Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Problem z Canon Speedlite 430EX

jcakov
    Guest

Domyślnie Problem z Canon Speedlite 430EX

Witam! Miałem sobie lampę 430EX, działała. Wczoraj chciałem cyknąć parę fotek ale z lampką było coś nie tak. Nie zdążyłem się przyjrzeć bo wysiadły akumulatorki. Po naładowaniu lampa nie działa. Tzn. uruchamia się, wszystko z tyłu na wyświetlaczu się wyświetla, odczytuje ogniskową z aparatu ale błysku nie da... Nie pali się czerwona lampka PILOT, nie słychać charakterystycznego sygnału dźwiękowego. Coś przestawiłem nie tak, czy sprzęt uwalony i pozostaje jedynie gwarancja?

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Ja bym na Twoim miejscu wsadzil inny zestaw akumulatorow - naladowanych na full i wtedy zobaczyl co sie dzieje. Padłe baterie nawet naladowane po odpaleniu lampy traca nagle moc i zero reakcji na lampie a tym bardziej nie pali PILOT ani nie ma dzwieku... Jezeli jestes pewny na 100% do akumulatorow, to sprawdz styki w komorze baterii. Jak to nie pomoze to pewnie serwis...

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

znam ten problem. winne są baterie. znajdź nowy komplet, naładowany

jcakov
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_P Zobacz posta
    znam ten problem. winne są baterie. znajdź nowy komplet, naładowany
    Czyli jeśli na nowych bateriach wszystko będzie ok to stare 4 aku Energizera mogę spokojnie wywalić? Ale dlaczego tak się dzieje? Mam rozumieć że każde akumulatorki włożone do tej lampy to jednorazówki? Czy może mam je częściej ładować?

Coś już napisał
    Miasto
    Namysłów

Domyślnie

a jakiej pojemności są te akumulatorki? specyfikacja lampy wyraźnie określa przybliżoną ilość błysków. pamiętaj, że korzystanie z pełnego błysku daje mniejszą ilość błysków. ja mam dwa komplety, jeden to GP 2000 a drugi to Philips 2500. na moje potrzeby to wystarcza.

Uzależniony

Domyślnie

nie kazde aku wlozone do lampy sa jednorazowe, kup Sanyo enloop
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

jcakov
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomko66 Zobacz posta
    a jakiej pojemności są te akumulatorki? specyfikacja lampy wyraźnie określa przybliżoną ilość błysków. pamiętaj, że korzystanie z pełnego błysku daje mniejszą ilość błysków. ja mam dwa komplety, jeden to GP 2000 a drugi to Philips 2500. na moje potrzeby to wystarcza.
    Energizer 2500. Dobra firma. Lampa była kupiona we wrześniu, podobnie jak akumulatorki do niej. Używana była sporadycznie więc nie sądzę aby to był już jej czas. Kupię jutro komplet zwykłych baterii, wsadzę i sprawdzę. Ale cały czas ciekawi mnie - jeśli ta teoria się sprawdzi to co się kuźwa stało z tymi akumulatorkami i czy do czegoś się jeszcze nadają?

Uzależniony

Domyślnie

podejrzewam, że to nie jest ani wina lampy, ani akumulatorków, ale ładowarki
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jcakov Zobacz posta
    Czyli jeśli na nowych bateriach wszystko będzie ok to stare 4 aku Energizera mogę spokojnie wywalić? A
    Napewno wywalic a raczej utylizowac Wywalilem swego czasu 2 zestawy Energizerow 2500... Po ladowaniu na mierniku bylo ok ale pod obciazeniem spadek nagly do 10% i mniej... Eneloopy 2000 mozesz spokojnie kupic. Jednak nowe trzeba kilka razy naladowac i rozladowac.
    Po 4 razach kilka razy walniesz na pelnej mocy i tyle... Po zabawie. Wiec, zanim pojdziesz na impreze czy cos wazniejszego popracuj na nich To tak z doswiadczenia
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bingant Zobacz posta
    podejrzewam, że to nie jest ani wina lampy, ani akumulatorków, ale ładowarki
    byc moze i ladowarki ale poki nie sprawdzi innego zestawu baterii ja bym nie inwestowal w nowa... Chyba, ze bedzie kupowal Eneloopy to z ladowarka na start
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 02-01-2009 o 02:14 Powód: Automerged Doublepost

jcakov
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ExploRa Zobacz posta
    (...)Jednak nowe trzeba kilka razy naladowac i rozladowac.
    Po 4 razach kilka razy walniesz na pelnej mocy i tyle... Po zabawie. Wiec, zanim pojdziesz na impreze czy cos wazniejszego popracuj na nich To tak z doswiadczenia
    Czyli jak mam na nich pracować żeby nie rozwalić? Bo już nic nie rozumiem

byc moze i ladowarki ale poki nie sprawdzi innego zestawu baterii ja bym nie inwestowal w nowa... Chyba, ze bedzie kupowal Eneloopy to z ladowarka na start
    Ładowarka owa o którą się rozchodzi służy mi od dłuższego czasu ładując ogniwa do mp3 playera i tam jeszcze nic nie wykrzaczyła. Akumulatorki do lampy też z raz czy dwa naładowała i nie było problemu(jak pisałem lampa była używana sporadycznie, więc sporadycznie ładowałem).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów