Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: [marcooos] Pierwsza próba

Widok wątkowy

citypixer
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Co zrobiłem z Twoim zdjęciem:

1. Rozjaśnienie - zdjęcie było lekko niedoświetlone. Trzeba było poprawić ekspozycję.

2. Podciągnięcie saturacji ogólnej oraz dodatkowo tonów żółtych, żeby zdjęcie nabrało trochę życia a nie wyglądało jak zdechła wędlina. UWAGA! To nie jest ogólna zasada. Nie każde zdjęcie zyskuje na podciągnięciu saturacji. Czasami wręcz warto ją obniżyć. Do każdego zdjęcia trzeba mieć podejście indywidualne a sprawa jest subiektywna.

3. Ostrzenie - każde zdjęcie po zmianie rozdzielczości trzeba programowo wyostrzyć ze względu na interpolację, która ma miejsce podczas zmiany rozmiaru. Nawet zdjęcia nieprzeskalowywane powinno się lekko podostrzyć ze względu na ich rozmycie przez filtr antyaliasingowy znajdujący się przed matrycą.

Efekt nie jest zadowalający ze względu na artefakty, jakie pojawiły się w wyniku kolejnych przekształceń oraz stratnej kompresji. Widać szczególnie po prawej stronie od kwiatka.

Ponadto fotka jest kompozycyjnie nijaka. Bez treści. Ot ustrzelony kwiatek. Można sobie korygować niedociągnięcia techniczne, natomiast powinieneś skupić się na tym, żeby pokazać na zdjęciu coś, co zatrzyma choć na moment uwagę obserwatora. Poczytaj trochę o zasadach kompozycji. Ogólnie, to długa droga przed Tobą. Przede mną zresztą także

Jeszcze lepiej gdyby fotka bylaby zrobiona w RAWie , wtedy z barwami mozna zrobic wszystko praktycznie,bez straty jakosci.

Marcooos powiem cie jeszcze jedna rzecz. Ja fotografuje 3 lata,jestem bardziej uzytkownikiem aparatu,niz fotografem. Poczytaj najpierw dobrze instrukcje aparatu,potem polecam Ci bardzo ksiazke Scotta Kelby'ego "Sekrety mistrz fotografi cyfrowej. 195 ujec Scotta Kelby'ego"
    Bardzo ciekawie napisana,z bardzo pozytecznymi poradami.
    Ostatnio edytowane przez citypixer ; 28-12-2008 o 20:06

Uprawnienia umieszczania postów