Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: EOS 450D -błędy

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu;581060
    W zasadzie powinienem napisać:
    Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach [B
    od razu [/B]sRGB.
    Sznowny rychu W zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
    Kto nie dokonuje obróbki zdjęć wykonanych technika cyfrową programowo chociażby w minimalnym stopniu ( nie chodzi mi tu o tworzenie grafiki komputerowej)
    Jest taki na forum CB lub u braci Żółtych

Jeśli nie stosujesz i nie planujesz obróbki w programach graficznych (PS - nie jest jedynym-tak na marginesie) = robisz zdjęcia aparatem analogowym i obrabiasz je w ciemni - co jest równe technikom szlachetnym i zanikającym:-D
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Bywalec

Domyślnie

Pozostaniemy każdy przy swoim zdaniu - 90% fotografii nie obrabiam - dla mnie nie ma takiej potrzeby (wykadrowanie, drobna zmiana jasności, lekkie wyostrzenie to nie obróbka, wymagająca profilu Adobe RGB). Poza tym profil Adobe RGB nie jest warunkiem późniejszej obróbki w PS, jeśli mam taki zamiar - używam RAW-ów. Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).

Domyślnie

Skoro używasz formatu raw to profil kolorystyczny ustawiony w aparacie nie gra roli. Dopiero podczas wywoływania pliku wybierasz docelowy profil.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    Sznowny rychu W zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
    Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).
    Adobe RGB nie jest generalnie do niczego potrzebny (lub może lepiej - niezbędny) - to przestrzeń o szerszym gamucie niż sRGB w tym wydaniu o którym tu rozmawiamy (ustawienia w aparacie) i nic więcej. RAW i tak jest bezprofilowy i profil jest nadawany dopiero w postprocessie więc nie zaprzątałbym sobie specjalnie głowy tym temat i raczej unikał tekstów w stylu "zawsze do obróbki w PS" jak większość w ACR ma ustawione 8 bitów i sRGB...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 31-12-2008 o 19:52 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
    Wiem co zmienia, i wiem rownież jak to w praktyce wyglada tj. najczęściej robię RAW + jpg . I wtedy plik w jpg - lepiej jak jest AdobeRGB.
    I poddaje go obróbce w PS - bez wygibasów.
    Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
    Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
    Pewnie, że mozna wszystko robić przetwarzając RAW-y.
    RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
    Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
    Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.

P.S . Generalnie celem robienia zdjęć jest ich...publikacja! ( niezależnie od formy i liczby ogladających )
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
    Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
    A co znaczy że ekran pracuje w AdobeRGB ? Albo drukarka ? Zupełnie nie kapujesz o co chodzi w CMSie

RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
    Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
    Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.
    Niezłe tłumaczenie ale bezsensowne. Za jakiś czas to załapiesz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach od razu sRGB.
    No dobrze, a jaki będzie problem w robieniu zdjęć w przestrzeni AdobeRGB, bez ich późniejszej obróbki?
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Bywalec

Domyślnie

Zniekształcenia kolorów - wszystko - monitory, drukarki, laby pracuje w przestrzeni sRGB.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat z instrukcji Canona 40d s.74: Ta przestrzeń wykorzystywana jest do wydruków komercyjnych oraz innych zastosowań przemysłowych. ... W związku z tym, że obraz w środowisku komputera osobistego korzystającego z przestrzeni barw sRGB (podkreślenie moje) lub wydrukowany za pomocą drukarek niezgodnych ze standardem DFC 2.0 (Design rule for Camer File System 2.0) (Exif 2.21) będzie miał złagodzone barwy, będzie on wymagał dodatkowego przetworzenia programowego. Oj, mamut9 - chyba jednak nie wiesz, co piszesz!
    Ostatnio edytowane przez rychu ; 11-01-2009 o 06:11 Powód: Automerged Doublepost

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów