Witam
Stanąłem przed wyborem jakiegos w miare taniego (do 850-900zł) teleobiektywu do mojego eosa 450d.
W sumie w grę wchodzi na pewno Sigma Apo 70-300, Canon 55-250 IS, i Canon 70-300 IS. I w sumie kompletnie nie mam pojecia co wybrac.Na rzecz sigmy przemawia funkcja makro,a bardzo chcialbym fotografowac czasami jakies makro,owady,przyroda itd,czasami rowniez z raynoxem,albo z soczewkami close-up.
Czego oczekuję od obiketywu?
-w miare szybkiego AF
-aby nie bylo potrzebne znaczne przymykanie obiketywu,w celu uzyskania wystaczajacej ostrosci zdjęcia
-stabilizacja obrazu,to przemawia na rzecz canonow, z kolei sigma ma ta funkcje makro(1:2)
Co zamierzam fotografowac?
-czasami jakis portrecik,jakby 50/1.8 nie zawsze była odpowiednio długa
-architektura,jakis plenerek raz na jakis czas,wiec na pewno rowniez krajobrazy,scenerie
-makro,chcialbym z makro uzyskac taki efekt jak w Fuji 6500 z podlaczonym raynoxem...
-i moze jakby zakres ogniskowych pozwalal,to takze czasami ptaki na lonie natury
i w dobrych warunkach oswietleniowych jakies amatorskie fotki sportowe...
Czyli ogolnie obiektyw do wszystkiego,choc bardziej jakos uzupelnienie kita i canona 50.
Bede wdzieczny za wszystkie porady/sample.Oczywiscie jestem otwarty na inne propozycje,choc granica i bariera cenowa to 900-1000 zl,i nie ma szans na cos drozszego,takze budzet mocno ograniczony
Pozdrawiam