Ja to rozumiem, ze Ty quail mowisz o ostrosci po wydruku itp a to nie zmienia nic faktu, ze rzeczywista glebia ostrosci bedzie sie roznila. To jak ja ktos bedzie spostrzegal i odbieral i widzial na wydruku/ikonkce itp to juz inna para kaloszy.
Ja to rozumiem, ze Ty quail mowisz o ostrosci po wydruku itp a to nie zmienia nic faktu, ze rzeczywista glebia ostrosci bedzie sie roznila. To jak ja ktos bedzie spostrzegal i odbieral i widzial na wydruku/ikonkce itp to juz inna para kaloszy.
50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow
Jeśli przy tej ogniskowej i przysłonie ustawisz odległość na ok. 16m, to będziesz miał ostre wszystko od ok. 8m do nieskończoności.
A Peterson w swojej "Ekspozycji bez tajemnic" moim zdaniem zdecydowanie nadużywa przysłon na poziomie f/22. No, może przesadziłem z tym, że nadużywa, ale powinien wyraźnie wspomnieć, że tak duża przysłona powoduje spory spadek ostrości rejestrowanego obrazu powodowany dyfrakcją.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Aż się boję zapytać o co chodzi z tą dyfrakcją
Co do nadużywania 22 to się zgadzam, bo dla mnie są nieosiągale. Dziś jest piękna sloneczna pogoda, a prawidłowa ekspozycja dla 22 wyszła mi 1/10. W tym lesie to on chyba oczami świecił:-D
przy takim czasie to juz raczej statyw bedziesz potrzebowal.
50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Tak, o to mi chodziło. Ale Wasz punkt widzenia też rozumiem i jak najbardziej się z nim zgadzam. Gdyby wziąć wszystkie parametry wpływające na odczuwalną głębię,to pewnie trzebaby jeszcze dorzucić wielkość matrycy, wielkośc pixela na matrycy, wielkość odbitki, rozdzielczość naświetlania i odległość z jakiej oglądamy zdjęcie... sporo tego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aż ciarki mi przechodzą po plecach jak o tym pomyślę, bo zobaczyłbym ile syfu zebrało się na matrycy ;-)
Ostatnio edytowane przez quail ; 30-12-2008 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost
zgodze sie
na szczęsie nieskończenie duze sa tylko dwie rzeczy
jedna z nich to wrzechświat. o drugiej nie wspomne![]()