Strona 308 z 357 PierwszyPierwszy ... 208258298306307308309310318 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 071 do 3 080 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Początki nałogu

Domyślnie

No to Miski teraz mi pomozcie .

LowePro Slingshot 300 AW - niewatpliwie ciekawy patent z jednym paskiem i jego fajnym przesunieciem i dotarciem do aparatu. Czy jest to jednak az tak wygodne jak zachwalaja?

LowePro Fastpack 350 - jedyna roznica miedzy nimi to w zasadzie ilosc paskow?

Jakie macie doswiadczenia z tymi produktami - ktorys z nich kupie, zastanawiam sie ktory bedzie mi lepiej sluzyl. Bede tam nosil aparat, ze 2-3 obiektywy i lampe . Jakies *******y do tego.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A o Fastpacka chodzi o 250, przepraszam za pomylke
    Ostatnio edytowane przez Misiek87 ; 14-12-2010 o 01:07 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Na aparat, 3 szkła, lampę i sporo dodatków polecam coś z linii 3N1 Katy.

Używam wersji 3N1-22 (to samo co 3N1-20 tylko z kieszenią na laptopa)
    Z reguły ładuję 5D/grip+obiektyw i do tego spokojnie 3-4 szkła.
    Środek mam zaaranżowany tak, że przez boczną klapę widzę wszystkie obiektywy.
    W górnej części plecaka jest duża kieszeń i 2 mniejsze po bokach.

Dobry patent - paski naramienne są dwa i można używać jako sling, chowając jeden z nich oraz jako normalny plecak. C1zęściej korzystam z pierwszej opcji.

Początki nałogu

Domyślnie

Z tego co widze na stronie Katy - nie miesci duzego laptopa, przynajmniej pisza o 11 calach...

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Nie było takiego warunku.
    Fakt, nic poza netbookiem raczej nie wejdzie.
    Komora jest szeroka na 20cm.

Większy model to 3N1-33.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    LowePro Slingshot 300 AW - niewatpliwie ciekawy patent z jednym paskiem i jego fajnym przesunieciem i dotarciem do aparatu. Czy jest to jednak az tak wygodne jak zachwalaja?
    Posiadam Slingshota 200 AW. Moim zdaniem nie jest on właśnie tak wygodny, jak zachwalają i warto przemyśleć, jak ma nam służyć.

Podstawowe zastrzeżenie jakie mam do tej konstrukcji dotyczy sytuacji, w której mamy kilka obiektywów i przepinamy je między sobą. W standardowym układzie przegródek nie ma możliwości szybkiego dostępu do dodatkowych obiektywów - otwierając boczną klapę możemy jedynie wyjąć body z zakręconym nań obiektywem. Miejsca na pozostałe obiektywy są dostępne po pełnym otworzeniu klapy, czyli nie z pozycji "sling".

Jeżeli przepięcia są rzadkie - możemy to zaakceptować. Jeżeli dość częste - irytuje to niezmiernie. Ponieważ najczęściej chcę mieć szybko dostępne na zmianę dwa obietywy (a np. trzeci w zapasie), robię tak że obie komory na obiektywy "otwieram do boku" (nie mam dzisiaj weny i nie wiem za bardzo jak to nazwać inaczej :/). Niestety, ich łączniki z rzepami są wtedy na wierzchu i ma się z tego spory dyskomfort (m.in. "gałganek" chroniący LCD ma tendencję do przyczepiania się do tych rzepów).

Po otwarciu mogę wyciągnąć body z obiektywem, odkręcić obiektyw, wsunąć go w wolny boczny kanał, z drugiego bocznego kanału wyciągnąć drugi i przykręcić. Albo włożyć body z obiektywem do kanału środkowego.

Widać jednak, że to nie jest konstrukcja do tego dedykowana i moje rozwiązanie jest nieco "na rympał". W przypadku trzeciego dużego obiektywu już nie ma jak sobie z tym poradzić - nabyłem na niego lens case, doczepiany z boku plecaka.

300AW Ci sprawy nie załatwi, bo jest tylko szerszy (czyli załatwi ewentualnie kwestię dłuższych obiektywów, nie ich ilości czy łatwości zmiany).

Slingshoty moim zdaniem sprawdzają się w sytuacji posiadania na wycieczce jednego głównego obiektywu i "okazjonalnego" drugiego. Ja tak miałem z 5d i 24-105, którego na wycieczce się zdejmuje niezmiernie rzadko. W kieszeni górnej leżał sobie na czarną godzinę 70-200/4, którego zapinałem tylko na improwizowane "sesje".

Osoby które preferują zestaw np. 5d + 17-40 + 70-200 (lub porównywalny) nie miały by już ze Slingshotem tak fajnie. Zestaw ten prowokuje bowiem dużo częstsze przepięcia.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

TO w zasadzie z Fastpackiem bedzie ten sam problem? Bo tez wszystko pakuje sie z boku?
    Wlasnie tego sie obawialem, ze w codziennym uzyciu bedzie to bardzo dobre rozwiazanie, ale juz podczas zlecenia, gdzie warto wachlowac szklami - bedzie to meczace i znacznie utrudnione. Chyba czas na to :

http://www.lowepro.com/sf-series-event-photographer

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misiek87 Zobacz posta
    TO w zasadzie z Fastpackiem bedzie ten sam problem? Bo tez wszystko pakuje sie z boku?
    Wlasnie tego sie obawialem, ze w codziennym uzyciu bedzie to bardzo dobre rozwiazanie, ale juz podczas zlecenia, gdzie warto wachlowac szklami - bedzie to meczace i znacznie utrudnione. Chyba czas na to :

http://www.lowepro.com/sf-series-event-photographer
    Jeżeli chcesz wachlować szkłami to raczej nie plecak, a torba. Jeżeli Lowepro, to seria Stealth Reporter wydaje się sensowna. Ja mam Classified 250AW, ale ona się moim zdaniem na "wachlowanie" nie nadaje - utrudniony dostęp. To raczej przenośny magazyn.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bo SS jest do noszenia a nie zmieniania. Do zmiany dobre sa Lenscasy.
    SShot + lenscasy daje wiecej wygody. Ale jak chcesz non stop zmieniać to torba no chyba że ktoś nie lubi (np ja) dlatego zostaje przy ss+lc.

Odrazu SS 200 (2 szkłą na szerokość )jest bardziej dyskretny niz SS 300 !! (3 szkłą)

Domyślnie

żonglowanie szkłami w przypadku LowePro Flipside 400AW wygląda tak...

zapięty pasek biodrowy lekko ugięte kolano lub postawione na jakimś stopniu, kamieniu.. jak coś wypadnie z łapek to ląduje w torbie a nie na ziemi, jak w przypadku Slingshotów itp. plecaków na jedno rami i z bocznymi otworami. poza tym nie muszę kręcić plecakiem na 30 stron, bo dostęp do wszystkiego mam bezpośrednio i widzę, co i gdzie mam..

jeszcze raz... POLECAM
    .
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

[SIGPIC][/SIGPIC]

Początki nałogu

Domyślnie

Laptopa z ktorej strony sie wklada?

Strona 308 z 357 PierwszyPierwszy ... 208258298306307308309310318 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów