Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Punkt ostrości

Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie Punkt ostrości

Jak macie (pytam z ciekawości) ustawiony w body aparatu punt ostrości.
    Czy stosujecie technikę, np. taką jak ja, że macie ustawiony tylko jeden punkt (centralny) - celujecie w punkt i ewentualnie kadrujecie ? Czy raczej macie aktywne wszystkie pola ?

Macie jakieś własne obserwacje, który ze sposobów wygodniejszy w podruży, krajobrazie, mieście, itp... ?

pozdr

Uzależniony Awatar gunia1990
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

najczęściej ustawiam ręcznie punkt najbliższy miejscu, gdzie chce ustawić ostrość, potem ewentualnie trochę przekadrowuję... nie umiem sie jakos odnaleźć z centralnym punktem, a co dopiero z wszystkimi..

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja zwykle tak od f/2.2 wzwyż używam jednego z bocznych. Przy większych dziurach, mimo przekadrowywania, centralny jest pewniejszy (40D, wcześniej 400D).
    Body, stałki, zoomik

Początki nałogu
    Miasto
    Biała Podlaska

Domyślnie

Ja jakoś się przyzwyczaiłem do centralnego, ale to pewnie dlatego, ze moje obiektywy nie są zbyt dobre na bocznych
    Pozdrawiam,
    Michał

baran
    Guest

Domyślnie

Ja prawie nigdy nie używam centralnego, zazwyczaj boczne...

Domyślnie

Wygodniejszy - to zależy co dokładnie fotografujesz i jak kadrujesz. Na pewno nie ma sensu używanie wszystkich pól, jeśli chcesz trochę pomanipulować głębią ostrości.
    i zależy jakie szkło masz. Przy bardzo małej wartości przysłony, jeśli masz punkt centralny i przesuwasz kadr, możesz niechcący zmienić odległość od obiektu i ostrośc gdzies ucieknie. Przy szerszych planach i dalszych odległościach centralny powinien wystarczyć.

A tak w ogóle to metodę prób i błędów polecam Zrób ten sam widoczek na różne sposoby i porównaj efekty.
    "Deliver me from being perfect and complete"

http://innerlands.deviantart.com | www.ibudzynska.pl

50D | 400D | C 50 f/1.8 mkI | C 18-55 f/3.5-5.6 | C 70-300 IS USM f/4-5.6 | Spedlite 580ex | Helios 58 f/2 i różne pierdoły do makro

Uprawnienia umieszczania postów