Ja w tamtym roku bawiłem się trochę w pomiary światła na niebo wg Petersona i działało w 90% fotek. Nie wiem jak jest w polskim tłumaczeniu ale w angielskim pisał aby na cyfrze korygować pomiar ok. -1/3 lub -2/3EV. Przy zachodach słońca natomiast korekcja to samo a mierzyć w okolicach słońca ale tak aby słońce nie właziło w kadr i odblasków nie było. Czytając co napisał Kolaj można chyba stwierdzić, że tłumacz chyba nie dokońca dobrze odrobił lekcje.
PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229
Nie wyciągaj tak dalece idących wniosków na podstawie mojej wypowiedzi, bo ja nie znam tej książki na pamięćWydaje mi się, że o tych zachodach też jest napisane.
Natomiast nie doszukałem się w tej książce rzetelnego wytłumaczenia, dlaczego w ogóle powinno się stosować korekty pomiaru. A wydaje mi się, że podstawą sukcesu w stosowaniu skrótów jest zrozumienie zjawiska.
Na szczęście można o tym przeczytać na forum![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Swoja droga to czym mierzycie na slubach? Macie czas na spota i korekcje?
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
Najlepiej zapoznać się z tym wątkiem: http://www.canon-board.info/showthread.php?p=381410
wszystko na temat w pigułce.
Ja osobiście robię tak, że używam albo M i koryguję czas naświetlania na podstawie histogramu. Albo Av i wybieram do pomiaru charakterystyczne punkty (najczęściej jaśniejsze od 12% szarości - ludzka skóra i prześwietlam o 1-1,5 EV)