Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Uszkodzony Grip BG-E2 (koleczko + sruba) POMOCY

Bywalec Awatar Tomek_P
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Moja rada:

Piłka do metalu między gripa a body i przepiłować śrubę. Potem zdjąć gripa a do pozostałej części śruby w body przylutować jakiś kawałek rurki czy drut. Kręcić kręcić i odkręcić Śrubę chyba da się potem jakoś "zrekonstruować" czy to nie jest genialne?

Bywalec Awatar Ciosna
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Dość brutalna metoda :-D.
    Nie da się tak po prostu przylutować do stalowej śruby kawałka rurki lub drutu. Teoretycznie można by spróbować uchwycić obciętą śrubę szczypcami i próbować odkręcić, pod warunkiem że wystaje chociaż odrobina z body. Jak nie to jest inna metoda: wywiercić otwór w resztce śruby, nagwintować go lewostronnie. Wkręcić śrubę w śrubę i wykręcić całość. Niestety przy tej średnicy wymaga to użycia specjalistycznych narzędzi, sztywnego układu, itd.....jednym słowem "skórka za wyprawę" :wink:. IMHO odcinanie śruby to ostateczność. Nie da się przepiłować śruby brzeszczotem bez niezarysowania gripa i spodu Body. Pewnie wolałbym rozwalić gripa i wykręcić to normalnie .
    Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może jednak spróbuj opisanej już tu metody ze sznurkiem (mocną nicią). Jeśli pomiędzy body a gripem jest luz to by wskazywało na to że śruba nie jest dokręcona na maksa – jest więc szansa. Możesz też spróbować natrzeć tę nic kalafonią co by zwiększyć tarcie pomiędzy nią a śrubą.

Coś już napisał Awatar Pawlo
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek_P Zobacz posta
    Moja rada:

Piłka do metalu między gripa a body i przepiłować śrubę.
    no niestety musialem sie posunac do tej brutalnej metody. Dobrym brzeszczotem (dobrze ze kiedys robilem zdjecia dla Globusa) przepilowalem srube. Lekko porysowal sie grip i dwie ryski na body ale od "srodka" wiec nie widac z gripem. Sznurki, nitki itp. nie zdalo roli. Sruba od strony body byla wkrecona tylko na 2 zwoje i lekko wyszlo, od strony gripa trzymala mocno i sie nie krecila. Nie rozkrecilem jeszcze body bo nie moge znalesc zegarmistrzowskich srubokrecikow.

Nowy rok mi sie nie zaczal szczesliwie, o godz. 1:20 padla elektronika w moim 30D. Migawa strzela, ale nie dziala LCD i ustawienia ISO, punkt AF (gorne przyciski). Dzialaja pokretla czasu i przeslony... myslalem ze wczesniej padnie migawka (mam ponad 120 tys. klapniete) a nie elektronika. W poniedzialek wysylam body i gripa (z ucieta sruba) na Zytnia. Zobaczymy co sie stalo z body i ile naprawa. No i ciekawe co powiedza na gripa, bo czesci napewno maja (kolko i zebatka z sruba).

Wam nie zycze takich noworocznych niespodzianek

Domyślnie

Zytnia to robi jako usluge gwarancyjna, mialem to samo w 5D, za 2 dni mialem body w domu a gripa po 14 dniach. Ogolnie nie ma co dlubac, bo Ci nie naprawia za free...
    Napisz ladny list i wyslij do serwisu.

Domyślnie

ABJ a jaki koszt naprawy gripa tj tej śrubki, czy zębatki?
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ABJ Zobacz posta
    Zytnia to robi jako usluge gwarancyjna, mialem to samo w 5D, za 2 dni mialem body w domu a gripa po 14 dniach. Ogolnie nie ma co dlubac, bo Ci nie naprawia za free...
    Napisz ladny list i wyslij do serwisu.
    Właśnie dostałem mailową odpowiedź z Żytniej, że takie uszkodzenia nie podchodzą pod naprawę gwarancyjną. Możesz napisać jak to załatwiłeś?
    Regulamin pkt 8.

Coś już napisał Awatar Pawlo
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djcargo Zobacz posta
    Właśnie dostałem mailową odpowiedź z Żytniej, że takie uszkodzenia nie podchodzą pod naprawę gwarancyjną. Możesz napisać jak to załatwiłeś?
    No, naprawa pogwarancyjna 200zł

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czy ktoś się może orientuje czy w Łodzi jakiś serwis mógłby się zająć takim problemem?
    W sumie aparat i grip współpracują bez zarzutu, ale chciałbym sprzedać grip, bo mi już nie będzie potrzebny :]
    Regulamin pkt 8.

Dopiero zaczyna Awatar Skarabeus
    Miasto
    zachodnie rubieże

Domyślnie

No i stało się. Z początku niedowierzanie, w końcu większa frustracja. Na dwa dni przed wylotem
    Na początku próbowałem ze sznurkiem ale nie wyszło.
    W końcu spytałem wujka Google i trafiłem tutaj. Pomocny okazał się pomysł z pilniczkiem do paznokci więc postanowiłem pokazać to szerzej.
    Po pierwsze - kształt pilniczka jest ważny. Proszę spojrzeć na załączonych zdjęciach. Musi to być pilniczek z charakterystycznym wygiętym szpicem.
    Po drugie - nie wsadzamy od strony ekranu tylko od strony obiektywu. Obiektyw na czas operacji najlepiej ściągnąć.
    Na pierwszym zdjęciu pokazane jest gdzie wsadzamy pilniczek (powyżej kółka które dokręca śrubę) Przez szczelinę widać zębatkę.
    Na drugim zdjęciu rozebrany GB-E2N. Zębatki od środka i sposób użycia charakterystycznego pilniczka do paznokci.
    Tym sposobem udało mi się odkręcić i zakręcić z powrotem BG. Trzyma mocno i brak jakichkolwiek luzów. Można jechać :-P

Przy okazji zastanawiam się po co użyto przekładni zębatej? W BG-E3 śruba była bezpośrednio na kółku bez jakichkolwiek przekładni. Prosty i skuteczny sposób. Tutaj musiało się zepsuć i pewnie tylko o to chodzi.
    Przy okazji odkryłem pewną wadę. Gwint statywu w BG nie jest w osi z gwintem aparatu. Trzeba pomyśleć co zrobić z głowicą sferyczną.

Moje pytanie w tej sprawie. Czy z Żytniej można dostać części zamienne?

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów