to nie bym moj sprzet, ale 70-200 bez problemu zadnego, wlozysz kazde szklo, ktore defakto zmiescilo by Ci sie miedzy szyja a pepkiem, ale po stronie plecow, 6jak ma wystawac na pare cm. to mozna i z przodu, ale z tylu lepiej wyjmujesz jak miecz :d
Wszystko zalezy od kamizelki, moze byc najtansza z allegro, do wiekszosci mozna dokupic moduly, aby tylko jakos przepuszczalo powietrze, a nie bylo zszyte z platow materialu.
Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D
Ja przy kupowaniu torby i plecaka kierowalem sie pakownoscia i wygoda. Wiec wybor padl na Lowepro Stealth Reporter D550 - duza ale bardzo poreczna torba, miesci podstawowy zestaw reporterski z miejscem na litrowa cole, ktora czesto pomaga przy pracy w terenie. w przegrodzie na laptopa zwykle przenosze jakies dokumenty A4 (umowy, scenariusze itp).
Do zdjec przyrodniczych czyli wypadow w mokre i trudne miejsca uzywam plecaka Lowepro Compu Trekker Plus AW. Jest rewelacyjny! przezylem sniezyce, burze, brodzenie po moczarach i nigdy nie balem sie o sprzet. to byl jeden z wazniejszych argumentow - bezpieczenstwo sprzetu. Na tym po prostu nie wypada oszczedzac....
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
właśnie zastanawiam się nad novą 5 AW lup Stealthem 550 . Czy ktoś macał obie przed zakupem ?
Potrzebuję dużego plecaka mieszczącego 1dmark3+500/4L IS+300/2.8 i inne mniejsze obiektywy/lampy itd.
Czy orientuje się ktoś czy Tamrac 5578 Expedition 8 pomieści to wszystko:
http://fotozakupy.pl/plecak/tamrac-5...or-czarny,370s
Jeśli nie to co proponujecie?
pzdr
odkąd kupiłem szelki Naneu Pro za 35 zł i przypinam do moich reporterów450 i 650 nie używam wcale plecaka - wygodnie szybszy dostęp i mogę założyć na ramie
mam lowepro reporter 400 bez ''d''i wkladam do niej 2 x 5d z battery packiem, 24-70/2.8 70-200/2.8 17-35/2.8-4 85/1.8 oraz 2 x 580ex do tego rozpraszacze i cala masa innych malych rzeczy, a jak komus to malo to zawsze mozna do niej dopiac specjalne kieszenie boczne w systemie slip lock co sprawia ze ta torba staje sie niesamowicie uniwersalna mozna w ten sposob regulowac jej pojemnosc i nie za kazdym razem trezba nosic ze soba monstrum
![]()
Witka,
Temat zakładam, bo nie mogę się doszukać konkretnej odpowiedzi za pomocą szukajki (i to ani tu, ani na forum Nikona), a w poszukiwaniu upragnionego sprzętu spędzam już chyba szóstą godzinę prze kompem.
Jestem fotoreporterem i szukam czegoś, co pomieści mój sprzęt + laptopik. Coś, co mógłbym zabrać np. na nadciągający Woodstock, ale i też czasem używać w codziennej pracy, podczas chodzenia po mieście.
Mój zestaw: D200 + 14-24 + 17-55 + 80-200 (wszystko f/2.8, podaję, bo chcę zauważyć, że szkiełka dość spore gabarytowo). Docelowo puszka będzie wyposażona w grip. Dodatkowo do tego laptop z dwunastocalową matrycą. No i SB 800 do tego.
Wymagania: Ma być jak najmniejszy. Nie potrzebuję dodatkowej kieszeni na kanapki czy ubranie albo wodę - plecak ma pasować do sprzętu i jednocześnie nie robić ze mnie garbusa.
Przeglądałem:
* Lowepro - biorę pod uwagę Computrekkera AW, ewentualnie Vertex 100/200, jeśli można odpiąć tę idiotyczną podpórkę na statyw. Odpada Stealth II (bo nie można włożyć aparatu z zapiętym obiektywem).
* Naneu - tutaj ewentualnie U120
* Kata - nic nie znalazłem, wszystko jest chyba za duże
* Case Logic - nic nie mają dla mnie
* Tamrac - myślałem o Expedition 5x (czyli model 5585)
* Crumpler - fajne są, ale oni nie mają chyba nic dla mnie... przynajmniej ja nie znalazłem (może się mylę?)
* Domke - oni robią w ogóle plecaki? mają swoją WWW? ja nawet strony nie znalazłem!
Cena: aktualnie - bez ograniczeń. 1500 za plecak nie dam, ale takich chyba na szczęście nie mają
Nie wiem sam już... pomóżcieBędę też wdzięczny za opinie posiadaczy w/w modeli. Aha, zamiennie mam torbę lowepro stealth reportera 300 AW, ale chcę raz na jakiś czas odciążyć plecy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jakie szelki? Możesz napisać coś więcej?
Ostatnio edytowane przez sir-torpeda ; 22-07-2008 o 01:09 Powód: Automerged Doublepost
- Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
- Używam Nikona.
- Płoń heretyku!
Cokolwiek Crumplera, moj wybor padl na ta firme wlasnie ze wzgledu na to, ze absolutnie nie wyglada jak te wszystkie brzydkie, czarne, kwadratowe torby Lowepro czy tam inne. Dodatkowo moze spokojnie pelnic funkcje codziennego "messenger bag". Ja akurat potrzebuje czegos duzego, takze zakupilem torbe Daily XXL ktora w ciagu najblizszych dwoch miesiecy przetestuje w warunkach absolutnie bojowych (piasek, deszcz no i w ogole ladnych pare tysiecy kilometrow do zrobienia), takze po powrocie dam znac, czy bylo warto wydac te w koncu niemale pieniadze (~500zl)
LOL
mnie sie wlasnie to czarne-brzydkie podoba, zwlaszcza za to "czarne". bo jak sie jedzie bladym switem nad jeziorko i kladzie plecak na ziemii, to nieduzo trzeba, zeby byl rowno ufajdany od blota. a material wierzchni Lowepro (jak i innych firm) jest o tye fajny, ze brudy dosc latwo sie sciera i nie wyrozniaja sie na czarnym tle.
nie wiem jak crumpler, ale mialbym pewne opory przez walnieciem ladnego, kolorowego plecaczka w bloto. bo by szybko przestal sie nadawac do wyjscia wsrod ludzi (z punktu widzenia tych ludzi, bo mnie to lotto - plecak ma sluzyc, nie wygladac)