Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: przesłona, czas migawki i GO

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    zawsze mnie uczyli, że to stosunek 33%/66%
    to jak jest w końcu? ta wielkość nie powinna się zmieniać
    Źle Cie uczyli

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Hmm.. No to niektóre teorie legną w gruzach..:-) w każdym razie regułą jest, że DOF za obiektem zawsze jest większa niż przed nim.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Hmm.. No to niektóre teorie legną w gruzach..:-) w każdym razie regułą jest, że DOF za obiektem zawsze jest większa niż przed nim.
    Ja też tak czytałem. Natomiast co do proporcji, to tył około 2 razy więcej niż przód.
    Przy bardzo małej głębi (np. portret z 2 metrów szkłem 85mm przy f/1.2) ciężko nad tym zapanować tak czy siak, nawet niewielka zmiana kompozycji po pomiarze ostrości potrafi zaburzyć ostrość.
    Przed chwilką chciałem tą głębię policzyć na dofmaster, ale wychodzi znacznie więcej nić obserwuję na swoich zdjęciach. Stronka wylicza 4cm głębi (35mm), a ja widzę na fotach, że to zaledwie kilka mm.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no tu jest akurat napisane normalnie (mniej więcej to, co ja napisałem)
    głębia ostrości jest symetryczna tylko dla skali 1:1, prawda?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Awatar mazeman
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Szybkie samochody tez sie kupuje zeby szybko jezdzic, nawet tam gdzie nie mozna/nie trzeba ? A szybkie komputery kupuje sie zeby szybko na nich pisac ? A jasne obiektywy tylko po to zeby robic nimi portrety ? To odnosnie przymykania przyslony
    Moze nie wpadłem jeszcze na to jak poradzić sobie z brakiem światła przy np. kinderbalach, gdzie jak się domyślasz migawka powinna być krótsza niż 1/100 i tu upatrywałem swoje brakujące światło. Nie kwestionuje wartości jasnych szkieł w dobrych warunkach oświetleniowych i korzystaniu z możliwości domykania przesłony, ale ... no właśnie - nie to miałem na myśli ;-)
    Zastanawiam się tylko nad tym brakiem GO przy takim świetle - jakieś sugestie?

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Ale dlaczego nie EV? Przecież to banalne. Każde EV to dwukrotny przyrost (lub spadek) ilości światła. Czy to aż tak trudno policzyć?
    czy to nie jest przypadkiem dział dla początkujących?!

Btw podałeś dość ekstremalny przykład bo 100cm przy 50mm i corpie to mocne zbliżenie, szczegół wręcz.
    jeden kocha żonę, a drugi teściową ja lubię szczegóły

APP i Pirx - great job thx
    450D :neutral: + kit

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mazeman Zobacz posta
    czy to nie jest przypadkiem dział dla początkujących?!
    Bo to są podstawy a Ty nie chcesz się ich uczyć. Na kursie na prawo jazdy też mówisz, żeby nie mówili Ci o znakach drogowych, tylko wytłumaczyli jak dojechać z A do B? Wystarczy chwilkę się pomęczyć z EV i na prawdę wszystko będzie jasne. Tylko trzeba chcieć.

Mimo wszystko miłej zabawy
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Awatar mazeman
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Bo to są podstawy a Ty nie chcesz się ich uczyć. Na kursie na prawo jazdy też mówisz, żeby nie mówili Ci o znakach drogowych, tylko wytłumaczyli jak dojechać z A do B? Wystarczy chwilkę się pomęczyć z EV i na prawdę wszystko będzie jasne. Tylko trzeba chcieć.

Mimo wszystko miłej zabawy
    A może wniesiesz coś od siebie - było by miło ??:

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Kolega Pirx wyłożył Ci dokładnie teorię EVów. Teraz tylko wystarczy mieć nadzieję, że jednak będziesz chciał z tego skorzystać. Chętnie Ci pomogę, jeżeli coś jeszcze nie jest dla Ciebie jasne. Mój pierwszy post dotyczył jedynie Twojego podejścia - wynika z niego (przynajmniej dla mnie), że chciałbyś dostać wszystko na tacy i nie interesuje Cie teoria, która za tym stoi.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Awatar mazeman
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Kolega Pirx wyłożył Ci dokładnie teorię EVów. Teraz tylko wystarczy mieć nadzieję, że jednak będziesz chciał z tego skorzystać. Chętnie Ci pomogę, jeżeli coś jeszcze nie jest dla Ciebie jasne. Mój pierwszy post dotyczył jedynie Twojego podejścia - wynika z niego (przynajmniej dla mnie), że chciałbyś dostać wszystko na tacy i nie interesuje Cie teoria, która za tym stoi.
    może źle zadałem pytanie, bo teorie Ev'ów już przyswoiłem wcześniej, a pytanie stąd, że mi na statywie (celowo) w tym samym kadrze cuda wychodziły i nie pokrywało się to wcale z teorią. Stąd również było drugie pytanie o zależność od ogniskowej.

Chętnie Ci pomogę, jeżeli coś jeszcze nie jest dla Ciebie jasne.
    jeśli możesz to zasugeruj coś odnośnie tego:

Cytat Zamieszczone przez mazeman Zobacz posta
    Moze nie wpadłem jeszcze na to jak poradzić sobie z brakiem światła przy np. kinderbalach, gdzie jak się domyślasz migawka powinna być krótsza niż 1/100 i tu upatrywałem swoje brakujące światło.
    ...
    Zastanawiam się tylko nad tym brakiem GO przy takim świetle - jakieś sugestie?

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Najłatwiej - pokombinuj z obiektywami szerokokątnymi - one same z siebie mają dużo większą głębie ostrości. Dodatkowo, jeżeli to nie wystarcza, możesz lekko dopalić błyskiem - nie jako głółnym źródłem światła, ale jako zamrożenie ruchu przy dłuższym czasie naświetlania. Nie wiem, czy masz lampę zewnętrzną, ale możesz także popróbować z wbudowaną.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów