To tak, jak z rozmową w pewnym autobusie komunikacji miejskiej w Warszawie. Występują:
Przyjezdny (P) i Miejscowy (M)
P: Przepraszam, jak się dostać do filharmonii?
M: Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!
;-)
To tak, jak z rozmową w pewnym autobusie komunikacji miejskiej w Warszawie. Występują:
Przyjezdny (P) i Miejscowy (M)
P: Przepraszam, jak się dostać do filharmonii?
M: Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!
;-)
Ostatnio edytowane przez janhalb ; 30-12-2008 o 22:37 Powód: Automerged Doublepost
Chyba ze jesteś z Krakowa.... :]
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/..._artystyczną
Można by stwierdzić, że talent+wiedza+doświadczenie+sprzęt+czas+chęci+( wstaw cokolwiek)=świetne zdjęcie, a jednak można mieć wszystko a zdjęcia wyjdą średnie.
Nie ma przepisu na świetne zdjęcie dlatego właśnie tak bardzo kochamy fotografować.
Rozbawił mnie ten temat![]()
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
ISO40 (jak nie masz takiego ustawienia to zmień aparat), czas 1/160-1/125 nie krótszy, nie dłuższy, przesłona tylko i wyłącznie f/11 jeśli zdjęcie ma być konkurencją w konkursach foto. Pozdrawiam.
Najlepiej zapisz się do ZPAF - każde Twoje zdjęcie od razu stanie się artystyczne![]()
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Zapomniałeś jeszcze o jednym. Musi być 11 fps albo nawet 12 jak nie to żegnaj i (to chyba oczywista oczywistość) tylko obiektywy z magicznym L.
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Maćkowiec, racją jest, że najlepszy jest do tego talent. Coś co sprawia, że sam wiesz kiedy i dlaczego to zdjęcie się Tobie podoba.
Część moich przedmówców naśmiewa się z pytania zapominając jak "wół cielęciem był".
Ja poradzę Tobie chwycić aparat w rękę, ustawić aprat na zdjecia czarno-biale (aby nie przejmowac sie poczatkowo kolorami) i robic zdjęcia na ulicy tzw: street. Pokaz spacerujacych ludzi, zakochane pary, ludzi dokarmiajacych zwierzeta, itp. Po prostu pokaz zeczywistosc. W domu wybierz zdjecia i zostaw tylko np. 4 (ostra selekcja) Twoim zdaniem najlepsze. Potem mozesz je tu pokazac.
To trochę nie tak. Kolega pytał jak zrobić artystyczne zdjęcie, jakie parametry dobrać, itp. Niepoważne pytanie, niepoważne odpowiedzi. Łatwiej byłoby rozmawiać, gdyby kolega pokazał jakieś, wg niego artystyczne zdjęcie - wtedy moglibyśmy mu doradzić jak coś podobnego osiągnąć. A tak to gadanie o niczym.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston