Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Prezentacja zdjęć w sieci

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adino Zobacz posta
    oki wielkie dzięki a mam takie pytanie jeszcze czy wykupując hosting i domene i płacąc roczny abonament mam juz zainstalowane oprogramowanie czy jeszcze musze sam się tym zająć??

chodzi o to czy mogę sobie coś wybrać np. stronę do prezentacji zdjęć, która juz jest gotowa i wystarczy ją juz tylko uzupełnić??
    Domena to tylko nazwa. Hosting to tylko miejsce na dysku, ewentualnie dostęp do serwera bazy danych. To taka czysta karta, na której jeden postawi stronę informacyjną, ktoś inny sklep internetowy, jeszcze ktoś galerię.... Więc generalnie sam musisz sobie tę przestrzeń zagospodarować. Niemniej jednak niektórzy dostawcy oferują narzędzia wspierające instalację popularnych skryptów typu galerie, CMS-y itp. Takim narzędziem, dostępnym np. w podanym przeze mnie linku jest Fantastico. Osobiście nie korzystam, ale dla osób niezbyt biegłych w tej dziedzinie jest to jakieś ułatwienie.

Większość dostawców oferuje 7-14-dniowe, darmowe okresy próbne, więc możesz sobie założyć na próbę konto i samemu sprawdzić, jak to jest.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

o to była odpowiedz dla lajka takiego jak ja teraz już wiem wszystko

czyli jak dobrze zrozumiałem jak wykupie hosting i domene to wtedy np. poprzez Jalbum moge prezen tować swoje zdjęcia w sieci??

a polecacie jakieś inne oprogramowania??

Domyślnie

dreamweaver - nie musisz znac sie na html-u żeby sobie zdjęcia w ramki powsadzac - to jest bardzo proste - tak jak budowa tabelki w wordzie, oczywiscie nie bedzie fajerwerków tak jak w oprogramowaniach automatycznie robiących galerie ale za to satysfakcja gwarantowana - mozesz też w prosty sposób zrobic sobie strone główną z kategoriami i galerie spod PS-a wypuszczac
    EOS 40D, 17-85 IS USM, SIGMA APO 70-300 M, 50 1,8, 580 EX II, Manfrotto 804RC2

ZEBRA FOTO TEAM

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Adino uderzaj w HTML-a. Jest dziecinnie prosty. Kilkanascie komend i wyobraznia i juz A potem mozna sie rozwijac dalej o jakies javy,php itp..
    Ja swoją stronkę postawiłem w notatniku Wiem, ze nie jest idealna, ale nie mam czasu na poprawienie jej.. Notatnik i kilka komend w połączeniu z wyobraźnią i masz stronkę.

Ja mam domenę z końcówką pl, jak widac zreszta w podpisie, dalem 1 zl za pierwszy rok. Teraz niedlugo chyba 100 zl bedzie, ale na rok to jakos kolo 8 zl/miesiecznie - przezyje. A stronka stoi na dwoch serwerach - darmowych z ovh.org i bangla
    Na świat spoglądam przez armatę...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DonBolano Zobacz posta
    Ja swoją stronkę postawiłem w notatniku Wiem, ze nie jest idealna, ale nie mam czasu na poprawienie jej..
    A no właśnie! Z tego powodu zdecydowanie odradzam rzeźbienie strony od zera. To wyważanie otwartych drzwi. Marnowanie mnóstwa czasu, który można spożytkować w o wiele ciekawszy sposób niż przegrzebywanie się przez kody źródłowe, ich walidacje i testowanie na różnych przeglądarkach. Pomyśl, ile ciekawych zdjęć można w tym czasie zrobić! Gotowe skrypty, które dzięki szablonom wcale nie muszą wszystkie wyglądać na jedno kopyto mają tę przewagę, że... są gotowe.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Hehe.. Oj tam.. Nie chodzi o to, ze to zabiera duzo czasu, bo w sumie nie.. Tylko ja nie mam pomyslu na to, jak ma stronka wygladac. A wymyslanie tez sporo czasu marnuje

Poza tym takie grzebanie to jest fajna zabawa dla mnie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bo w sumie nie..
    W sumie tak. Wystarczy spojrzeć, od jak długiego już czasu rozwijane są nawet proste skrypty "galeryjne". Wcale nie rozrasta się lawinowo ich funkcjonalność, za to ciągle poprawiane są różne błędy.
    Poza tym takie grzebanie to jest fajna zabawa dla mnie
    Nie neguję, że to może być także ciekawe hobby ale ja narzędzia kupuję w sklepie a nie strugam ich z drewna ani nie ciosam z kamienia

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

W sumie tak. Wystarczy spojrzeć, od jak długiego już czasu rozwijane są nawet proste skrypty "galeryjne". Wcale nie rozrasta się lawinowo ich funkcjonalność, za to ciągle poprawiane są różne błędy.
    Akurat w galerii korzystam z gotowca - mam program do robienia galerii. Wrzucam fotki, przebieram sobie w stylach i sie robi samo

ale ja narzędzia kupuję w sklepie a nie strugam ich z drewna ani nie ciosam z kamienia
    Idz do sklepu po narzedzia, a ja w tym czasie postawie stronke www hehe
    Korzystanie z samego notatnika wcale tak bardzo nie wydluza pracy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Idz do sklepu po narzedzia, a ja w tym czasie postawie stronke www hehe
    Korzystanie z samego notatnika wcale tak bardzo nie wydluza pracy.
    Trochę źle mnie zrozumiałeś. Dla mnie narzędziem jest gotowy skrypt, który instaluję na stronie WWW zamiast pisać go. Nie chodzi mi o narzędzia do pisania tych skryptów (notatnik, pajączek czy Dreamweaver). Po prostu wolę się skupić na merytorycznej zawartości strony WWW a nie na jej technicznym przygotowaniu. Dlatego swoją prywatną stronę mam na skrypcie Joomla, dzięki czemu wszystko, co na niej jest spełnia kryteria zgodności ze wszystkimi standardami i dobrze wygląda na wszystkich przeglądarkach. Ja nie muszę sobie tym zawracać głowy. To samo dotyczy skryptu obsługującego galerię.

Początki nałogu Awatar adino
    Miasto
    Chełmża/Toruń

Domyślnie

no bardziej bym się skupił na gotowym skrypcie bo brak mi czasu na grzebanie przynajmniej teraz kiedy sesja egzaminacyjna się zbliża.....

a znacie jakieś ciekawe skrypty??

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów