-
Mini test praktyczny FOMEI WINNER 966
http://www.swiatobrazu.pl/test_torba...inner_966.html
Torba jest bardzo pakowna. 5D z gripem, Eos 1N, Canon 17-35 L, Sigma 50 mm, Canon 580 EX, filmy, baterie, ładowarki, akumulatory duperele i jeszcze wszedłby jakiś 70-200 spokojnie. Torba jest bardzo lekka w porównaniu do np porównywalnej Lowepro (ta Fomei to kopia bodajże Lowepro 550). Wiedziałem że będę dużo deptał i dlatego szukałem czegoś lekkiego. Na dodatek ma świetne solidne i funkcjonalne ścianki działowe.
Generalnie torba jest super, tylko pasek rzeźnia. Po tygodniu noszenia torby (zwykle na plecach, zwykle tylko z jednym body) po kilka kilometrów dziennie, obicie naramienne paska zwyczajnie pękło. Teraz po czterech tygodniach noszenia i wożenia na sobie na rowerze, część tego obicia się oderwała i pod spodem widzę jakąś ordynarną folię. W żaden sposób niczym nie naruszyłem struktury tego szlachetnego materiału - pękło samo z siebie.
Na dodatek miejsca styku metalu na zaczepach paska do torby wyglądają jak koń po westernie - farba zdarta jak po roku użytkowania. A jedno z zapięć paska dodatkowego z tyłu (widać go na fotach z testu na swiatobrazu.pl) wygięło się po podniesieniu torby za ten pasek.
Generalnie jest to świetna torba, pakowna i funkcjonalna (poza zabawkami foto mam w niej jeszcze zwykle HP mini 10 cali w grubym etui), tylko ten pasek od razu do reklamacji albo trzeba wziąć dobry z jakiejś starej torby.
U mnie prawdopodobnie oba paski polecą do jabbafotto (tam kupiłem) a nawet gdy dostanę nowe, torby będę używał ze starym paskiem od torby DELL, który obsłuży już trzecią torbę.
Jeszcze drobna uwaga. Torba ma niezbyt wiarygodnie wyglądający pokrowiec przeciwdeszczowy. Zapomniałem o nim i przetestowałem szczelność torby kilka razy na ostrym deszczu w kilku i kilkunastokilometrowych wycieczkach rowerowych. Torba moknie ale w środku suchutko i pięknie. Bardzo dobra reakcja. Można zapomnieć o pokrowcu : )
I jeszcze jedna uwaga: torba jest bardzo funkcjonalnym plecakiem jednoramiennym. Przerzucamy przez szyję na drugie ramię pasek i rower czy dłuższy spacer to nie problem. A praktyczność w stosunku do plecaka (torba ma zamek szybkiego dostępu na pokrywie, jest ogromna.
Ostatnio edytowane przez josif ; 09-03-2010 o 06:46
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów