Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Pomiar światła - pytanko dla niezorientowanego

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Bryan Peterson, "Ekspozycja bez tajemnic"?
    Autor twierdzi, że w słoneczny dzień, ustawienie parametrów na czyste niebo (z dala od słońca) powinno dać prawidłową ekspozycję, nie wymagającą stosowania korekty. Moje doświadczenia nie do końca się z tym pokrywają.
    Te jego patenty na ustawianie ekspozycji nie są dla mnie zbyt wiele warte. Lepiej nauczyć się uproszczonego systemu strefowego. Z tej książki warte uwagi są jedynie zdjęcia małżonki autora.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Te jego patenty na ustawianie ekspozycji nie są dla mnie zbyt wiele warte. Lepiej nauczyć się uproszczonego systemu strefowego. Z tej książki warte uwagi są jedynie zdjęcia małżonki autora.
    Fakt małżonka ciekawa Też próbowałem mierzyć na niebo i nie zawsze wychodziło ...

Coś już napisał

Domyślnie

Ja w tamtym roku bawiłem się trochę w pomiary światła na niebo wg Petersona i działało w 90% fotek. Nie wiem jak jest w polskim tłumaczeniu ale w angielskim pisał aby na cyfrze korygować pomiar ok. -1/3 lub -2/3EV. Przy zachodach słońca natomiast korekcja to samo a mierzyć w okolicach słońca ale tak aby słońce nie właziło w kadr i odblasków nie było. Czytając co napisał Kolaj można chyba stwierdzić, że tłumacz chyba nie dokońca dobrze odrobił lekcje.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flowenol Zobacz posta
    Czytając co napisał Kolaj można chyba stwierdzić, że tłumacz chyba nie dokońca dobrze odrobił lekcje.
    Nie wyciągaj tak dalece idących wniosków na podstawie mojej wypowiedzi, bo ja nie znam tej książki na pamięć Wydaje mi się, że o tych zachodach też jest napisane.

Natomiast nie doszukałem się w tej książce rzetelnego wytłumaczenia, dlaczego w ogóle powinno się stosować korekty pomiaru. A wydaje mi się, że podstawą sukcesu w stosowaniu skrótów jest zrozumienie zjawiska.

Na szczęście można o tym przeczytać na forum
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flowenol Zobacz posta
    Ja w tamtym roku bawiłem się trochę w pomiary światła na niebo wg Petersona i działało w 90% fotek. Nie wiem jak jest w polskim tłumaczeniu ale w angielskim pisał aby na cyfrze korygować pomiar ok. -1/3 lub -2/3EV. Przy zachodach słońca natomiast korekcja to samo a mierzyć w okolicach słońca ale tak aby słońce nie właziło w kadr i odblasków nie było. Czytając co napisał Kolaj można chyba stwierdzić, że tłumacz chyba nie dokońca dobrze odrobił lekcje.
    O ile pamiętam to przy zachodach pisał żeby mierzyć z np odbicia wody poniżej słońca ale korygował co czasami...

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Bryan Peterson, "Ekspozycja bez tajemnic"?
    Autor twierdzi, że w słoneczny dzień, ustawienie parametrów na czyste niebo (z dala od słońca) powinno dać prawidłową ekspozycję, nie wymagającą stosowania korekty. Moje doświadczenia nie do końca się z tym pokrywają.
    Dolaczam sie. Przeczytalem ksiazke kilka tygodni temu, zrobilem testy i niestety to nie dziala. Autor zwrocil tez uwage na swiatlo oswietlajace obiekt od przodu (za fotografem) i pomiar na niebo za obiektem ale jakos to kiepsko dziala..
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Swoja droga to czym mierzycie na slubach? Macie czas na spota i korekcje?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Najlepiej zapoznać się z tym wątkiem: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=381410

wszystko na temat w pigułce.

Ja osobiście robię tak, że używam albo M i koryguję czas naświetlania na podstawie histogramu. Albo Av i wybieram do pomiaru charakterystyczne punkty (najczęściej jaśniejsze od 12% szarości - ludzka skóra i prześwietlam o 1-1,5 EV)

Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Najlepiej zapoznać się z tym wątkiem: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=381410

wszystko na temat w pigułce.

Ja osobiście robię tak, że używam albo M i koryguję czas naświetlania na podstawie histogramu. Albo Av i wybieram do pomiaru charakterystyczne punkty (najczęściej jaśniejsze od 12% szarości - ludzka skóra i prześwietlam o 1-1,5 EV)
    ten watek czytalem chyba z 5 razy Slub to co innego - tu wszystko dzieje sie szybko..

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Tak samo. Ewentualnie na suknię ślubną i korekta plus 2EV. O ile tylko jest biała.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów