a ja dopiero teraz widzę że pomysł na karmnik przedni
pozdrawiam
a ja dopiero teraz widzę że pomysł na karmnik przedni
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
Co do tego ruszenia to rzeczywiście karmnik cały czas się buja, nie mocno ale zawsze. Rzeczywiście obiektyw nie był ustawiony prostopadle do szyby. Są to nowe okna wypełnione jakimś gazem mogą zniekształcać i obraz i kolory.
Co do karmnika to popieram - pomysł niezły tyle że mojego ojca nie mój??:
A jeżeli chodzi o "dołowanie"; Wasze uwagi są konstruktywne nie dołujące!! Dzięki za nie i proszę o więcej
Pozdrawiam
sam pomysł na kadr z sikorką bardzo dobry - niestety wykonanie, jakie jest każde widzi. Za to zdjęcie akwarium totalnie mi się nie podobaGlonojad pocięty, jakość bardzooo niedobra :/ Ale początki zawsze są trudne wiem to dobrze. Warto się nie zrażać
![]()
Zanim umieścisz tutaj kolejną fotkę, spróbuj samemu na nią popatrzeć tak, jakby była wykonana przez kogoś kompletnie Ci obcego i bez użycia Twojego nowiuteńkiego, wymarzonego, wyśnionego, wyczekanego aparatu. Zastanów się, czy gdybyś zobaczył tę fotkę w gazecie, to czy podobałaby Ci się ona. Czy zwróciłbyś na nią uwagę.
Jeśli tak - wstawiaj. Jeśli nie - spróbuj sobie odpowiedzieć na pytanie, co jest nie tak i staraj się to poprawić.
Na fotce z akwarium nie podoba mi się:
1. brudna szyba
2. śmieciowisko w tle
3. przypadkowe cięcie zwierza (np. ucięty kawałek płetwy)
Niewiele da się tutaj komputerowo zdziałać, ale może tak ciut ścieśnić, żeby pozbyć się tego bałaganu w tle?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Trochę tłumaczenia (się)
1. Szyba rzeczywiście nie jest czysta ale te przebarwienia to pył wzbity z dna
2. To śmieciowisko jest w rzeczywistości roślinami (jak bym je wyrwał to pewnie bym nie przeżył) ale rzeczywiście można odpowiednio przyciąć
3. Cięcie jest przypadkowe a w zasadzie nie ciąłem zdjęcia tylko wstawiłem je w całości (to bydle, chociaż nie wygląda dostało jakichś strasznych ruchów po pierwszej fotce - stąd też ten pył z pkt 1). Dzięki temu znowu parę cennych uwag.
A teraz najważniejsze - czy to zdjęcie zwróciłoby moją uwagę - napewno tak ponieważ nigdy nie widziałem glonojada w takim zbliżeniu a wszystko co mi nieznane przykuwa moją uwagę; ale - Kolaj masz rację że po pierwszych zachwytach pozrzędził bym na fotografa za ten bajzel w tle (rzeczywiście rozprasza, denerwuje)
Zresztą podobnie jest z fotką storczyka. Oprócz tego że to zwykły (albo i nie) kwiatek to naprawdę nie widzicie tam "ohydnej bestii z wielkimi uszami" ??
Ad 1,2. Pamiętaj, że przeciwności, z którymi się borykasz są z punktu osoby oglądającej zdjęcie nieistotne. Tłumaczenie się, że zdjęcie nie wyszło bo to czy tamto nam przeszkadzało nikogo nie obchodzi. Jak nie wyszło, to nie pokazujemy, tylko próbujemy dalej, starając się wygrać z przeciwnościami. Na forum znalazłem inne fotki o podobnej tematyce, całkiem sympatyczne: http://canon-board.info/showthread.php?t=26394. Próbuj.
Ad 3. Cięcie to jest pojęcie odnoszące się także do kadrowania w trakcie robienia zdjęcia. Tniesz patrząc przez wizjer. Staraj się to robić świadomie. Niech decyzja o tym, gdzie się zaczyna i kończy zdjęcie nie będzie wynikiem przypadku.
Ad. kwiatek - Oczywiście, że widzę w nim różowego słonia![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Chyba bez statywu się nie obejdzie. U rodziców pojawił się krogulec (biedne wróble). Trzasnąłem mu ze 100 zdjęć (bardzo cierpliwy gość) i niestety żadne z nich nie jest zadowalająco ostre
EF S 75-300 1/400 f/5.6 iso400 200mm
Pełny kadr
Nie licząc nieostrości jakieś uwagi ??
![]()
Można podratować trochę w PS-ie, ale fajerwerków nie będzie.
Niezależne od ciebie było światło zastane (pochmurny dzień dający blade barwy). Taka pogoda nie sprzyja tego typu zdjęciom.
Prosi się o ciaśniejszy kadr, skoro tak spokojnie pozował. Za dużo elementów w kadrze które odciągają uwagę (na dole jaki dach, czy murek,na górze spora część konaru te nieco przeszkadza).
Kadr centralny, ale całkiem dobry. Fajną minę strzelił.
Lepiej, lepiej.![]()
Dwie godziny w górach
Dużą trudność sprawiło mi, że fotografowałem z zacienionego miejsca a kadr częściowo oświetlony był bardzo mocnym słońcem (magiczne zjawisko zwłaszcza po 4 godz. szarej, mokrej i brudnej trasy). Jak powinienem ustawić ekspozycję? (jak ustawiłem opisane poniżej)
1.
Tv(Shutter Speed) 1/400Sec.
Av(Aperture Value) F5.0
ISO Speed 200
Lens EF-S18-55mm f/3.5-5.6
Focal Length 21,0 mm
2.
Tv(Shutter Speed) 1/500Sec.
Av(Aperture Value) F8.0
ISO Speed 200
Lens EF-S18-55mm f/3.5-5.6
Focal Length 18,0 mm