Witam.
To i ja dorzucę swoje trzy grosze. Ostatnio nabyłem poprzez allegro w mp3store.pl torbę Crumpler December Quarter. W necie znalazłem info, że jest ogromna ale to mnie nie przeraziło. Szokująca była jedynie cena ponad 700 zł. Jeden z internautów kupił torbę Crumplera w promocji stwierdzając, że udało mu się kupić dośc tanio. Sam planowałem zakup nawet za 700 zł a tu ostatnio poajwiała się niespodzianka. Promocyjna obniżka cen wspomnianej torby z 709 zł na 530 zł. Niezły upust - podejrzewam że Crumpler wprowadza nowe modele. Wracając do samej torby. Faktycznie jest ogromna. Wyściełanie jest bardzo grube i solidne, solidniejsze niż w plecaku Lowepro Mini Trekker. W torbie zmieściłem 10D z gripem i podpiętym obiektywem 100-400, lampę 420EX, sigmę 18-50, canona 100 Macro, 50 1.8, tokinę 28-70, canona 28-105, 75-300. Pradopodobnie zmieściłbym też 70-200 f4 gdyby trochę inaczej poukładać sprzęt. Torbę nosi się dośc wygodnie pod warunkiem, że nosisz ją na plecach pod kątem, przypinając dodatkowy pasek zabezpieczający przez jej przesuwaniem . Cztery godziny spaceru po zoo nie wywołały bólu ramienia typowego dla noszenia toreb Lowepro. Najważniejsze jest to , że torba wogóle nie porzypomina torby foto. To jest typowa messenger bag. Jedynym małym minusem jest wyposażenie jej w tylko dwie kieszenie zewnętrzne zamykane na zamek, jedną w klapie oraz dwie kieszonki z siatki na drobiazgi wewnątrz torby. Są jeszcze dwie wewnętrzne kieszenie, które łatwo przeoczyć. Nadają się jednak one bardziej na dokumenty niż na sprzęt. Przydałoby się kilka pojemniejszych kieszeni wewnątrz torby. Żonie kupiłem torbę Crumpler Crisp Suit, która jest typową torbą typu messenger bag bez wyściełania. Choć nie jest to torba na sprzęt foto to posiada taką ilość przegródek oraz kieszni, oraz jest lekko wyściełana, że spokojnie pomieści korpus z 70-200, jakiś obiektyw i mnóstwo drobiazgów. Dodam, że zdjęcia nie oddają dośc dużych wymiarów wspomnianej torby.
Obie torby mają wyściełaną przegrodę na laptop conajmniej 17".
Jak dla mnie rewelacja. Gdybym wcześniej wiedział o firmie Crumpler i oczywiście byłyby promocje to zapewne nie kupiłbym Lowepro. A teraz posiadam obie marki. Każda ma swoje wady jak i zalety.
Na koniec dodam, że w sklepie internetowym mp3store będą niedługo kolejne torby i plecaki w promocyjnych cenach (zapewnienie przedstawiciela, z którym korespondowałem).
Pozdrawiam.
krzysp