kupiłem ENG i to od razu CS4. Znalezienie CS3 PL w cenie poniżej 2,8K, dostępnego od ręki, graniczy z cudem. Więc zdecydowałem się na zakup CS4 bez upgrade'ów.
kupiłem ENG i to od razu CS4. Znalezienie CS3 PL w cenie poniżej 2,8K, dostępnego od ręki, graniczy z cudem. Więc zdecydowałem się na zakup CS4 bez upgrade'ów.
opinia opisana powyżej oparta była o słowa dość wiarygodnego człowieka, pisze dość ponieważ, gdy faktycznie zagłębiłem się w temat, okazuje się że to nie prawda.
Sory za wprowadzenie w błąd, niestety ale byłem przekonany do tej idei..
Wklejam najbardziej sensowne sprostowanie jakiego się doszukałem :
"Mylisz dwie istotne sprawy.
Pierwsza sprawa to polityka dystrybucyjna Adobe. jako firma prywatna sam sobie ustala co i gdzie chce sprzedawać. W kwestii sprzedaży ma 100% wolności (z uwzględnieniem prawa lokalnego rzecz jasna).
Druga sprawa to kwestia zakupu przez end usera. Tak się dziwnie składa, że każdy end user korzysta z tego samego prawa co Adobe czyli swobody gospodarczej. Kupuje tam gdzie taniej a nie tam gdzie ktoś mu każe. Oczywiście musi to uczynić zgodnie z prawem. O ile wiem prawo USA nie zabrania Polakom zakupu legalnych produktów dostępnych w wolnej sprzedaży. Polak może zatem kupić Adobe w USA, po czym mając na uwadze polskie przepisy celne, wwieźć program do Polski. Co ciekawe, nawet jeśli zapłaci pełną stawkę celną oraz pełny VAT, to i tak wyjdzie mu znacznie taniej niż zakup u oficjalnego dystrybutora w kraju. Jeśli zaś pokusi się o kupno większej ilości zysk/oszczędność będzie jeszcze większy.
Poza tym, kupując pakiet Adobe zawierasz umowę na instalację oprogramowania na Twoim komputerze, nie ma tam mowy o komputerze w Polsce. W innym przypadku ktoś często podróżujący między różnymi krajami musiałby kupić kilkanaście lokalizowanych wersji tego samego softu by być legalnym. A przecież nie kupuje.
Na sam koniec. Punkty licencji sprzeczne z lokalnym prawem (tu polskim) są wyłączone z obowiązku przestrzegania. Zatem regionalizacja legalnie nabytego produktu mająca na celu li tylko wymuszenie zakupu lokalnie, jest nieistotna."
wypowiedz z : http://forum.webesteem.pl/viewtopic.php?p=102515#102515
.
a czy można kupic CSa w wersji 3 lub 4 ale dla studentów gdzie cena był by znacznie niższa..
i czy przy wspóldzieleniu komputera przez dwie osoby ta druga tęz moze korzystać z tego programu?
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
jeżeli chcesz używać photoshopa do nauki lub tylko w celach prywatnych to zakup wersji dla studentów będzie dobrym wyborem.
.