Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: C 50D+17-55 2.8 is a BALANS BIELI .

Coś już napisał Awatar tomback
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie C 50D+17-55 2.8 is a BALANS BIELI .

Witam ponownie.Drodzy forumowicze,mam problem ponieważ za ch..e nie mogę się przekonać do kolorystki jaką uzyskuję robiąc foty Canonem.Chodzi mi o fotki w wykonywane bez lampy ,w oświetleniu pokojowym,tzn zwykła żarówka w żyrandolu.Przesiadłem się z Nikona gdzie efekt był o niebo lepszy!!!Jeśli chodzi o 50D i światło dzienne jest ok, ale to co dzieje się ze zdjęciami przy słabym oświetleniu pokojowym mnie przeraża.Zdjęcia przy ustawieniu WB na automat wychodzą wszystkie bardzo żółte, natomiast przy WB-żarowym, przechodzą z tej żółci w róż.Poniżej zamieszczam przykładowe foty,proszę poradzcie początkującemu czy z tych fot poniżej da się jeszcze coś wycisnąć,ewentualnie jak wykonać podobne zdjęcia bez lampy ale poprawnie naświetlone.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    F2.8 1/25 ISO 500 55mm!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    f 3.5 1/50 ISO1600 45mm
    Ostatnio edytowane przez tomback ; 31-12-2008 o 12:19 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Najlepszym sposobem jest użycie formatu RAW. Potem kilka ruchów suwaczkami...
    Zwolennik ekumenizmu sprzętowego

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To prawda,ale jeśli nie chcę focić w RAW-ach,to nie ma innego sposobu na WB w Canonie?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Oczywiście polecam zrobienie RAWa a wtedy mamy pełne możliwości ustawienia - ale właśnie czego...
    Przy ustawieniu temperatury na ok. 2700-2800K lub po wybraniu białej powierzchni referencyjnej zdjęcie wygląda jak zrobione przy świetle dziennym ok. 5600K co oczywiście "naturalne" nie jest bo cały klimat światła żarowego znika. Ja staram się jednak zachować nieco "ciepła" tak aby było widać, w jakich warunkach zdjęcie zrobiono. Nie wiem jak automat miałby to wymyślić...
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

ja mysle ze najlepszy sposob to reczne ustawianie WB. po to kupil lustro a nie kompakt zeby wykorzystac a komu sie chce 150 zdjec suwaczkami obrabiac, lepiej jednak od razu robic lepsze foty
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    moge od Ciebie tez odkupic ten cienki zestaw, a Ty kup w zamian d90
    Ostatnio edytowane przez Loome ; 31-12-2008 o 12:54 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomback Zobacz posta
    mam problem ponieważ za ch..e nie mogę się przekonać do kolorystki jaką uzyskuję robiąc foty Canonem.Chodzi mi o fotki w wykonywane bez lampy ,w oświetleniu pokojowym,tzn zwykła żarówka w żyrandolu. to co dzieje się ze zdjęciami przy słabym oświetleniu pokojowym mnie przeraża.
    Witaj w Canon EOS.

Zdjęcia przy ustawieniu WB na automat wychodzą wszystkie bardzo żółte, natomiast przy WB-żarowym, przechodzą z tej żółci w róż.
    Po pierwsze sprawdź jak styl obrazka masz ustawiony jako domyślny, osobiście polecam neutral.
    Po drugie dojeżdżaj z histogramem na maxa w prawo, szczególnie powyżej iso 400 i szczególnie w 50D

http://fotosite.pl/artykuly/fotograf...a-swiatla.html

Po trzecie, z czystej ciekawości: dlaczego 50D a nie D300? Chyba nie wdepnąłeś w EOS tylko z powodu IS w 17-55?

Po czwarte: polecam LX-3 jako aparat do fotografowania małych pociech. AWB dla mnie referencyjny jak na cyfrę.
    the silence is deafening

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Witaj w Canon EOS.

Po pierwsze sprawdź jak styl obrazka masz ustawiony jako domyślny, osobiście polecam neutral.
    Po drugie dojeżdżaj z histogramem na maxa w prawo, szczególnie powyżej iso 400 i szczególnie w 50D

http://fotosite.pl/artykuly/fotograf...a-swiatla.html

Po trzecie, z czystej ciekawości: dlaczego 50D a nie D300? Chyba nie wdepnąłeś w EOS tylko z powodu IS w 17-55?

Po czwarte: polecam LX-3 jako aparat do fotografowania małych pociech. AWB dla mnie referencyjny jak na cyfrę.
    Drogi kolego ,odpowiem tak.. mam D300 + 17-55 2.8DX, i mi amatorowi,fociło się nim lepiej,ale..urzekły mnie kolorki Canona ,niestety

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Drogi kolego ,odpowiem tak.. mam D300 + 17-55 2.8DX, i mi amatorowi,fociło się nim lepiej,ale..urzekły mnie kolorki Canona ,niestety
    WTF? aka

Jak AF (i WB, żeby nie było OT) w C50D
    the silence is deafening

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A się dziecko upaprało....
    Po pierwsze rób w rawie, przynajmniej dokąd się nie nauczysz nad tym panować.
    A po jeszcze perwsiejsze ustaw lepiej ekspozycję. Założę się, że gdybyś w pierwszym zdjęciu dał z półtora punktu przesłony więcej to by wyszły ładne pastelowe kolorki.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów