Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Używanie dSLR w trudnych warunkach

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie Używanie dSLR w trudnych warunkach

Mamy okres wakacyjny, wielu z nas wybiera się w ciekawe lecz trudne dla aparatów miejsca W tym wątku chciałbym dowiedziec się jak użytkujecie i dbacie o sprzęt w trudnych warunkach. Mnie konkretnie interesują: zapylenie, piasek, wysokie temperatury i wszystko co może spotkac fotografujacego na pustyni lub sawannie, ale oczywiście jeśli kogoś interesuje jak dbac o aparat w amazońskiej dżungli to równiez zapraszam do tego watku.
    Nie ukrywam, że staram sie dbać o aparat i serce mi drży na myśl o jeździe w konwoju po pustyni otwartym jeepem lub o zgrozo wymianie obiektywu w takich warunkach!
    Nie mam 1D ani 1Ds ani uszczelnianych obiektywów i w najbliższym czasie nie kupię więc za takie porady dziękuję

Pocieszcie albo dobijcie ale poradźcie
    Adam

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

przez 6 miesiecy uzywalem w Iraku EOS30, teraz od 5 miesiecy uzywam EOS20d i jak na razie nie ma problemow. Oczywiscie musisz pamietac ze na sloncu sprzet nagrzewa sie niemilosiernie, wrecz parzy, wiec caly czas przebywa w torbie a wyjmuje go tylko jak wiem ze bede robil zdjecia. Obiektywy zmieniam bez klopotow, pod warunkiem ze nie ma burzy piaskowej albo pylu wiszacego w powietrzu. W takich razach obiektywy zmieniam w zamknietym pomieszczeniu - pokoj, namiot itp starajac sie to robic mozliwie szybko.
    Wbrew pozorom ten sprzet naprawde duzo wytrzymuje
    Ostatnio edytowane przez CYNIG ; 04-07-2005 o 18:48

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Najgorsze co mi przychodzi do glowy to warunki bardzo wysokiej wilgotnosci gdzies w amazonskiej dzungli. Podejrzewam ze ryzyko korozji elektroniki wewnatrz aparatu jest dosc wysokie. Zawsze lepiej w takiej sytuacji przerzucic sie na manuala.

Pełne uzależnienie Awatar Polaco
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Najgorsze co mi przychodzi do glowy to warunki bardzo wysokiej wilgotnosci gdzies w amazonskiej dzungli. Podejrzewam ze ryzyko korozji elektroniki wewnatrz aparatu jest dosc wysokie. Zawsze lepiej w takiej sytuacji przerzucic sie na manuala.
    W takich wypadkach kupuje sie pochlaniacze wilgotnosci, to sa takie woreczki ktore sie wklada do torby gdzie jest sprzet.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Polaco
    W takich wypadkach kupuje sie pochlaniacze wilgotnosci, to sa takie woreczki ktore sie wklada do torby gdzie jest sprzet.
    I co? Mialbym w tej amazonskiej dzungli poprzyklejac sobie te woreczki do aparatu w czasie robienia zdjec? ;-)

W takich warunkach to sie albo kupuje "jeden-de" albo rzeczywiscie tak jak radzisz - obudowe podwodna :grin: (ktora kosztuje tyle co drugi korpus :-()

najlepszy i tak chyba bylby stary ruski dalmierz bez swiatlomierza i baterii. wszystko mechaniczne, gniotsa nie lamiotsa, i tylko w najgorszym przypadku film w srodku nam moze zawilgotniec.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

I co? Mialbym w tej amazonskiej dzungli poprzyklejac sobie te woreczki do aparatu w czasie robienia zdjec? ;-)
    LOL, napisalem przeciez ze wklada sie je (te woreczki) do torby (ze sprzetem foto). Aparat wyciaga sie tylko do zrobienia zdjecia.

