Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z kolorami RAW w ACR

Mieszany widok

Domyślnie

Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - tylko zarówno profile wejściowe jak i wyjściowe. Sprawdź też czy np acr nie używa do wyświetlania innych profili monitora niż dpp. Ja problem z kolorami miałem w gimpie pod linuxem i podmiana profili pomogła (choć nie obyło się bez białej gorączki)
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

[QUOTE=poss;580308]Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - [QUOTE]

Możesz napisać jak tego dokonać? Konkretnie - jak skopiować profile z DPP do ACR aby to działało?

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poss Zobacz posta
    Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - tylko zarówno profile wejściowe jak i wyjściowe.
    - nie gniewaj się,ale niestety to są bzdury. ACR korzysta z profili na troche innej zasadzie. Nie czyta profili *.icc, czy *.icm. Natomiast autorowi wątku jeśli chce używać ACR polecam jednak korzystanie z profilu adobe standard. Trzeba poprostu znaleźć swoje ustawienia np. dot. kontrastu itd. i ustawić jako domyślne ładujące się przy wczytaniu każdego rawa.
    Wiele osób uważa jednak, że mimowszystko dpp ma najlepszy rendering kolorów i używają go pomimo sporych ograniczeń. Po prostu część obróbki trzeba wykonać w Photoshopie.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    - nie gniewaj się,ale niestety to są bzdury.

Nie czyta profili *.icc, czy *.icm. Natomiast autorowi wątku jeśli chce używać ACR polecam jednak korzystanie z profilu adobe standard. Trzeba poprostu znaleźć swoje ustawienia np. dot. kontrastu itd. i ustawić jako domyślne ładujące się przy wczytaniu każdego rawa.
    Kolega jinks mnie wyręczył. Nie da się po prostu skopiować profili *icm z dpp do acr. To znaczy się da ale nie spowoduje to, że ACR będzie wypluwał te same kolory co DPP

Osobiście używam profilu neutral w ACR. Moim zdaniem najlepiej oddaje kolor skóry. Kontrast to już inna sprawa.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Kolega jinks mnie wyręczył. Nie da się po prostu skopiować profili *icm z dpp do acr. To znaczy się da ale nie spowoduje to, że ACR będzie wypluwał te same kolory co DPP
    Nie da się ACR nie korzysta z tego typu profili.

Pomimo, że udało mi się wykorzystać profile z DPP w C1 v4.x nie dają one tych samych kolorów. Nie chodzi tylko o róznice pomiędzy poszczególnymi barwami, ale takie parametry jak np. kontrast lokalny, czy że się tak wyrażę separację koloru. Jesli ktoś chce to sprawdzić na własnej skórze napiszę jak.

Z tego co znalazłem na necie profile z DPP można z powodzeniem wykorzystywać w UFRawie. Po długich poszukiwaniach i próbach z odrawiaczami nie miałem juz jednak siły tego sprawdzać. Może kiedyś
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

ACRa trudno zmusic aby podobne dawal rezultaty do DPP i jak narazie nie widze alternatywy... Po testach jedynie C1 v4.x ma zblizona kolorystyke do DPP. Ale to tez nie tak na 100% ale mu blizej niz do ACRa. Trzeba sobie swoje ustawienia zmodyfikowac a co za tym idzie, troche kreatywnosci sie przyda. Czesc i tak trzeba obrobic w PS lub innym sofcie.

Uprawnienia umieszczania postów