Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 127

Wątek: [mzeta] Moje skromne fotki;) proszę o ocenę i porady;)

mzeta
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Psiaki aż prosza się, by pokazać je z innej perspektywy*.. z ich perspektywy.. zdjęcie byloby wtedy ciekawsze, ukazany byłby inny punkt odniesienia i patrzenia na świat. Robiąc zdjęcie z normalnej wysokości, czyli swojej nie pokazujemy tematu zdjęcia w ciekawy sposób, tylko taki "oklepany":wink:

*To samo tyczy się oczywiście zdjęc kwiatów, małych zwierząt i przedmiotów.

W drugim już był albo jakiś zamysł i zrobiłaś zdjęcie, albo zrobiłaś zdjęcie i dodałas tytuł:grin: Niemniej tutaj znowu ta "wędrówka" nie została pokazana w odpowiedni sposób. Są niby jakieś ślady na sniegu, ale w żaden sposób nie wiążą nam się z tymi ludźmi w kadrze. Są też sposoby, by kompozycję zdjęcia skoncentrowac na głównym temacie zdjęcia, ale to wymaga wiedzy i czasem dobrych okoliczności..:wink:

Mam nadzieję, że rozumiesz moje uwagi co do Twoich zdjęć:wink: Jesli masz jakieś pytania, to chetnie Ci odpowiem (każdy w końcu musiał zacząć:-))

Pozdrawiam
    co do psiaków to nie było możliwości się zniżyć bo by mnie zjadły a "wędrówka to rzeczywiście przemyślana była bo sie czaiłam za tymi ludźmi dobre pół dodziny;-P
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez giltoniel Zobacz posta

Teraz zadaj sobie pytanie: czy NAPRAWDĘ zdjęcia, które przedstawiłaś podobają Ci się? Jesteś z nich zadowolona? Nadają się do publikacji? Czy wysłałabyś je na konkurs? Tak jakbyś stanęła w jakimś miejscu i czasie i od niechcenia, bez zastanowienia, bez popatrzenia w wizjer monitor zrobiła zdjęcie.
    myslałam i nic... podobają mi się bo 7. śmieszne a 8 wydaje mi się że ma kolorki dobre i technicznie ale może zbyt centralnie kadrowałam... nic nie chce Ci udowodnić Broń Boże!
    Ostatnio edytowane przez mzeta ; 12-01-2009 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Trochę poczytaj o tym gdzie powinna znajdować się linia horyzontu ( na razie świetnie bo jest w miarę prosta ) i o tym co to takiego mocne punkty obrazu. Wtedy zobaczysz postęp.
    Co do psiaków to Slider ma sto procent racji.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Mzeto nie zawsze wszystko na zdjęciu uda się zaaranżować tak jak byśmy chcieli. Zdjęcie jest ograniczone powierzchnią i zbyt dużo elementów może stworzyć problem dla początkującego fotografa. Dlatego też lepiej ograniczyć się do ukazywania na zdjęciu minimalnej ilości informacji. To co chesz pokazać więcej przedstaw na innym zdjęciu.
    Kolejna rzecz to pisaliśmy Ci już chyba o kompozycji. Poczytaj o tym naprawdę. Sporo o tym znajdziesz na www.fotografuj.pl tam jest wyjaśnione wszystko łopatologiczne.
    popatrz to jest twoje zdjecie ale skadrowane zgodnie z jedną z tych reguł.
    Zadanie dla Ciebie, zgodnie z którą regułą?
    Wydaje mi się, że zdjęcie teraz prezentuje sie lepiej... (proszę mnie nie linczować zrobiłam to na oko;p).
    Oczywiście nie jest idealnie bo np teoretycznie powinno być więcej przestrzeni przed ludźmi niż za nimi no ale co no co....materiał wyjściowy ogranicza ;p
    A tak jak się przypatruje tej scence to myślę, ze spokojnie mogłaś zrobić co najmniej 3 ciekawe zdjęcia w tamtym miejscu (sama ławka i drzewko, ludzie, ślady - oczywiście z odpowiednich perspektyw).
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 12-01-2009 o 22:02
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mzeta Zobacz posta
    co do psiaków to nie było możliwości się zniżyć bo by mnie zjadły
    Nie chce nic mowić, ale czasem, zdjęcia wymagają poświęcenia..
    Oczywiścnie mówimy tu o złych przykładach (zjedzenia) ale spytaj fotografów przyrody ile to oni razy musieli wstawać o 4 rano, lecieć ze sprzętem na czaty, czekać w błocie, wodzie i mrozie kilka godzin, tylko po to, by nic nie upolować..

a "wędrówka to rzeczywiście przemyślana była bo sie czaiłam za tymi ludźmi dobre pół dodziny;-P
    Hmm.. w zasadzie efekty nieadekwatne do poświęcenia..:grin: Ale to i tak nic do fotografów przyrody!

myslałam i nic... podobają mi się bo 7. śmieszne a 8 wydaje mi się że ma kolorki dobre i technicznie ale może zbyt centralnie kadrowałam... nic nie chce Ci udowodnić Broń Boże!
    Czyli #7 spełnilo zadanie, bo mungo sie ponoć usmiał:grin: Niemniej zarówno na pierwszym jak i na drugim zbyt centralnie.

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Ano się uśmiałem, bo śmiechowe zdjęcie. I też nie pasuje do reszty forum, gdzie wszyscy wrzucamy zdjęcia o troszkę wyższym poziomie treści To jest przynajmniej śmieszne.
    Mzeta, zarzucasz mi niekonstruktywność... Proszę bardzo: stoisz w miejscu. Nie widzę poprawy między pierwszymi a tymi fotami. Jedne gorsze(8), drugie lepsze(7), ale ciągle to samo nic nowego.
    W gorącej wodzie jesteś kąpana. Nie od razu Kraków zbudowano! Jesteś z okolic, to wiesz o co chodzi A jako niewiele starszy kolega, chciałbym u młodszej koleżanki zobaczyć ładnego avatarka. Zawsze milej się zdjęcia komentuje. Patrz na Paenkę - jakie ma powodzenie
    Ostatnio edytowane przez mungo ; 12-01-2009 o 22:05
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Foto emzeta

Ja to bym tak chyba wolał,

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

no widzisz co wizjoner to inne zdjęcie a ile w tym widziała MZETA?
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

piekne sa te zdjecia! jedno w piwnicy bym sobie powiesil
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mzeta, sprzedaj aparat i kup trzeciego pieska :P

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    no widzisz co wizjoner to inne zdjęcie a ile w tym widziała MZETA?

E tam zaraz wizje. Skoro zdjęcie zrobione jest z dołu to tak jakoś linia horyzontu pasuje lepiej na górze. Do tego osoby których widać plecy a są na szczycie kojarzą mi się z wychodzeniem ze zdjęcia dlatego lepiej chyba jak są z lewej strony. Prawa jest dla tych co przychodzą a oni już weszli. Dlatego prze kadrowałem tak a nie inaczej zdjęcie.

Kamil ty, z tego co widać ( a raczej nie widać) na Forum swój już sprzedałeś jakiś czas temu. To nie znaczy, że inni powinni podążać Twoim śladem.

Strona 8 z 13 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów