Jak pas można to już połowa sukcesu :-), a szelki Lowepro?
Jak pas można to już połowa sukcesu :-), a szelki Lowepro?
Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 17-08-2006 o 16:10
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
W końcu się zdecydowałem na torbę ( JSK oraz tataniny : dzięki za pomoc w podjęciu decyzji )
Wybór padł na KATA SB-904 .
Pierwsze wrażenia :
Torba jest bardzo duża i "pancerna" , jednak po otwarciu miejsca jest znacznie mniej niż można się spodziewać po wymiarach zewnętrznych. A wszystko przez bardzo grube ścianki chroniące sprzęt.
do sprzętu mamy dostęp przez otwarcie całego "wieka"lub tylko jego części .
wnętrze pozwala na prawie dowolną konfigurację ścianek , według własnych upodobań .
trzy kieszonki z przodu ( jedna zamykana na zamek )
dwie po bokach
oraz jedna mała dostępna po otwarciu klapy
do przenoszenia mamy antypoślizgowy pasek na ramię
oraz rączkę
Tył torby wyściełany gąbką umożliwia podczepienie torby do dedykowanego wózka
usztywniony spód torby posiada plastikowe nóżki
w zestawie znajduje się pokrowiec przeciwdeszczowy
Jak na razie ( drugi dzień ) jestem na etapie ergonomicznego rozmieszczenia sprzętu , więc dopiero za jakiś czas okaże się czy dokonałem dobrego wyboru i czy faktycznie torba jest wygodna w użytkowaniu
edit:
STRONA PRODUCENTA
STRONA DYSTRYBUTORA PL
Ostatnio edytowane przez Tomasz1972 ; 13-08-2006 o 20:01
Od dziś jestem szczęśliwym (hm, to się okaże ;-) ) posiadaczem torby Lowepro Stealth Reporter D400 AW. Pierwsze moje wrażenie było takie - "ależ ona ogromna!" Co prawda nie mam na razie tyle sprzętu, aby w pełni wykorzystać miejscew niej, ale kupiłem ją na lata ;-). Jak na razie zauważyłem szereg jej pozytywnych cech:
1) Mieści się w niej mój Canon 350D z zalożonym Canonem 17-85 IS i lampą Canon 580EX. Zestaw ten można spokojnie wyciągnąć przez "zamek szybkiego dostępu" u góry klapy.
2) Na oko (nie sprawdzałem tego) zmieści się tam Canon 70-200 f/2.8 z przyczepionym body. Nie wiem, czy założona osłona też wejdzie.
3) Masa przegródek, osobne opakowanie na kable, baterie itp. pierdółki oraz portfel na karty pamięci.
4)Wygodny, miękki i nie ślizgający się pasek na ramię.
5) Pokrowiec przeciwdeszczowy.
Jest jednak jeden problem. Chodzi o pasek:
Mam pytanie, w jaki sposób można zaczepić pasek Lowepro (najlepiej Belt&Buckle) do tej torby? W modelach Nova służyły do tego dwie "szlufki" z tyłu torby, a tu brak takowych. Co prawda torba posiada swój pasek, ale jest on dość wąski i niewygodny na dłuższą metę, zwłaszcza do jazdy na rowerze.Zamieszczone przez jdw
Poza tym czytałem, że w torbie znajdę dwa pokrowce, jeden na górną klapę, a drugi na całość. Tymczasem doszukałem się tylko jednego, tego na całą torbę. Chyba że źle zrozumiałem i forumowiczom chodziło o to, że ten sam pokrowiec można zakładać na dwa różne sposoby?
W najbliższym czasie postaram zamieścić zdjęcia torby.
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
pierwszy jest w gornej klapie, z tylu zamkniety na zamek (jest to ten mniejszy, na gorna czesc torby) a drugi (wiekszy) znajduje sie na dole za rzepem..Zamieszczone przez Arek Piekarz
pozdr.
Kurcze, przeszukałem dokładnie torbę, ale nie znalazłem małego pokrowca. Mówisz o tej torbie w ersji dla cyfrówek czy dla analogów? Bo ja mam dla cyfry.
ja mam "do analoga" ale na razie cyfra mi sie przez to nie popsula![]()
poniewaz nie mam wersji "D" zerknalem na stronie - http://www.cambags.com/camera_bag_mainpage.htm i fatycznie - w miejscu gdzie ja mam drugi pokrowiec, w wersji "D" nie ma nic.. jesli Ty rowniez nie umiesz nzalezc tego mniejszego pokrowca, to mozliwe ze po prostu go tam nie ma.. widocznie "analogi" potrzebowaly dodatkowej ochrony ;-)
Z tego co widze to wersja "D" ma pare brakow a sprzedawane sa w tej samej cenie na haczyk "do cyfrowek" . Coz... i LowePro musi na czyms zarabiac. A tym czyms w przypadku tej serii jest ograniczenie funkcjonalnosci i nasilenie marketingu.
Moja 650 ma dwa pokrowce i oba sie przydaja.
na tyle tej torby jest taki materiał "antypoślizgowy", na zdjęciach widać, i jest on przyszyty tylko na górze i na dole, tak że tworzy jak by dużą szlówkę. Nie próbowałem, ale myślę że jest ona akurat wielkości tego szerokiego pasa lowepro, tak żeby nie latało. Dodatkowo w środku jest rzep, ale z jednej strony tylko, więc musi to być przystosowane do któregoś z akcesoriów. Moja wersja to ta stara "do analogaZamieszczone przez Arek Piekarz
"
Ja mam oriot treker II i goraco polecam: miesci sie sprzet foto i 4 heinekeny![]()
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
pytanko do osob, ktore cos takiego juz przerabialy:
potrzebuje jakies opakowanie do noszenia aparatu na szlaku rownolegle z dzieckiem w nosidelku (cora mi wyrosla na tyle, ze mozna ja juz nosic, wiec czas najwyzszy pozwiedzac dobrze Sudety). czyli raczej nie plecak, a jesli torba to jakas do mozliwie sztywnego przymocowania do ciala.
w srodek ma wejsc 10D z Tokina 12-24 + w rezerwie Tamron 28-75, do tego zapasowe akku, pare filtrow, zapasowy dekiel na dupke obiektywu.
mam kabure Lowepro Top Load Zoom 2, ale pojemnosciowo nie starczy na Tamrona (sprawdzone organoleptycznie).
opcje sa w sumie dwie: cos nowego do noszenia gratow (myslalem raczej o torbie), lub olac Tamrona i chodzic tylko z Tokina (wbrew pozorom rozsadne, bo na szlaku robie nia okolo 90% zdjec).
pytanko: jesli nosidlo to jakie? na pewno nie chce Lowepro czy ew. Tamraca, bo wole na szlaku nie pokazywac znaczkow z daleka krzyczacych "jestem drogi - ukradnij mnie". wole jakis dobrze wykonany no-name.
Mekko mi sie ostatnio w oczy rzucilo i sklaniam sie ku jakiejs ich torbie. ktokolwiek widzial, ktokolwiek slyszal? a jesli nie to, to co? etykietki mnie nie rajcuja, wiec moze byc kompletne Made in Mozambique, byle mozliwie uczciwie wykonane...