Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Problem z gripem BG-E2N

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar BigDog
    Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie Problem z gripem BG-E2N

Witajcie !

Czy przerabiał ktoś problem z gripem do 40D BG-E2N związany z naładowaniem aku ?
    Ostatnio zauwazyłem że aku jakoś szybciej się rozładowują - tak samo oryginalne aku Canona jak i akumulatorki w koszyczku.
    Akumulator Canona po włozeniu bezpośrednio do body pokazuje full a w gripie jest na ukończeniu.
    Forumowa wyszukiwarka akurat nic nie znajduje o tym gripie, natomiast znalazłem podobne problemy z innymi modelami gripów Canona.

Czy ktoś miał podobny problem i czy a/ te typy tak mają, b/ da się coś przeczyścić, c/ serwis ?

Czy grip ma gwarancję w formie jakiejś książeczki bo ja mam tylko rachunek, pudło, instrukcję - kupiony w sklepie internetowo-stacjonarnym osobiście, wiec w przypadku naprawy atakować sklep czy wysyłać do serwisu?

Pozdrawim w Nowym Roku
    Ostatnio edytowane przez BigDog ; 01-01-2009 o 17:09
    ....robiłbym lepsze zdjęcia jak miałbym lepszy aparat

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

Witaj w klubie
    Sam to przerabiam, z tym, że ja mam BG-E2 i 20D. Na forum wyczytałem, że właśnie na tej puszcze z tym modelem był od samego początku problem. Canon się do tego ponoć przyznał i wymieniał jakąś elektronikę wewnątrz ( ok. 250 PLN ). K..., pozostaje chyba tylko Żytnia.
    A tak na marginesie, analizując problem zastanawiam się, czy czasami problem nie jest po stronie aparatu. Jak się dokładniej przyjrzałem, to zupełnie inne styki zasilają aparat prosto z aku, a inne z gripa. Może jakaś elektronika właśnie w puszcze przy tych stykach padła? Aparatu póki działa, za cholerę nie wyślę do żadnego serwisu.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

w 40d wygląda na to że te same styki zasilające są dla aku i dla gripa więc tu pucha raczej odpada.
    Ja kupowałem grip w marcu 2008 wiec jeszcze tak czy tak powinien mieć gwarancję - mam nadzieję ze mnie nie wykasują.....

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Domyślnie

jeżeli jest gwarancja to ślij do serwisu. Proszę, daj znać na PW, co się faktycznie stało.
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BigDog Zobacz posta
    Witajcie !

Czy przerabiał ktoś problem z gripem do 40D BG-E2N związany z naładowaniem aku ?
    Ostatnio zauwazyłem że aku jakoś szybciej się rozładowują - tak samo oryginalne aku Canona jak i akumulatorki w koszyczku.
    Akumulator Canona po włozeniu bezpośrednio do body pokazuje full a w gripie jest na ukończeniu.
    Mialem to z 300D i co sie okazalo to nie wina gripa, a baterii. Po wyjeciu na chwile i wlozeniu pokazywal ze bateria znowu pelna. A ledwo zipiala. Styki z gripa do body sa te same, wiec nie elektronika. Sprawdz czy gdzies styki nie zasniedzialy na baterii/gripie. Byc moze dlatego nie moze podac pojemnosci. Chyba, ze podpiales ostatnio inny obiektyw co nieco wiecej wcina mocy ?

Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

ExploRa - chyba masz rację - co prawda czyszczenie styków nic nie zmieniło (wyglądały na czyste ale trochę jej jeszcze wypolerowałem) ale tak jak piszesz: "Po wyjeciu na chwile i wlozeniu pokazywal ze bateria znowu pelna. A ledwo zipała." ....z canonowym aku to jedno - a drugie to to, że moje aku paluszkowe chyba wybierają się do Krainy Recyklingu....no cóż już chyba mają 2,5 roku - i tak wiernie służyły.
    Tak, że problem z gripem wydaje sie być rozwiązany ale i tak będe sie mu bacznie przyglądał bo w marcu kończy mu się gwarancja.

Pozwolę sobie jeszcze na mały OT.....
    1.)akumulatorki SANYO 2700mA - dawały zawsze 700 - 800 zdjęć w porywach do 1000. Z takimi wynikami działały około 2,5 roku. Ich koniec jest nagły ale pozwalający dokończyć sesję foto.
    2.) akumulatorki VARTA 2700mA - dawały 400 - 600 zdjęć czasami 800. Działały 1,5 roku - zmarły śmiercią natychmiastową - po naładowaniu puszka klapnęła 2-3 razy i to był ich koniec.
    Wszystkie aku AA kupione w tym samym dniu, eksploatowane tak samo - poprosu focone, trochę raw, jpg, podgląd, ładowane takim samym prądem, tą samą ładowarka - (najdłużej pracowały ładowane 700mA).
    Zgdanijcie jakie kupię następne aku..... ;-)

Domyślnie

Nie zapominaj że jak focisz na paluszkach to wystarczy że jedna przyklęknie i dowidzenia wszystko pada a jak robisz na oryginalnych bateriach to jedna padnie a na drugiej aparat cały czas działa...

Miasto
    POZNAŃ

Domyślnie

o paluszkach to wiem, cały pakiet jest tak dobry jak pojedyńcze ogniwo. moje obserwacje są na podstawie odczytów z cwanej ładowarki która pozwala podgladać co dzieje się z kazydym paluchem z osobna. Tak wiec widziałem co dzieje się z Sanyo a co z Vartami

Domyślnie

no to Ci powiem że też mam taką cwaną ładowarkę i sanyo trzyma specyfikację bardzo dokładnie lekko wyżej a pozostałe akku które urzywam głównie pentagrama są niżej według opisu o jakies 300 400 mA

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A macie wsadzony tylko jeden akku? U mnie było to samo,włożyłem jeden akku do lewej komory i po 3 fotkach zaczynał migać wskaźnik baterii. Po przełożeniu do prawej komory wszystkie objawy ustąpiły automatycznie A problem rozwiązał się całkowicie po zakupie drugiego akku Na "paluszkach" nie próbowałem.

Uprawnienia umieszczania postów