Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Jak zrobić atrakcyjne, artystyczne zdjęcie?

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie

To tak, jak z rozmową w pewnym autobusie komunikacji miejskiej w Warszawie. Występują:

Przyjezdny (P) i Miejscowy (M)

P: Przepraszam, jak się dostać do filharmonii?
    M: Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć!

;-)
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 30-12-2008 o 22:37 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar gareth

Domyślnie

Chyba ze jesteś z Krakowa.... :]

http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/..._artystyczną

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Można by stwierdzić, że talent+wiedza+doświadczenie+sprzęt+czas+chęci+( wstaw cokolwiek)=świetne zdjęcie, a jednak można mieć wszystko a zdjęcia wyjdą średnie.
    Nie ma przepisu na świetne zdjęcie dlatego właśnie tak bardzo kochamy fotografować.

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Rozbawił mnie ten temat
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

ISO40 (jak nie masz takiego ustawienia to zmień aparat), czas 1/160-1/125 nie krótszy, nie dłuższy, przesłona tylko i wyłącznie f/11 jeśli zdjęcie ma być konkurencją w konkursach foto. Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Najlepiej zapisz się do ZPAF - każde Twoje zdjęcie od razu stanie się artystyczne
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zapomniałeś jeszcze o jednym. Musi być 11 fps albo nawet 12 jak nie to żegnaj i (to chyba oczywista oczywistość) tylko obiektywy z magicznym L.
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Coś już napisał

Domyślnie

Maćkowiec, racją jest, że najlepszy jest do tego talent. Coś co sprawia, że sam wiesz kiedy i dlaczego to zdjęcie się Tobie podoba.

Część moich przedmówców naśmiewa się z pytania zapominając jak "wół cielęciem był".

Ja poradzę Tobie chwycić aparat w rękę, ustawić aprat na zdjecia czarno-biale (aby nie przejmowac sie poczatkowo kolorami) i robic zdjęcia na ulicy tzw: street. Pokaz spacerujacych ludzi, zakochane pary, ludzi dokarmiajacych zwierzeta, itp. Po prostu pokaz zeczywistosc. W domu wybierz zdjecia i zostaw tylko np. 4 (ostra selekcja) Twoim zdaniem najlepsze. Potem mozesz je tu pokazac.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Część moich przedmówców naśmiewa się z pytania zapominając jak "wół cielęciem był".
    To trochę nie tak. Kolega pytał jak zrobić artystyczne zdjęcie, jakie parametry dobrać, itp. Niepoważne pytanie, niepoważne odpowiedzi. Łatwiej byłoby rozmawiać, gdyby kolega pokazał jakieś, wg niego artystyczne zdjęcie - wtedy moglibyśmy mu doradzić jak coś podobnego osiągnąć. A tak to gadanie o niczym.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafori Zobacz posta
    Ja poradzę Tobie chwycić aparat w rękę, ustawić aprat na zdjecia czarno-biale (aby nie przejmowac sie poczatkowo kolorami)
    a dlaczego akurat nie przejmować się kolorami??

a co tematu wątku i zawartego w nim pytania to mam nadzieję że jest to tylko prowokacja
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów