Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: 50mm f1.8 a Sigma 18-200 f3.5

Mieszany widok

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie 50mm f1.8 a Sigma 18-200 f3.5

Więc mam pytanie. Czy 50mm f1.8 lepiej sobie poradzi w fotoreporterce niż Sigma 18-200? I czy zdjęcia będą przy takich samych ustawieniach aparatu wyraźnie jaśniejsze z 50mm ? 50 kupuję ze względu na światło. Słyszałem, że reporterka stałką to spore wyzwanie, ale świetne ćwiczenie na początek.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Uzależniony Awatar Blindseeker
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Reporterka Canonem 50mm 1.8 to naprawdę spore wyzwanie

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Muszę się przyznać, że wszedłem na Nikonowe szerokikadr.pl i tam fotoreporter Łukasz Trzciński twierdził, że właśnie 50mm powinno się fotoreporterkę "robić". Ale kupuję ze względu na światło. Czy to dobry wybór ?
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotograf1995 Zobacz posta
    Więc mam pytanie. Czy 50mm f1.8 lepiej sobie poradzi w fotoreporterce niż Sigma 18-200? I czy zdjęcia będą przy takich samych ustawieniach aparatu wyraźnie jaśniejsze z 50mm ? 50 kupuję ze względu na światło. Słyszałem, że reporterka stałką to spore wyzwanie, ale świetne ćwiczenie na początek.
    To że obiektyw ma światło f1.8 nie oznacza że zdjęcia będą jaśniejsze.
    50/1.8 na cropie raczej nie jest idealnym obiektywem do reporterki.
    Kupić go i tak warto ze względu na fajne zastosowanie portretowe.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poza tym do reporterki warto mieć coś z dobrym szybkim autofokusem - a Canon 50mm 1.8 takiego bynajmniej nie ma. Może już prędzej C28mm 1.8....

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No ale od sigmy jest jaśniejszym obiektywem . Jeśli tam mam na 50mm f4.8 to ****, ciemno, a tu będzie jasno. Wczoraj robiłem zdjęcia choinki w nocy z ręki i jak niektóre nawet całkiem nie poruszone wyszły na iso400, to część bez iso1600 by w ogóle nie wyszła. Tak więc pytam czy z 50mm te zdjęcia by wyszły lepsze (tj. czy nie musiałbym używać wysokich iso) ?
    Fotoreporter

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotograf1995 Zobacz posta
    Tak więc pytam czy z 50mm te zdjęcia by wyszły lepsze (tj. czy nie musiałbym używać wysokich iso) ?
    Jesli masz na myśli robienie zdjęć bez statywu to tak - ten obiektyw umożliwi Tobie stosowanie niższego iso w celu wykonania nieporuszonego zdjęcia.
    Nie oznacza to oczywiście, że zdjęcia "wyjdą lepsze"

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mój 50 1.8 często w nocy w ogóle nie potrafił ustawić ostrości tam gdzie chciałem - przejeżdżał zakres ostrzenia po kilka razy zanim mu sie udało (a i to nie zawsze).

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oczywiście wiem, czy różnica będzie duża, tzn. czy czasy będą znacznie krótsze ?
    Fotoreporter

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

50 1.8 jest około 3 bloki (czyli 8 razy) jaśniejszy od 50 4.8, więc tak - mógłbyś użyć niższych ISO - 200 zamiast 1600. Natomiast czy to będzie dobre szkło do reporterki? W pełnej klatce przyjęło się, że reportaże robi się najczęściej ogniskowymi koło 35 - 50mm (z naciskiem na 35mm). To w cropie daje jakieś 22-30mm. 50mm na cropie to szkło portretowe, moim zdaniem zbyt wąskie na reportaż.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów