Kup używanego![]()
Kup używanego![]()
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Moim zdaniem wersja angielska jest prostsza - wszystkie książki/tutoriale opartę są o wersję angielską - tylko czemu jest droższa od polskiej to szczerze mówiąc nie wiem (chyba że jest większy popyt.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Patrzyłem na zakup PS3 z tzw dystrybucji USA,ale ew.upgrade do PS4 trzeba by dokonać poprzez zakup upgrade z tejże samej dystrybucji(info z Adobe). Angielska wersja(z USA) jest na tzw.Universal English, a angielska wersja europejska na tzw.International English.
Czym te wersje się różnią i jak to może pracować na Win XP HE PL?
już niestety nie kosztuje... Dzisiaj dostałem przelew od klienta i zacząłem się rozglądać po necie by nabyć CS3 PL. Niestety - w Cortland, gdzie było najtaniej wycofali CS3 ze sprzedaży, w Komputroniku i Agito (gdzie ceny oscylowały w okolicach 2600) niedostępne, termin dostaw nieznany. Reszta ofert na tyle zbliżona cenowo do CS4 że chyba nie warto bawić się w kupno CS3 i wysyłać formularze po update, skoro CS4 można mieć już za niecałe 3100.
Zatem pytanie: PL czy ENG ?? Tak naprawdę dopiero zaczynam zawodową przygodę z PSem. Do tej pory sporadycznie korzystałem z Elemets 2.0, od roku używam PS 6.0 do podstawowej obróbki zdjęć mebli (retusz ścian i podłóg, przefarbowywanie itp).
Radze kupic anglika, osobiscie nie moge przywyknąc do spolszczenia PS-a i sam używam ENG, mysle że łatwiej przywyknać do terminów eng, tymbardziej ze kazde powazniejsze forum do PS-a jest po angielsku dzięki takiemu połączeniu uzyskuje lepszą przejżystosc tego co pózniej trenuje
Pzdr.
A ja poradzę w drugą stronę - oszczędzić i wziąć PL. Sam od zawsze pracowałem na EN i miałem niesamowite rozterki którą wersję wziąć (marekb potwierdzi - gorzej niż z babą ze mną było), wziąłem PL i nie żałuję. Od razu zauważyłem - pracuję instynktownie, ikonki oczywiście te same. Jedyny problem był z filtrami (bo zmieniła się kolejność w menu), ale to już nie problem.
Wg mnie jeżeli zaczynasz i nie masz nawyków, to dodatkowe 'pro' za wersją PL. Po co przepłacać? Gwarantuję, że oglądając tutoriale czy czytając książki w polskiej wersji nie zginiesz. Jedynie się pośmiejesz z kilku "kfiatków" tłumaczy, co się jeszcze ostały w CS3 (w CS4 jeszcze nie napotkałem).
Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
Rysiaczek dobrze prawi, ja też pracowałem na angielskiej i mam teraz PL i problemów nie ma. Zwłaszcza jesli zaczynasz.Jest dośc literatury już przetłumczonej więc i o to się nie martw.
Jakby tak dalej to za 2-3 pokolenia jezyka polska nam całkiem zniknie..![]()
Wersja językowa ma wtórne znaczenie.
Dwa lata temu nie miałem problemów w przesiadce z angielskiej na szwedzką.
Jeśli masz podręcznik (coś jest w empiku do CS3) prościej będzie mieć wersję pl.
Jeśli bazujesz na necie, sesowniej wziąść wersję IE. Większość tutoriali jest do angielskiej wersji.
C-F-K - forever
Zdecydowanie ja bym wziął wersje anglo-języczną, jednakże pamiętaj, że kupując adobe z usa licencja nie jest ważna na naszym kontynencie - więc pomimo ,iż*będizesz mógł pobierać aktualizacje w świetle prawa ciągle będziesz miał nie legal.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dodam jeszcze, że pomimo kryzysu gospodarczego produkty adoba nie staniały,a wręcz przeciwnie pakiet CS4 jest jeszcze droższy od poprzednika..
Ostatnio edytowane przez Memoriz ; 10-01-2009 o 21:32 Powód: Automerged Doublepost
.