W takich warunkach to sie albo kupuje "jeden-de" albo rzeczywiscie tak jak radzisz - obudowe podwodna :grin: (ktora kosztuje tyle co drugi korpus :-()
    No tak, 1Ds II dla kazdego !! a obudowe nie trzeba od razu kupowac takiej pro, wystarczy (IMHO) taki woreczek ktory wytrzymuje do 3 metrow.

najlepszy i tak chyba bylby stary ruski dalmierz bez swiatlomierza i baterii. wszystko mechaniczne, gniotsa nie lamiotsa, i tylko w najgorszym przypadku film w srodku nam moze zawilgotniec.
    Albo zerwac :P
    Troche moich knotow

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

tylko ze tak naprawde to juz niewiele jest prawdziwych manuali calkowicie bez elektroniki

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Dzięki za odzew
    Ja też mam 20d więc raczej pocieszyłeś niz dobiłeś
    A tak na poważnie - interesuje mnie co się dzieje przy tak długim pobycie w ciężkich warunkach z pierscieniami w Twoich obiektywach (nie zgrzytają ? , ostatnio macałem w związku z tym wyjazdem 100-400 - pierścień fokusa chodził ciężko i słychać było zgrzyt piasku , a niektóre napisy informujące o ogniskowych były nieczytelne tak była zdrapana farba od piasku który musiał dostać się podczas zoomowania - facet był na długim safarii (na pocieszenie własciceli tego modelu - obiektyw był nadal w 100% sprawny - no ale przecież "L"ki nie mają sobie równych
    I najważniejsze - przedmuchiwać matrycę regularnie (oczywiscie w miarę możliwości w zamkniętych pomieszczeniach) czy aż do powrotu do kraju ignorować wszelkie zabrudzenia w środku aparatu i ograniczyć sie do szybkich podmian obiektywów ?

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez froolk
    Nie ukrywam, że staram sie dbać o aparat i serce mi drży na myśl o jeździe w konwoju po pustyni otwartym jeepem lub o zgrozo wymianie obiektywu w takich warunkach!
    Juz pare razy czytalem ze wlasnie na bardzo "zapylone" pomieszczenia poleca sie obudowe podwodna (sic!), jest szczelna, wiec nic sie nie dostanie, a zmiana obiektywow, coz, szybciutko, szybciutko

Co do nagrzewania sie aparatu i szkiel to w zachodnich czasopismach widzialem takie parasolki montowane na aparat / obiektyw. Nie mam pojecia ile to kosztowalo, ale wydaje mi sie ze to jest skuteczne rozwiazanie.
    Troche moich knotow

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Moim glownym obiektywami byly 70-200/4L, 100/2,8 makro i 20/3,5 (m42), po tym w sumie prawie roku eksploatacji nie stwierdzilem zadnego zapiaszczenia czy pozacierania. Napewno duzo zalezy od tego jak dbasz o sprzet. Ja przy dluzszych przejazdach sprzet ktorego nie zamierzalem uzywac pakowalem w worki foliowe zamykane na "strune" i bylo ok. Aparat z podpietym obiektywem tez podrozowal w duzym worku foliowym. Jako zabezpieczenie przeciwpylowe sprawdzalo sie dobrze. Pisze tu o takim zapyleniu, ze widocznosc jest ograniczona do 50-100m.

Stosowanie "parasolek" nie wyobrazam sobie tego w terenie przy innych zdjeciach jak spokojnie robione krajobrazy. Ja radzilem sobie tak ze na obiektyw i czesciowo korpus zakladalem kominiarke albo calosc owijalem chusta "arafatka"

Stosowanie "pochlaniaczy wilgoci" raczej do drobnych rzeczy typu filmy, "odwilzanie calego sprzetu zwlaszcza przechowywanego w niehermetycznej torbie raczej nie wchodzi w gre. Pomijajac drobny problem z regeneracja tego absorbera w warunkach terenowych i iloscia niezbedna do zabrania. Duzo skuteczniejszym srodkiem jest suchy chlonny recznik, ktorym dodatkowo przykrywa sie sprzet w torbie.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów