AKRYSY:
Faktycznie procedura jest taka jak opisałeś. Na Żytniej w PL również. Mnie namówili, żebym przyniósł cały swój sprzęt do regulacji, a miałem FF'a tylko na 1 z 4 obiektywów. Po pierwszej wizycie rozregulowali mi wszystko kompletnie, po drugiej trochę poprawili, po trzeciej dopiero na moją wyraźną prośbę wyregulowali mi tak, żebym miał na wszystkich szkłach wg ich testów lekki BF - zapisali na karcie zdjęcia testowe dla każdego obiektywu. Zdecydowałem się na to, bo po ich regulacjach w świetle dziennym miałem zawsze FF. Udało się zbliżyć do poprawnych ustawień. 2 zoomy EFs działają z 40D bardzo dobrze, natomiast stałki miały ciągle lekki FF. Potwierdziło się po zakupie 5dII, gdzie dla tych stałek musiałem wprowadzić korektę około +5 (czyli 5 kroków w tył), żeby było w punkt.

W związku z tym, że w serwisie dowolna regulacja jest możliwa, to istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo, że Ci sprzęt wyregulują, szczególnie jeśli chcesz to wysłać do Niemiec. Po tym co piszesz, sprzęt na pewno kwalifikuje się do regulacji. Życzę powodzenia.

Jako ciekawostkę, dopiszę jeszcze, że do 40D swego czasu dokupiłem jeszcze 70-200L f/4 IS - bardzo byłem ciekawy czy po regulacjach na Żytniej, nowy sprzęt będzie poprawnie działać. Okazało się, że było dobrze, może minimalny BF, ale jak najbardziej akceptowalny - zawsze punkt ostrzenia mieścił się w GO. Okazało się, że w 5DII musiałem dla tego obietywu ustawić korektę -2, aby było idealnie.

Ja na razie mam takie wnioski, z używania sprzętu C - wszystkie obiektywy jakie mam i jakie dokręcałem do body wymagały drobnej korekty. Po tych korektach mam większy odsetek zdjęć trafionych.