Jakie korzyści daje przycisk AF ON na korpusie? Autofokus szybciej działa?
Jakie korzyści daje przycisk AF ON na korpusie? Autofokus szybciej działa?
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Przycisk ten działa dokładnie tak jak byś nacisnął do połowy spust. Sam z niego niekorzystam, aczkolwiek czytałem że jest nim wygodniej - chyba kwestia przyzwyczajenia - natomiast coś w tym musi być skorto jest on praktykowany i w Canonach i Nikonach.
aparat można tak zaprogramować,że AF będize uruchamiany tylko tym przyciskiem a spust migawki włączał będzie jedynie pomiar światła podobno bardzo cenione rozwiązanie przez wielu reporterów![]()
40 D ma ten specjalny przycisk, ale już w 10D, a jeszcze wcześniej w EOS 5 miałem AF-a przeniesionego na * (gwiazdkę) za pomocą CF.
Do jego używania skłoniła mnie, przede wszystkim, niemożność przekadrowywania punktu ostrości z włączonym Servo. A tak, wszystko działa.
Pozdrawiam,
Pirx
Ja też odkąd pamiętam miałem w poprzednich puszkach Cf4 ustawione na ostrzenie gwiazdką.
Zupełnie inny komfort pracy.
W 40D moge zrobić to już bez kombinacji.
Drażni jedynie brak tego przycisku w gripie, i jest to jedyny czynnik który na chwilę obecną powstrzymuje mnie przed zakupem takowego.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
BG-E2/n nie ma - http://www.pstryk.pl/img/MISC/Canon/BG-E2Ntyl468.jpg
WFT-E3/E3A ma - http://a.img-dpreview.com/reviews/Ca...wifigrip01.jpg
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Zdaje się, że można "przełożyć" funkcję AF ON i gwiazdki...Drażni jedynie brak tego przycisku w gripie
Zwolennik ekumenizmu sprzętowego