Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon 70-200 L f/4 czy f/2.8?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Canon 70-200 L f/4 czy f/2.8?

Witam. Z góry uprzedzę- szukajka nie działa. Screen:

Jestem zaawansowanym amatorem. Ostatnio naszła mnie myśl na kupno mojej pierwszej L-ki. Wybór padł na 70-200 L (na 100% bez IS) od canona tylko zastanawia mnie czy wybrać jaśniejszą, czy ciemniejszą wersję. Wiadomo, jaśniejsza będzie lepsza, ale czy aż tak radykalnie? Jestem bardziej za f/4 ze względu na cenę- im mniejsza cena tym szybciej uzbieram .

Fotki raczej będę robił w plenerze. Puszka- nieśmiertelny EOS 350d Narazie robię fotki kitem i pożyczonym canonem 55-200 f/4.5-5.6 ultrasonic, jestem zadowolony.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Jesli fotki w plenerze, i poprzedni obiektyw wystarczal Ci wzgledem swiatla ( a juz w 4 bedziesz mial zysk) To wybierz 70-200 4. Mniejsza waga i wymiary, cena - przemiawaja za tym szklem. Do pleneru w sam raz.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Widzę, że go masz. W zasadzie ten będzie tak czy inaczej jaśniejszy od kita i tego który podałem w 1 poście. Miałeś "namacalne" porównanie między tym, a wersją z IS? Da się bez IS żyć?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ogólnie zależy do czego potrzebujesz. 2.8 jest oczywiście jaśniejszy ale co za tym idzie cięższy. Jeżeli kupisz 2.8 to od razu zbieraj na gripa - dużo wygodniej pucha leży w ręce gdyż grip równoważy ciężar szkła i nie ciągnie tak do przodu męcząc rękę.
    Jak nie potrzebujesz światła to bierz 4. Pozdro!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Gripa już mam W zasadzie to światło zawsze się przydaje, tylko ta cena :/

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kondrat Zobacz posta
    Wiadomo, jaśniejsza będzie lepsza, .

określ znaczenie "lepsza" bo mozesz się bardzo zdziwić

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lepszy- Łatwiej będzie robić zdjęcia wieczorkiem/ w nocy, na krótszym czasie. Jeśli dobrze pamiętam to 4 był ostrzejszy od 2.8 ?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

4 jest lekko ostrzejszy przy czym 2.8 i tak jest super ostra
    Cena ceną. Też już miałem brać 4 ale w końcu zdecydowałem się na 2.8 i nie żałuję. Ogólnie szkło już na siebie zarabia i to głównie w sytuacjach gdzie z f4 bym nic nie zdziałał.
    Nie bez powodów wersja 2.8 jest szkłem które się Canonowi najlepiej sprzedaje i jak sam Canon mówi jest to ulubieniec profesjonalistów
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Z tych ze światłem 4 co miałem okazję się bawić były mniej ostre niż moje 2.8 więc raczej nie jest powiedziane że tan ostrzejszy a ten mniej. Zależy pewnie od sztuki. Choć wersje 2.8 zawsze były ostre te którymi robiłem.
    edit
    kondrat napisał: Lepszy- Łatwiej będzie robić zdjęcia wieczorkiem/ w nocy, na krótszym czasie. Jeśli dobrze pamiętam to 4 był ostrzejszy od 2.8 ?
    Tutej to bez IS to nawet 2.8 nie pomoże. Przy tym rozmiarze szkła i krótkich czasach będą widoczne poruszenia.
    Ostatnio edytowane przez TomS ; 27-12-2008 o 17:17

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No to mnie przekonaliście Jeśli ktoś ma chwilkę czasu i chęci na objaśnienie kilku rzeczy związanych ze stocksami (i jakimś takim zarabianiem na fotkach bez wychodzenia z domu) to proszę o pm'a, sam narzucać się nie będę*

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów