Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 20d - co się popsuło?

Mieszany widok

Domyślnie Canon 20d - co się popsuło?

Hej. Jestem tu nowy i od razu proszę o pomoc, poradę.
    Coś dziwnego stało się z moim Canonem 20d: objawy
    - nie mogę wejść do menu aparatu: w ogóle nie mogę zmusić aparatu aby pokazał coś na wyświetlaczu;
    - po włączeniu na monochromatycznym wyświetlaczu nie jest wyświetlane ile można zrobić zdjęć - tak jakby nie widział karty pamięci (mam dwie i obu "nie czyta" - chyba);
    - nie mogę wyzwolić migawki: aparat podnosi lustro, ale robi to wtedy kiedy on chce i na jak długo chce (na kartę pamięci i tak nie jest nic zapisywane); z tego co zdążyłem zauważyć migawka jest zamknięta po podniesieniu lustra;
    - gdy wyłączam aparat monochromatyczny wyświetlacz dalej wskazuje parametry;
    - często pokazuje ERR99;
    - często przy wyjmowaniu i wkładaniu baterii często zwalnia lustro;
    - w wizjerze nic się nie wyświetla;
    - obiektyw nie ostrzy;

Generalnie nie mam pojęcia co mu jest: czy padła migawka, czy padł soft?...
    Chciałem wgrać nowy firmware, ale jest to nie możliwe, bo nie mogę wejść do menu. Czy jest możliwość zainstalowania nowego soft przez kabel usb?
    Wyjmowanie baterii nie pomaga - objawy cały czas te same.

Czeka mnie Żytnia czy mogę coś jeszcze zrobić?

kucyk
    Guest

Domyślnie

http://www.richardsnotes.org/archive...ontact-points/
    mozesz sprobowac przeczyscic styki obiektywu i korpusu

tam masz dosc dobrze to opisane, jak nie radzisz sobie z ang to daj znac

jak aparat klepie bez obiektywu?
    jak aparat klepie bez karty?
    Ostatnio edytowane przez kucyk ; 02-01-2009 o 19:47

Domyślnie

Otóż: czy z kartą czy bez, aparat zachowuje się tak samo - tak jakby jej nie było.

Teraz zauważyłem, że jak na body znajduje się obiektyw i wkładam baterię to aparat 1 raz podnosi i opuszcza lustro (czy zwalnia migawkę tego nie wiem).
    Za każdym razem tak jest jak wkładam baterię.

Sytuacja ta nie ma miejsca, gdy w aparacie nie ma obiektywu.

kucyk
    Guest

Domyślnie

no ale jak korpus zachowuje sie bez obiektywu? mozesz "robic zdjecia"?

Domyślnie

W tym właśnie sęk, że ja nie mogę wyzwolić migawki: niezależnie od tego czy obiektyw jest wkręcony czy nie.

Jak aparat jest włączony i naciskam spust migawki to nie dzieje się kompletnie nic - zarówno z obiektywem i bez obiektywu:/ Nie mogę robić zdjęć

Pytanie jest takie:jeśli siadła migawka, to czy aparat powinien mi umożliwić wejście do menu aparatu?

kucyk
    Guest

Domyślnie

z tego co widze to standardowy problem w 20tkach
    sprobuj wyjac obie baterie - ta normalna i ta mala podtrzymujaca ustawienia

Domyślnie

Tak już raz zrobiłem: wyjąłem obie baterie na około 1 minutę. Ale nic to nie zmieniło.
    Gdzieś wyczytałem, że trzeba wyjąć na co najmniej 20 minut, więc teraz trochę poczekam i zobaczę.
    W razie czego w poniedziałek telefon do Żytniej. Czy w ogóle jest jeszcze jakiś serwis godny polecenia?

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli chcesz to robić na gwarancji to tylko Żytnia. A jak nie to możesz zaryzykować gdzie indziej, ale zawsze jest ryzyko, że trafisz na jakiś zły serwis.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Domyślnie

Ta właśnie zrobię: w poniedziałek telefon na (i pewnie wysyłka) Żytnią. Po całonocnym trzymaniu aparatu bez obu baterii stwierdzam, że się nie naprawił. Objawy dalej te same.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W razie padu migawki zazwyczaj migawka "kłapie jak szalona" (opisał mi tak kiedyś dolegliwość właśnie technik z żytniej ) więć to zapewne nie migawka
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów