Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Wartość przysłony w 400D

Mieszany widok

markaz
    Guest

Domyślnie Wartość przysłony w 400D

Niestety jestem "lajkonikiem" w kwesiach fotografowania, więc proszę o radę. Starałem się ostatnio podnieść moją wiedzę na temat pstrykania. Dostałem poleconą przez kolegę książkę "Ekspozycja bez tajemnic", a ponieważ uważam, że jest świetna stopniowo uczę się opisanych tam zasad. Mam jeden problem, zdjęcia, które publikuje autor często robione są z przysłoną np.22 i czasem naświetania 1/30s. Co ciekawe, nie wydaje mi się, żeby przy robieniu tych zdjęć było specjalnie dużo światła (np są takie w lesie). Pozostaje jeszcze ISO, ale autor twierdzi, że 99 % robi na ISO 100. W moim aparacie, przesłona 22 to już masakrycznie mało światła. Zacząłem się zastanawiać gdzie jest kruczek

Z drugiej strony w książce jest wyjaśniona kwestia dużej głębi ostrości aparatów kompaktowych, podobno przysłona 11 odpowiada 64 w lustrzance małoobrazkowej. I zacząłem przypuszczać, że tu jest myk. Mój 400 D nie ma pełnego obrazka, matryca jest mniejsza chyba jakieś 40%.

I tu pytanie do wyjadaczy: czy wartość przysłony w moim 400 D to ta sama wartość co w małym obrazku? Inaczej mówiąc, czy w tym samym momencie i miejscu robienia zdjęcia dla przysłony 8 mój aparat i pełna klatka potrzebują tego samego czasu naświetlania?

Czy nie jest przypadkiem tak, że moje 10 to tak naprawdę 16

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Mam jeden problem, zdjęcia, które publikuje autor często robione są z przysłoną np.22 i czasem naświetania 1/30s. Co ciekawe, nie wydaje mi się, żeby przy robieniu tych zdjęć było specjalnie dużo światła (np są takie w lesie).
    Słusznie prawisz! 1/30 s i przysłona 22 to jest ekspozycja 14 EV, czyli dla 100 ASA praktycznie odpowiadająca bezpośredniemu oświetleniu słonecznemu na otwartym terenie.

I tu pytanie do wyjadaczy: czy wartość przysłony w moim 400 D to ta sama wartość co w małym obrazku? Inaczej mówiąc, czy w tym samym momencie i miejscu robienia zdjęcia dla przysłony 8 mój aparat i pełna klatka potrzebują tego samego czasu naświetlania?
    Tak, to jest to samo, bo - upraszczając na maksa - liczba przysłony jest stosunkiem matematycznym: ogniskowej obiektywu do średnicy otworu przysłony. Niezależnie od formatu zdjęcia i ogniskowej obiektywu przy takiej samej liczbie przysłony do aparatu wpada tyle samo światła.

Z drugiej strony w książce jest wyjaśniona kwestia dużej głębi ostrości aparatów kompaktowych, podobno przysłona 11 odpowiada 64 w lustrzance małoobrazkowej.
    Ale głębia ostrości zależy - znów w uproszczeniu - od fizycznej średnicy otworu przysłony (jego rzeczywistego rozmiaru). A ponieważ w kompaktach wszystko jest mniejsze, więc i ogniskowe i średnica otworu są mniejsze. Stąd i większa głębia ostrości przy tym samym kącie widzenia i tej samej liczbie przysłony co w większego formatu aparacie.
    Jeszcze inaczej tłumacząc - jak zapewne wiesz, głębia ostrości rośnie wraz ze skracaniem się rzeczywistej (nie ekwiwalentnej) ogniskowej, obiektywy szerokokątne (krótkoogniskowe) mają większą niż wąskokątne (długoogniskowe) - czyli np. obiektyw 28 mm ma większą GO niż obiektyw 135 mm przy tej samej przysłonie. Tak samo mały kompakt ma obiektyw o ogniskowej np. 7 mm, czyli oferujący znacznie większą głębię ostrości od aparatu pełnoklatkowego, który dla tego samego kąta widzenia ma ogniskową np. 35 mm.

Czy nie jest przypadkiem tak, że moje 10 to tak naprawdę 16
    Jeśli chodzi o głębię ostrości, mniej więcej tak. Jeśli chodzi o ilość światła wpadającego do aparatu - nie.

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 30-12-2008 o 10:53
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FlatEric Zobacz posta
    głębia ostrości rośnie wraz ze skracaniem się rzeczywistej (nie ekwiwalentnej) ogniskowej, obiektywy szerokokątne (krótkoogniskowe) mają większą niż wąskokątne (długoogniskowe) - czyli np. obiektyw 28 mm ma większą GO niż obiektyw 135 mm przy tej samej przysłonie.
    Grzesiu,

czy aby na pewno?

Głębia zależy od przesłony oraz odległości od fotografowanego obiektu. Nie ma ona związku z ogniskową obiektywu.
    Ogniskowa wpływa jedynie na naszą percepcję głębi. Dla szerokich kątów poszczególne przedmioty na zdjęciu są mniejsze (fotografujemy z tej samej odległości), a więc i nieostre elementy stają się ostrzejsze. Gdyby natomiast przeskalować oba zdjęcia do tej samej wielkości fotografowanych obiektów, okaże się, że głębia jest taka sama.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Ciekawy temat ale z tym sie raczej nie zgodze:

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Grzesiu,
    Głębia (...) Nie ma ona związku z ogniskową obiektywu.
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale taki jest fakt. Jeśli ktoś bardzo chce, możemy zrobić przykładowe zdjęcia i je porównać.

Wracając na chwilę do tematu fotografowania małpką i 35mm, ponieważ ten drugi ma większe pole widzenia przy tej samej ogniskowej, to aby uzyskać ten sam kadr musi podejść bliżej fotografowanego obiektu, co z kolei powoduje spadek głębi ostrości. Dlatego przymyka obiektyw do wiekszych wartości f.

Coś już napisał Awatar ryszardk
    Miasto
    Sucha Beskidzka

Domyślnie

Głębia wg mnie zależy od: przysłony, odległości i od ogniskowej
    http://klimrysfoto.pl
    5D 350D+BG-E3 C 50/1,8 C 24-105/4L 580EX II

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To co, pstrykamy? :-)
    Mogę założyć 24-70 2.8L na 1DsII i zrobić dwa zdjęcia (24mm i 70mm) tego samego przedmiotu przy tej samej f. Aparat będzie w tym samym miejscu, na statywie.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Głębia zależy od przesłony oraz odległości od fotografowanego obiektu. Nie ma ona związku z ogniskową obiektywu.
    Czyli sugerujesz, że obiektyw 28 mm przy przysłonie np. 11 i obiektyw 135 mm przy przysłonie 11, oba ustawione na tę samą odległość, mają taką samą GO?
    A tu http://www.dofmaster.com/dofjs.html mi wychodzi dla przykładowych parametrów: odległość 5 m, przysłona 11:
    28 mm: 1,59 m - niesk.
    135 mm: 4,58 - 5,5 m.
    Ogniskowa wpływa jedynie na naszą percepcję głębi.
    Ale głębia ostrości w ogóle jest kwestią umowną i warunkowaną jedynie percepcją - a konkretnie takim krążkiem rozproszenia, jaki uznamy za stosowny. Np. na starych analogach 24x36 mm skala GO na obiektywie wyznaczona jest dla krążka 0,045 mm (zobacz np. smienę 8M), obecnie dla małego obrazka przyjmuje się 0,03 mm.
    Tak samo można powiedzieć, że mała odbitka ma większą GO od dużej odbitki.
    GO zależy od wielu czynników - od otworu przysłony, odległości obrazowej (ten parametr można akurat pominąć, jeśli rozważamy fotografowanie tego samego motywu z tego samego miejsca), ogniskowej, przyjętego CoC.
    Proste ćwiczenie teoretyczno-praktyczne - weź obiektyw manualny i ustaw mu przysłonę np. 8. Na skali masz zakres GO dla tej przysłony. Teraz załóż do niego 2x telekonwerter, nie zmieniając przysłony. Czyli przysłonę masz teraz faktycznie 16, ogniskową dwukrotnie większą, a jaką masz GO? Teoretycznie taką samą, w praktyce nieco mniejszą, bo spadnie rozdzielczość obiektywu i wzrośnie CoC. Jeśli zaś chcesz zachować tę samą względną wartość przysłony dla zestawu obiektyw+telekonwerter, czyli 8, musisz otworzyć ją o dwie działki, wobec czego GO otrzymasz jak dla przysłony 4 na obiektywie bez telekonwertera.

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 30-12-2008 o 11:59
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli sugerujesz, że obiektyw 28 mm przy przysłonie np. 11 i obiektyw 135 mm przy przysłonie 11, oba ustawione na tę samą odległość, mają taką samą GO?
    Tak. Pod warunkiem, że odbitkę wykonaną szkłem 28mm powiększymy na tyle, aż fotografowany obiekt będzie odpowiadał obiektowi na odbitce pstrykniętej szkłem 135mm.

Jeśli zdjęcia zostaną tej samej wielkości, to nam będzie się wydawało, że to pstryknięte 28mm jest ostrzejsze.

Ale głębia ostrości w ogóle jest kwestią umowną i warunkowaną jedynie percepcją - a konkretnie takim krążkiem rozproszenia, jaki uznamy za stosowny.
    Dokładnie tak! To kwestia od kiedy nasze oko uznaje coś co jest kołem za punkt.

Pozdrowienia

Bywalec

Domyślnie

hmm tu macie kalkulator glebi ostrosci nie musicie pstrykac
    Ostatnio edytowane przez coca ; 30-12-2008 o 11:49
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów