Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: EOS 450D -błędy

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu;581060
    W zasadzie powinienem napisać:
    Profil Adobe RGB - wyłącznie przy założeniu obróbki w Photo Shopie i przekonwertowania później do sRGB. W pozostałych przypadkach [B
    od razu [/B]sRGB.
    Sznowny rychu W zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
    Kto nie dokonuje obróbki zdjęć wykonanych technika cyfrową programowo chociażby w minimalnym stopniu ( nie chodzi mi tu o tworzenie grafiki komputerowej)
    Jest taki na forum CB lub u braci Żółtych

Jeśli nie stosujesz i nie planujesz obróbki w programach graficznych (PS - nie jest jedynym-tak na marginesie) = robisz zdjęcia aparatem analogowym i obrabiasz je w ciemni - co jest równe technikom szlachetnym i zanikającym:-D
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamut9 Zobacz posta
    Sznowny rychu W zasadzie powinieneś napisać ZAWSZE w AdobeRGB -bo to daje możliwość obróbki w PS - niezależnie do czego zdjęcie (a właściwie plik) będzie później użyte.
    Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Adobe RGB jest, wg mojej wiedzy potrzebny przy publikacjach prasowych (może ktoś z sznownych kolegów rozszerzy ten temat).
    Adobe RGB nie jest generalnie do niczego potrzebny (lub może lepiej - niezbędny) - to przestrzeń o szerszym gamucie niż sRGB w tym wydaniu o którym tu rozmawiamy (ustawienia w aparacie) i nic więcej. RAW i tak jest bezprofilowy i profil jest nadawany dopiero w postprocessie więc nie zaprzątałbym sobie specjalnie głowy tym temat i raczej unikał tekstów w stylu "zawsze do obróbki w PS" jak większość w ACR ma ustawione 8 bitów i sRGB...
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 31-12-2008 o 19:52 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Co to za bzdury ? sRGB nie daje takiej możliwości ? Wiesz w ogóle o czym piszesz i co to ustawienie zmienia ?
    Wiem co zmienia, i wiem rownież jak to w praktyce wyglada tj. najczęściej robię RAW + jpg . I wtedy plik w jpg - lepiej jak jest AdobeRGB.
    I poddaje go obróbce w PS - bez wygibasów.
    Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
    Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
    Pewnie, że mozna wszystko robić przetwarzając RAW-y.
    RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
    Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
    Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.

P.S . Generalnie celem robienia zdjęć jest ich...publikacja! ( niezależnie od formy i liczby ogladających )
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Bo cala linia aparat-ekran-drukarka może byc ustawiona w profilu Adobe.
    Jeśli ekran lub drukarka NIE pracuja w AdobeRGB - to sposób wyswietlania ( a wlasciwie przekształcania barw przebiega nieliniowo) co daje lepsze efekty końcowe.
    A co znaczy że ekran pracuje w AdobeRGB ? Albo drukarka ? Zupełnie nie kapujesz o co chodzi w CMSie

RAW - jest bezcenny. Ale ma swoje ograniczenie.
    Jak masz na to duuuuużooooooo czasu.
    Ja - i pewnie spora część forumowiczów nie. Dlatego w aparacie mam jpg.
    Niezłe tłumaczenie ale bezsensowne. Za jakiś czas to załapiesz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uprawnienia umieszczania postów