Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: przesłona, czas migawki i GO

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnobrzeg

Cool

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Czyli robiąc zdjęcia z ręki obiektywem o ogniskowej 50 mm, aparatem z matrycą APS-C (1.6 x 50 mm = 80 mm) maksymalny czas pozwalający zrobić nieporuszone zdjęcie wynosi 1/90 sek. Przy odpowiedniej technice trzymania aparatu i odpowiednio "żelaznych" łapach można ten czas nieco wydłużyć.
    Witam
    A czy to czasem nie jest tak, że przy lustrzankach średnioformatowych czyli popularnych APS-C ten magiczny mnożnik 1.6 ma się nijak do zależności ogniskowa-czas otwarcia migawki???
    Gdzieś słyszałem, że te właśnie matryce sa niejako wycinkiem pełnej klatki czyli 24x36 mm(format 2:3) więc czy oby napewno ustawiając czas w naszym body, bierzemy pod uwagę mnożnik cropa 1.6???
    W pewnym tutorialu do EOS-a 40D(mogę dać namiary na priv 8))mówią o zasadzie że czas podczas robienia zdjęć "z ręki" nie powinien być dłuższy od aktualnej ogniskowej obiektywu, czyli mając podpięte szkło o ogniskowej 50mm czas nie powinien być dłuższy niż 1/60 s
    Ps. ja focę Tatronem 17-50 f2.8 i sprawuje się naprawdę ok:-P
    EOS 40D+Tamron 17-50mm F/2.8 Di II+C 85mm 1.8+Zamiennik OC-E3 Delta+Speedlite 430 EXII-2xSanyo eneloop 2000mAh-Powerex MH-C9000+Sandisk Compactflash 4 GB Extreme III+Velbon Sherpa 600R

Uzależniony

Domyślnie

(...) A przy lustrzankach średnioformatowych czyli popularnych APS-C (...)
    Uścislijmy, APS-C to nie "średni format", a "mały obrazek", w dodatku okrojony (mniejszy niż klasyczny "mały obrazek" 35mm).

(...) Gdzieś słyszałem, że te właśnie matryce sa niejako wycinkiem pełnej klatki czyli 24x36 mm (format 2:3) (...)
    Tak jest, bardzo, ale to bardzo dosłownie. Wszystko jest tak samo jak przy 24x36 mm, tylko, że teraz jest tych własnie konkretnych mm mniej.

(...) czas podczas robienia zdjęć "z ręki" nie powinien być dłuższy od aktualnej ogniskowej obiektywu, czyli mając podpięte szkło o ogniskowej 50mm czas nie powinien być dłuższy niż 1/60 s
    Oj, znów wracamy do absolutnych podstaw, które na forum opisane były już nie raz.

Jeśli chodzi o czasy utrzymywane z ręki, to na cropie 1,6 z 50mm obiektywem mamy wycinek pola widzenia odpowiadający polu widzenia obiektywu 80mm. Co to oznacza? Powierzchnia detektora ("wycinek") jest mniejsza, a "rozmiar odbitki" domyślnie taki sam. To znaczy, że to samo przesunięcie punktu ("obrazu") na detektorze (np wskutek drżenia rąk), będzie na crop'ie bardziej widoczne -odcinek zakreślony przez ów punkt ostatecznie zostanie przecież bardziej powiększony. To tak w uproszczeniu.

Ustawiając czas bierzemy pod uwagę ogniskową wypadkową (czyli w przypadku crop'a równoważnik ogniskowej dla pełnego małego obrazka). A wtedy czas ekspozycji podany w sekundach powinien być odwrotnością ogniskowej podanej w milimetrach. W opisanym przykładzie (50mm * 1,6) będzie to 1/80s.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 16-01-2009 o 20:22

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malbork

Smile

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Uścislijmy, APS-C to nie "średni format", a "mały obrazek", w dodatku okrojony (mniejszy niż klasyczny "mały obrazek" 35mm).

Tak jest, bardzo, ale to bardzo dosłownie. Wszystko jest tak samo jak przy 24x36 mm, tylko, że teraz jest tych własnie konkretnych mm mniej.

Oj, znów wracamy do absolutnych podstaw, które na forum opisane były już nie raz.

Jeśli chodzi o czasy utrzymywane z ręki, to na cropie 1,6 z 50mm obiektywem mamy wycinek pola widzenia odpowiadający polu widzenia obiektywu 80mm. Co to oznacza? Powierzchnia detektora ("wycinek") jest mniejsza, a "rozmiar odbitki" domyślnie taki sam. To znaczy, że to samo przesunięcie punktu ("obrazu") na detektorze (np wskutek drżenia rąk), będzie na crop'ie bardziej widoczne -odcinek zakreślony przez ów punkt ostatecznie zostanie przecież bardziej powiększony. To tak w uproszczeniu.

Ustawiając czas bierzemy pod uwagę ogniskową wypadkową (czyli w przypadku crop'a równoważnik ogniskowej dla pełnego małego obrazka). A wtedy czas ekspozycji podany w sekundach powinien być odwrotnością ogniskowej podanej w milimetrach. W opisanym przykładzie (50mm * 1,6) będzie to 1/80s.
    Mnożnik ogniskowej nie wpływa na ustalenie czasu naświetlania, tzn. nie modyfikuje ogólnej zasady, iż żeby wykonać nieporuszone zdjęcie "z ręki" (bez stabilizacji) dzielnik czasu otwarcia migawki powinien być równy lub większy od wartości ogniskowej[1]. W przypadku zastosowania obiektywu 50mm na małej matrycy APS-C, pomimo iż występuje crop, niezbędny czas do wykonania nieporuszonego zdjęcia wyniesie wciąż 1/50, a nie 1/80 sekundy.

