Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: [tomback] Krajobrazy

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar tomback
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie [tomback] Krajobrazy

Proszę o opinie i dobre rady,gdyż dopiero poznaję Canona

Miasto
    Szczecin

Domyślnie Krajobraz elektrowni Dolna Odra.

Witam wszystkich.Pod spodem zamieszczam fotkę zrobioną dziś popołudniu w okolicy Gryfina.Zdjęcie spontaniczne, z ręki, iso 1600.Drodzy forumowicze, jako ,że jestem początkujący powiedzcie mi czy da się coś zrobić z tą fotką, chodzi mi o szumy i ogólny wygląd.W PS-ie dopiero raczkuję.Proszę o poradę i pozdrawiam.

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Pierwsze, takie mało ciekawe. Dźwigi, żurawie OK, ale te hale psują ogólne wrażenie. Drugie fajne ze względu na światło, kolory, kadr. Niestety już na tej miniaturze widać szum. Na wysokim ISO doświetlaj ile się da maksymalnie (przynajmniej staraj się), tak by wykres histogramu był jak najbliżej prawej strony, niech go nawet leciutko dotyka, robiąc w RAWie zjedziesz sobie później w dół ile będziesz chciał. W ten sposób zniwelujesz szumy. W RAWie zawsze też możesz sobie poprawić kolory bez uszczerbku dla jakości.
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Toffic Zobacz posta
    Pierwsze, takie mało ciekawe. Dźwigi, żurawie OK, ale te hale psują ogólne wrażenie. Drugie fajne ze względu na światło, kolory, kadr. Niestety już na tej miniaturze widać szum. Na wysokim ISO doświetlaj ile się da maksymalnie (przynajmniej staraj się), tak by wykres histogramu był jak najbliżej prawej strony, niech go nawet leciutko dotyka, robiąc w RAWie zjedziesz sobie później w dół ile będziesz chciał. W ten sposób zniwelujesz szumy. W RAWie zawsze też możesz sobie poprawić kolory bez uszczerbku dla jakości.
    Wielkie dzięki Toffic,widzę ,że bez Raw ani ruszA jeśli chodzi o doświetlanie, miałeś na myśli rozjaśnienie ekspozycji wydłużając czas?

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomback Zobacz posta
    Wielkie dzięki Toffic,widzę ,że bez Raw ani ruszA jeśli chodzi o doświetlanie, miałeś na myśli rozjaśnienie ekspozycji wydłużając czas?
    Dokładnie, zdaję sobie sprawę, iż z ręki nie zawsze to możliwe, ale jeśli tylko się da to trzeba z tego korzystać - to taki paradoks wysokich ISO, niestety cudów nie ma. Im bardziej ISO do góry (bo chcemy krótkie czasy) tym bardziej trzymamy się maksymalnego doświetlenia (wydłużając te czasy, oczywiście w stosunku do aktualnych wskazań światłomierza)
    Ostatnio edytowane przez Toffic ; 05-01-2009 o 21:27
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Bardzo dziękuję za cenne rady

Miasto
    Szczecin

Domyślnie Jezioro Miedwie dzisiaj.

Witam ponownie.Poniżej parę dzisiejszych fotek.Zaznaczam,że to jpeg-i bo na razie chcę się nauczyć pstrykać właśnie w jpeg-ach, zwłaszcza, że moj komp ledwo co PS-a 7.0 otwiera.Pomimo moich starań wszystkie te moje zdjęcia nie podobają mi się za bardzo.Nie wiem co jest z nimi nie tak,choćbym robił przy iso 100 i tak wydają mi się zaszumione i nie ostre.Jeśli chodzi o obróbkę to umiem tylko delikatnie zamieszać w poziomach,nasyceniu,wyostrzaniu itd.Proszę o cenne porady i pozdrawiam.
    1.
    2.
    3.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Pierwsza porada - kup sobie statyw, nie będziesz musiał używać ISO800.
    Druga porada - nie wiem czemu wypowiadasz się o PS w kontekście tego zdjęcia - najwyraźniej masz jakąś wizję jego obróbki (przedstaw ją w takim razie) - ja nie. Zdjęcie słabe, nie ma żadnego pomysłu ani specjalnie kompozycji.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mnie to ostatnie się podoba
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Miasto
    Szczecin

Domyślnie "Dolna Odra" ponownie

Kolejne moje wypociny z wypadu w okolice elektrowni "Dolna Odra", proszę o opinie i komentarze. Pozdrawiam.

5.
    6.
    7.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    5.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    6.
    7.

Sorki za zamieszanie
    Ostatnio edytowane przez tomback ; 15-05-2009 o 23:13 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów