Ja w koncu zdecydowalem sie na zakup torby Hama Defender 200. I powiem , ze nie zaluje zakupu! Wielkoscia taka jak Stealth Reporter 400 za to o wiele lepiej rozwiazane wyjmowanie sprzetu przez korna poktywe. Zajmuje to doslownie 4 sekundy! A do tego osoba stojaca obok nie widzi co dodatkowo kryje w sobie torba! Pomiescila 5D z podpietym 24-105 i tulipanem, 70-200 4IS z tulipanem, 50 1.4, 85 1.8, Sigme 12-24 ktora jest wieksza od 24-105, lampe 580 z pokrowcem. Do tego masa miejsca w kieszeniach na drobiazki typu baterie, karty pamieci (producent wrzucil etui na karty) i inne Dodatkowo w srodku znajduje sie pokrowiec przeciwdeszczowy. Do tej pory mialem obawe co do torby hamy.. ale seria Defender naprawde pokazuje ze warto zakupic!.
1. to karbowane to kolejna kieszen, ale wystarczy odpiac dolny zamek aby stala sie pasem do zamocowania torby np na stelazu walizki (to chyba sie piggy sytem nazywa)
2. Etui na 6 kart CF i szmatka obie rzeczy na smyczach coby sie nie zgubilo. Oczywsicie do odpiecia. W koncu nie musze szukac szmatek i kartCo mi sie zdarzalo.
3. Z przodu mamy jedna wieksza kieszen na zamek i 2 mniejsze. Dodatkowo jedna przegrode, ktora mozna powiekszyc rozpinajac boczne zamki.
4. System otwierania od gory bez koniecznosci otwierania klapy. Podobne rozwiazanie zastosowano w pokrowcu na 70-200 2.8 IS ... w Reporterze niestety jest to jeden zamek i wyjecie sprzetu z obiektywem juz nie jest tak wygodne. Tutaj jednym ruchem reki otwieram gore i bez problemu moge wyjac kazdy element z torby.
5.
Wyjecie sprzetu do naprawde kwesitia sekund. moj aparat sam wrecz wpada do torby na odpowiednia pozycje. karbowane przegrodki pozwalaja na dowolnosc ustawiania wnetrza torby. Mnie jeszcze jedna zostala luzna.
6. Klapa zamykana jest dodatkowo na 2 plastikowe klamry chociaz i tak glowne zapiecie torby to zamek (podobnie jak w LowePro. Pozostale klamry sa metalowe. Pasek solidny a torba wygodna.
Ostatnio przy slubie zrezygnowalem z Simgy 12-24 a w jej miejsce bez problemu zmiescilo sie body 40D
Moze komus opis sie przyda i tez zastanowi sie nad zakupem. Modeli jest wiele.