Wikipedia -żródło
    C50d +Canon EF 17-40mm f/4 L USM+ Canon 50 mm f/1.4 EF USM
    + Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM+Speedlite 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mazeman Zobacz posta
    Witam wszystkich,

Już najwyższy czas przesiąść się na coś jaśniejszego niż kit i mam pytanie:
    1. O ile zmniejszy się czas otwarcia migawki z powiedzmy 1/20 przy f/5.6 w stosunku do f/2.8 (mam na myśli 24-70/2.8, ewentualnie 17-55/2.8) oraz do 50/1.4? Tylko proszę o czasy (tabelka?!), a nie o EV'y.
    1/20 na f/5,6 to 1/40 na f/4 (+1EV), 1/80 na f/2,8 (+2EV), 1/160 na f/2 (+3EV) i 1/320 na f/1,4 (+4EV).

2. Czy zmiana czasu jest zależna od długości ogniskowej?
    Tak, jest. Generalnie przyjmuje się odwrotność ogniskowej, jak robisz 8mm, minimalny nieporuszony czas to będzie 1/8s, jak robisz 50mm - 1/50, jak 200mm - 1/200. Z cropami to się nieco komplikuje i są dwie teorie, jedna na zdrowy rozsądek bardziej logiczna, druga bezpieczniejsza. Pierwsza przekłada zasadę odwrotności ogniskowej bez uwzględnienia crop'a, druga ten szczegół uwzględnia. Ja jestem zwolennikiem tej drugiej teorii, z założeniem że można tak łapsko wytrenować, że te czasy są niższe (1/60 na 200mm albo 1/30 na 50mm)
    3. I najistotniejsze. Zajrzałem do kalkulatora głębi i już nic nie rozumiem. Mianowicie dla obiektywu 50/1.4 i odległości 100 cm całkowita GO wynosi 2,04 cm przy rozkładzie 49%przód/51%tył. Czy tym obiektywem da się zrobić dobry portret z odległości mniejszej niż 200 cm (inaczej - celując na oczy - nawet nos nam w GO nie wejdzie :-D ). Praktycznie to samo przy 70/2.8. Więc po co mi takie jasne szkło? I proszę nie pisać o domykaniu przesłony, bo chyba nie o to tu chodzi. Gdyby mógł mnie ktoś oświecić, będę wdzięczny. Idealne były by "fotoprzykłady".
    Jasne szkła jak najbardziej są po to, żeby je przymykać. Jasność, jako taka jest przydatna wtedy, gdy potrzebujemy zrobić portret w low-light, lub chcemy uzyskać papierową G.O. Portret z 200m przy użyciu 50mm i 70mm, nawet na cropie będzie wyglądać praktycznie identycznie. Im bliższa odległość fotografa od modela, tym mniejsza głębia - 100f/2,8 przy ogniskowaniu na 40cm ma mniejszą GO niż 50 f/1,2 przy ogniskowaniu na 1m. Przy czym przy ciasnych portretach, nawet f/2,8 da nam małą głębie, swobodnie wystarczającą do modnych portretowych samograjów pt "ludek i bokehowe paćki z tyłu".

Pozdrawiam lud który nie potrafi odpowiedzieć na proste pytanie.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Bywalec

Domyślnie

Chyba się mylisz, Arturo, wg twojej teorii w kompaktach, gdzie ogniskowe wynoszą kilka mm nieporuszone zdjęcie można by było uzyskać bez stabilizacji np. przy 1/4 s. A to się na pewno nie uda! Sądzę więc, że obowiązuje zasada przeliczonej ogniskowej - 50mm w cropie to odpowiednik 80mm i trzeba naświetlaś max. 1/80 s.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malbork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Chyba się mylisz, Arturo, wg twojej teorii w kompaktach, gdzie ogniskowe wynoszą kilka mm nieporuszone zdjęcie można by było uzyskać bez stabilizacji np. przy 1/4 s. A to się na pewno nie uda! Sądzę więc, że obowiązuje zasada przeliczonej ogniskowej - 50mm w cropie to odpowiednik 80mm i trzeba naświetlaś max. 1/80 s.
    igi
    napisał że co do tego są dwie teorie,do której się stosowac ?
    to co ja napisałem a właściwie skopiowałem (wikipedia,nie wiem czy to może byc wiarygodne żródło i chyba lepiej ,a napeno bezpieczniej jest jednak uwzględniac kropa)

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

potestować i wybrać sobie teorie :

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Ekhem... pszepraszam że tak wtrącę... spojrzeliście na daty postów, na które odpisujecie???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malbork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Ekhem... pszepraszam że tak wtrącę... spojrzeliście na daty postów, na które odpisujecie???

Pozdrówka!
    tak trochę stare ale nie tak bardzo

poprostu przeglądałem ten dział i ten temat mnie zaciekawił
    jako że wciąż jestem początkujący(ze dwa lata będzie to wciąż się uczę)
    a pan gogle znalazl to wyjaśnienie w wikipedi,
    chciałem zobaczyc co napiszą inni

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów