obstawiam ze wszystko powyzej 50mm
    Poczytaj Janka Muzykanta na prfc (mozesz tez w sumie do niego napisac). On ma sigme i tone m42.
    ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

MTO 1000/f=10 na M42 - fajna zabawka (1600 mm!) ale wymaga wprawy (uwzględnienia wiatru, ruchów konwekcyjnych powietrza). Jednakże możesz robic fotki np. wysokich obiektów z 2,5 km odległości tak jak byś był na ich wysokości

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witaj profesorek

Bawiłem się trochę dość długimi tele na M42.
    W obu przypadkach była to ogniszkowa 500mm, choć w różnym wykonaniu.

Najpierw był to obiektyw lustrzany Rubinar (labo jakoś tak). Porażka - przynajmniej dla mnie. Wielki, ciężki, a przez to trudny do opanowania i złapania ostrości. Moje zmagania z nim i przykładowe fotki znajdziesz tutaj:
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.ph...ogowe&start=78

Potem kolega kupił sobie 500mm do analogowe Minolty. Okazało się, że mozna na niego nakręcić przejściówkę M42/Canon. Nie do końca, ale wystarczająco, by obiektyw pracował. Wrażenia o wiele ciekawsze, choć też trzeba mocno trenować aby złapać ostrość, a przy kiepskim świetle (i dłuższych czasach) jest to wyzwanie nie lada. Mini-test tego szkła w tym samym wątku co powyżej. Dla pewności podaję linka:
    http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.ph...gowe&start=105

Ale mówiąc szczerze - zniechęciłem sie trochę do takich manualnych tele. Kupiłem sobie Sigmę o której masz tak złe zdanie i jestem szczęśliwy. Fakt, że ponad 200mm trzeba mocno podeprzeć aparat, zamocować go na statywie lub mieć czasy powyżej 1000 żeby otrzymać ostre zdjęcia, ale... to wszak dość długa ogniskowa i mało istotne, czy to Sigma, Canon czy co tam innego - przy takich ogniskowych ZAWSZE trzeba spełnić jeden z powyższych warunków żeby otrzymać ostre fotki. Poza tym - AF to zawsze AF a nie ręczne kręcenie pierścieniem ostrości. Byłem w kilku sytuacjach, kiedy mogłem zrobić fajną fotkę (zwierzyna leśna), ale zanim upewniłem się, że dobrze ustawiłem ostrośc - obiektu już nie było

Polecam Sigmę - na raty nie bije tak mocno po kieszeni

Pozdrawiam
    Woyd

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

profesorek
    Guest

Domyślnie

hmm, ja myślę o obiektywie maks 200mm, krótsz ogniskowa i problemy powinny być mniejsze. Ewentualnie mysle też o zakupie telekonwertera 2razy produkcji DDR gdybym sporadycznie chciał dłuższej ogniskowej, choć zdaję sobie sprawę z minusów tego rozwiązania...

Początki nałogu Awatar gr86
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

zastanawiam się też nad kupnem Sigmy 70-300 APO super Macro, z opini użytkowników wynika że jest to bardzo dobry obiektyw za tą cenę ale 900zeta walnie troszkę po kieszeni, jak chcesz to zobacz na test http://www.foto.com.pl/teksty/obiektywy3_2.html#17
    EOS 300 | EOS 300d black +BG-E1 | Tokina AT-X 287AF Pro SV 28-70 f/2.8 |Canon 50mm/1,8 | 18-55 USM | 430EX | Velbon DX-888 | pokrowiec Soligor M42 | Lowepro Orion Trekker | DigiMate II 40GB Image tank | Helios 1:2/58 M42 | MIR 1B 1:2,8/37 | jupiter 4/200 |

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gr86
    ale 900zeta walnie troszkę po kieszeni
    Nie no stary nie ma bata - jak chcesz cos wypasnego to musisz za to wybulic solidna kaske.

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Zawsze można wziąść na raty. Kupiłem Sigmę w jednej z firm reklamujących się (poprzez aukcje oczywiście) na Allegro. 10 rat x 10% wartości. na te 80-90zł miesięcznie na pewno można sobie pozwolić.

Jak spłacę Sigmę to planuję zakup w takiej samej formie 420ex albo statyw Velbon albo stałekę 50 f1,8.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów