Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: C 50D+17-55 2.8 is a BALANS BIELI .

Coś już napisał Awatar tomback
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    A się dziecko upaprało....
    Po pierwsze rób w rawie, przynajmniej dokąd się nie nauczysz nad tym panować.
    A po jeszcze perwsiejsze ustaw lepiej ekspozycję. Założę się, że gdybyś w pierwszym zdjęciu dał z półtora punktu przesłony więcej to by wyszły ładne pastelowe kolorki.
    Czyli wynika z tego ,że mając f2.8 mam go nie używać?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Taki różowy zafarb pojawia się gdy do światła żarówki tradycyjnej domiesza się chociaż trochę świetlówki lub żarówkę energooszczędną. Korekta tego jest trudna bo to jest dziwna poświata - pomaga Auto Color w PS.
    Normalna żarówka wymaga wg mnie ustawienia ręcznie temperatury 2800-2900K. Wtedy zamiast na światło żarowe przełączamy na tryb K - tyle samo fatygi.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomback Zobacz posta
    Czyli wynika z tego ,że mając f2.8 mam go nie używać?
    Najlepiej zapalić dodatkową lampkę. A jak nie to można kombinować przy obróbce. Dlatego pisałem o rawie. Rzeczona fotka niesie w sobie perwien potencjał w tym temacie, gdyż nie ma na niej dużych ciemnych obszarów, na których widać byłoby szum. Spróbuj otworzyć ją w Szopie czy innym GIMPie, obejrzeć sobie histogram i pokręcić jasnością, kontrastem i gammą, nie dotykając się do WB. Warto sobie wcześniej ustawić monitor korzystając np. z programu QuickGamma (Janusz B. napisałby w tym miejscu "skalibruj monitor!").

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Bardzo dziękuję za cenne uwagi,postaram się pokombinować,chociaż autokolor w PS probowałem i jeszcze gorzej

Bywalec

Domyślnie

Przesiadłem się z d70s na C400 i koniecznym stało się zmniejszenie nasycenia o -1 i kontrastu o -2 w stosunku do standatowych ustawień w Picture Style, a w Portrecie również przesunięcie tonu koloru o +1 (w prawo o 1 działkę). Nasycenie kolorów w Canonie w stosunku do Nikona jest dużo wyższe - dziś fotografie z d70s wydają się wyprane z kolorów.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Taki różowy zafarb pojawia się gdy do światła żarówki tradycyjnej domiesza się chociaż trochę świetlówki lub żarówkę energooszczędną. Korekta tego jest trudna bo to jest dziwna poświata - pomaga Auto Color w PS.
    Normalna żarówka wymaga wg mnie ustawienia ręcznie temperatury 2800-2900K. Wtedy zamiast na światło żarowe przełączamy na tryb K - tyle samo fatygi.
    Wielkie dzięki,od jutra zaczynam wkuwać o tem.barwowej.A może są jakieś złote zasady,przedziały, kiedy-ile? Poniżej fotka z przed chwili temp 2500 - 2800.
    Chyba lepiej

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dużo jest patentów na ustawianie WB - polecam skalę K w ustawienia ręczne (np. chmurki)
    użycie wzorca często daje zbyt czyste, nienaturalne efekty
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomback Zobacz posta
    Wielkie dzięki,od jutra zaczynam wkuwać o tem.barwowej.A może są jakieś złote zasady,przedziały, kiedy-ile? Poniżej fotka z przed chwili temp 2500 - 2800.
    Chyba lepiej
    Zamiast wkuwać, zrób zdjęcie w RAW (jak Ci radzono na samym początku) i pojeździj suwakiem od temperatury barwowej - to Ci da sto razy więcej niż wkuwanie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów