Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Pomiar światła - pytanko dla niezorientowanego

gniezniok
    Guest

Domyślnie Pomiar światła - pytanko dla niezorientowanego

Witajcie
    Jako totalny laik w tej kwestii bardzo prosze w obrazowy sposób powiedzcie jak mierzy się światło z poziomu korpusu?
    Wiele czytałem że jest to częsty zabieg i kieruje sie obiektyw na "pewne charakterystyczne" punkty ale dalej nie wiem o co w tym chodzi.
    Dziekuje z góry i pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gniezniok Zobacz posta
    Witajcie
    Jako totalny laik w tej kwestii bardzo prosze w obrazowy sposób powiedzcie jak mierzy się światło z poziomu korpusu?
    Wiele czytałem że jest to częsty zabieg i kieruje sie obiektyw na "pewne charakterystyczne" punkty ale dalej nie wiem o co w tym chodzi.
    Dziekuje z góry i pozdrawiam
    Z poziomu korpusu mierzy się światło z reguły przez obiektyw..
    To na tyle częsty zabieg że aparat mierzy to światło w zasadzie cały czas a już przy wciśnięciu spustu do połowy to prawie na pewno...
    Są różne metody pomiaru - a jaki masz w swoim aparacie i jak twój aparat mierzy to przeczytasz w instrukcji obsługi bo skąd mamy wiedzieć jaki masz korpus (ale załże się, że tym charakterystycznym punktem jest tzw. neutralna szarość) .. w ogóle to polecam zapoznać się z instrukcją obsługi i jakąś pozycją (książką znaczy) o podstawach fotografowania..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

gniezniok
    Guest

Domyślnie

Dzieki piekne za szybka reakcje
    Mowa w moim przypadku o 40d. Chcialbym dowiedziec sie generalnie czym rozni sie pomiar swiatla klasycznym światlomierzem zewnetrznym a czym zlokalizawanym w aparacie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Mowa w moim przypadku o 40d. Chcialbym dowiedziec sie generalnie czym rozni sie pomiar swiatla klasycznym światlomierzem zewnetrznym a czym zlokalizawanym w aparacie
    To trzeba było tak od razu.. różnic jest trochę, różni się dokładnością spota (pomiaru punktowego) np. i jeszcze parę by się znalazło - ale generalnie dopóki nie pracujesz z lampami i w studio to w 99% wbudowany wystarczy..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Klasyczny światłomierz uwzględnia światło które pada na fotografowany obiekt a wbudowany, światło odbite od obiektu.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Precyzując to wbudowany w aparat światlomierz słuzy do mierzenia swiatla odbitego a dobry światłomierz zewn. ma wszystkie rodzaje pomiarów tj.padające ,odbite .błyskowe,a bywa że rownież temp. barwową.Tak jak pisano już najczęściej używa sie zewn.światłomierza w studio, ale nie tylko.Światłomierz zewn.jest sprzętem dla fotografujacych którzy maja pierwsze kroki w fotografii za sobą.Tak jak Artur pisal,na początek [poza studiem]wbudowany w pełni wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    To trzeba było tak od razu.. różnic jest trochę, różni się dokładnością spota (pomiaru punktowego) np. i jeszcze parę by się znalazło - ale generalnie dopóki nie pracujesz z lampami i w studio to w 99% wbudowany wystarczy..
    No nie, nie każdy zewnętrzny światłomierz to spot, mało tego - większość z nich spota nie ma.
    Generalnie przy pomiarze światła odbitego pomiar zewnętrznym światłomierzem najbliższy jest pomiarowi centralnie ważonemu w aparacie i generalnie nie różni się niczym. Podobnie ze spotem czyli punktowym, z tym że z reguły dobry spot w światłomierzu zewnętrznym ma kąt 1 stopnia, a w aparacie z reguły mówi się o procencie tego co widać w wizjerze i wtedy kąt zależy od ogniskowej. Pomiar matrycowy w aparacie różni się najbardziej bo zwykle jest to pomiar więcej niż jednym segmentem i wyliczenie z tych pomiarów ekspozycji jakimś tam algorytmem. Najbardziej istotny tak naprawdę jest fakt że światłomierz przy pomiarze światła odbitego uważa że skądkolwiek mierzysz, przedmiot ten odbija tyle samo światła co 18% szara karta - w związku z czym jeżeli coś odbija tego światła więcej lub mniej (większość rzeczy), pomiar taki trzeba skorygować a nie bezmyślnie oczekiwać że aparat sam wyznaczy poprawną ekspozycję.

Oprócz tego światłomierze zewnętrzne potrafią mierzyć światło padające i wtedy (upraszczając) od razu mamy poprawną ekspozycję bez żadnej korekcji, natomiast nie jest to żadna reguła w światłomierzach zewnętrznych i są takie które padającego nie mierzą.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

gniezniok
    Guest

Domyślnie

Zawsze mozna na Was liczyc:-D
    I jeszcze coś... Nie wiem czy ja czegoś tu nie łapie ale w ostatniej książce foto autor opisując kadr mówi:
    "skierowałem swiatłomierz na błękitne niebo aby własnie stamtad zrobic prawidłowy pomiar światła"
    Jak to rozumiec?

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zawsze mozna na Was liczyc:-D
    I jeszcze coś... Nie wiem czy ja czegoś tu nie łapie ale w ostatniej książce foto autor opisując kadr mówi:
    "skierowałem swiatłomierz na błękitne niebo aby własnie stamtad zrobic prawidłowy pomiar światła"
    Jak to rozumiec?
    Bryan Peterson, "Ekspozycja bez tajemnic"?
    Autor twierdzi, że w słoneczny dzień, ustawienie parametrów na czyste niebo (z dala od słońca) powinno dać prawidłową ekspozycję, nie wymagającą stosowania korekty. Moje doświadczenia nie do końca się z tym pokrywają.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów