Strona 263 z 357 PierwszyPierwszy ... 163213253261262263264265273313 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 621 do 2 630 z 3561

Wątek: W czym nosic sprzet?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Kieszonka, a raczej szpara między dwiema warstwami materiału jest POTWORNIE ciasna. Co do Twoich pomysłów - OK, ALE - te typ pokrowca jest przeznaczony do szybkiej fotografii. Sposób jego zamocowania na ciele, specjalny kształt klapy ułatwiający szybkie wyciąganie i chowanie sprzętu, mnogość możliwości troczenia, dostęp do kieszonek akcesoryjnych to wszystko się zgadza z jego przeznaczeniem. A tu nagle wtopa z chowaniem pokrowca. To też powinno "łatwe, szybkie i przyjemne", a nie związane z cudowaniem, składaniem wg zasad feng shui, upychaniem itp. Wiadomo - Polak potrafi, Polak wymyśli, ale moim zdaniem jest tu mała wpadka projektantów.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Wiadomo - Polak potrafi, Polak wymyśli, ale moim zdaniem jest tu mała wpadka projektantów.
    Dlatego też warto byłoby wysłać odpowiednią sugestię do Lowepro - dla potomnych. Choć na moje maile jeszcze nie odpowiedzieli....

Domyślnie

czy gdzieś można dokupić więcej ścianek do plecaka, takich przegródek na rzep?
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez evangelion69 Zobacz posta
    czy gdzieś można dokupić więcej ścianek do plecaka, takich przegródek na rzep?
    Zastanawiałem się nad tym swego czasu i gdybym miał taką potrzebę, odezwałbym się do polskiej firmy JPA. Myślę, że za parę zł przesłaliby takie poleconym

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Byłem porównać w sklepie flipside200 (nie był 300) naneu pro alpha i bravo.
    Flipside 200 całkeim fajnie wykonany, ale za mały i brak miejsca na rzeczy osobiste. Co do materiału to chyba lepszy jest w naneu. Osobiście brakowało by mi w nim kieszonek na drobnice typu filtry baterie itp. Co do naneu bravo to makabrycznie mały, ale równie dobrze wykonany jak jego starszy brat alpha. Alpha jest wykonana z naprawde grubego i solidnego materiału. Podobny a nawet chyba taki sam mam w kurtce motocyklowej. Alpha jest bardzo duza, i pojemna. Jest sporo kieszeni na drobnice, ma wygodne szelki. Zamki błyskawiczne nie przycinają się jak to gdzieś wyczytałem w sieci.

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam naneu k3. mieszczą się do niego w komorze na sprzet: lampa, 40d, 70-200 f4, tamron 17-50, c50 1.8, dysk 2.5", kilka kart, zapasowa bateria i nic więcej do górnej wchodzą spokojnie rzeczy osobiste, paszporty, filtry, woda, nawet duży polar. w bocznych cała kablologia i ładowarki.
    ma jedną dużą zaletę - pokrowiec przeciwdeszczowy/pyłowy/złodziejowy - zakładam i jestem spokojny, że nikt mi z niego nic nie wyciągnie.

plecak ma jedną sporą wadę - jest trochę duży i ciężki (ale mieści się w limitach bagaży podręcznych na lotniskach) i jedną niedogodność - utrudniony dostęp do sprzętu.

ogólnie polecam do podróżowania, jest wygodny i solidny (u mnie po dwóch latach jak nowy). do krótkich wypadów i codziennego użytku raczej się nie nadaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Alpha jest bardzo duza, i pojemna. Jest sporo kieszeni na drobnice, ma wygodne szelki. Zamki błyskawiczne nie przycinają się jak to gdzieś wyczytałem w sieci.
    Za to zamek bocznej kieszeni przycinał się nieco we Flipside 300.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W Flipside 200 chyba nie było problemu, albo poprostu nie utkwił mi w pamieci.Ogólnie to flipsaidą przydała by się jeszcze przynajmniej z jedna większa kieszeń na zewnątrz na drobnice.

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

O Naneu Alpha:

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Moja subiektywna ocena:
    Plecak wykonany bardzo solidnie i z dobrych materiałów. Jego ułożenie na plecach jest bardzo wygodne. Niestety wg mnie jest on skonstruowany dla osób mających maksymalnie 160 cm wzrostu. Ja mam ponad 180 cm - pas biodrowy był u mnie położony praktycznie w połowie brzucha (stanowczo za wysoko) - śmiesznie to wyglądało i było trochę niewygodne.
    Mam 176 cm i, hmmm, nie jestem istotą drobną. No owszem, nie jest to ponad 180, ale mnie rozmiar plecaka odpowiada. A zaliczyłam z nim już kilka długich wypraw, kiedy miałam go na grzbiecie cały dzień.

Jak dla mnie plusy tego plecaka to:
    + Bardzo wygodne ułożenie na plecach i wygodne, szerokie, miękkie szelki. Nawet porządnie wyładowany po całym dniu noszenia nie zabijał mi pleców, a nadmieniam, że mam problemy z kręgosłupem.
    + Mam też zupełnie inne wrażenie odnośnie pakowności górnej komory. Miewałam tam sweter, wiatrówkę, prowiant na cały dzień (w tym butlę wody), przewodniki i mapy oraz trochę drobnicy fotograficznej, która nie mieściła się do komory foto...
    + ...do której bez problemu wchodzi wszystko to, co w podpisie. Zmieściłyby się jeszcze trzy mniejsze obiektywy, dwa średnie lub jeden długi zoom, a kiedy wreszcie zafunduję sobie grip, też wejdzie gładko. Pakowność stanowczo na plus.
    + Do samolotu szłam z nim z duszą na ramieniu, bo trzeba go było ścisnąć, żeby mieścił się w limicie bagażu podręcznego, ale się zawsze mieścił.
    + Komora foto jest naprawdę bardzo pojemna. Nigdy nie wyjmowałam wkładki na sprzęt ani nie usuwałam ścianki dzielącej ją od górnej komory, ale miło wiedzieć, że jest taka możliwość.
    + Mnóstwo schowków i kieszeni; można naprawdę rozłożyć bagaż tak, żeby był do niego jak najłatwiejszy dostęp.
    + Plecak nie krzyczy, że jest w nim drogi sprzęt foto. Właściwie zgadną to tylko ci, którzy rozpoznają znaczek Naneu.
    + Skuteczna osłona przeciwdeszczowa (co ważne - nie utrudnia dostępu do aparatu) i mocowanie na statyw.
    +Solidnie zabezpieczona komora na laptop.

Minusy:
    - Żeby wyjąć sprzęt, trzeba zdjąć plecak i na czymś go postawić. Nie ma mowy o manipulowaniu w powietrzu.
    - Mocowanie statywowe jest raczej niestabilne. Mój Velbon Sherpa 435 nie jest statywem dużym i ciężkim, ale i tak się gibie. Nieustannie kombinuję, jak go ustabilizować i w końcu coś wymyślę, ale jednak jest tu ten element konieczności kombinowania. No i fakt, trochę przeważa plecak na jedną stronę.
    - Co tu mówić; jest to wielkie bydlę, a nie mały, elegancki plecaczek.
    - Skoro plecak był projektowany jako wycieczkowy, brakuje mi trochę dodatkowych troczków, żeby przyczepić cieplejszą kurtkę czy coś w ten deseń.

Ogólnie jestem bardzo zadowolona - pakowność i wygoda noszenia są dla mnie bardzo ważne.

Polecam:

+ jako plecak na całodzienne wyprawy
    + dla osób, które lubią nosić przy sobie masę różnych dupereli
    + dla osób, którym zależy na kręgosłupie
    + do transportu sprzętu samolotem

Nie polecam:

- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat
    - na krótkie spacery, na które zabieramy mało sprzętu
    - na sytuacje, kiedy kluczowa jest szybka wymiana obiektywów
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloes Zobacz posta
    Minusy:
    - Żeby wyjąć sprzęt, trzeba zdjąć plecak i na czymś go postawić. Nie ma mowy o manipulowaniu w powietrzu.
    Czyli jednak... A naprawdę nie idzie obrócić tego na pasie biodrowym i dostać siędo komory foto? Może chociaż kucając?

- Mocowanie statywowe jest raczej niestabilne.
    A czy nie da się jakoś poziomo?

Nie polecam:

- jako codzienny, miejski plecak, w którym nosi się różne rzeczy i dodatkowo aparat
    - na krótkie spacery, na które zabieramy mało sprzętu
    - na sytuacje, kiedy kluczowa jest szybka wymiana obiektywów
    Właśnie ze względu na to, że nie zamierzam kupić torby wybrałem Lowepro FLipside 400 dla większej wygody. Ale zastanawiałem się jeszcze czy może nie kupić właśnie mniej pakownego plecaka z komorą na laptopa 15.4'', bo do Flipside'a mieści się maks netbook i zajmuje praktycznie całą zewnętrzną kieszeń...

Strona 263 z 357 PierwszyPierwszy ... 163213253261262263264265273313 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów