Mógłby mi ktoś polecić jakiś plecak. Wymagania:
-kieszeń na laptop 15,4
-Mieszczący conajmniej 3 obiektywy (17-40/28-75/70-200) + body + 2 lampy
-Miejsce na statyw mile widziane
-Nieprzemakalny
Dobry, pakowny i solidny. Mnie kieszen na lapa niepotrzebna i mam mini trekkera classic - ale i tak moja 14'' wlazi w niego![]()
Rozrosła mi się trochę fotograficzna gadżeciarnia i nie mieści mi się w dotychczas używanej torbie... Czas więc na upgrade torby!
Rozglądam się za jakąś większą torbą od jakiegoś czasu, oglądałem jakiegoś Tamrac'a 8 bodajże ale mi jakoś nie podchodził.
Na necie obadałem Lowepro Nova 200AW ale nie mam gdzie pomacać tej torby, stąd pytania do użytkowników takowej:
- czy torba rzeczywiście jest taka solidna jak to ponoś Lowepro mają?
- czy pomieszczę w niej:
. 40D z podpiętym szkłem i gripem,
. 350D z podpiętym szkłem,
. dwie lampy typu 4xxEX
. jakieś dodatkowe 2-3 szkła, itp...
Oraz ogólnie, czy torba jest tak zgrabna jak to przedstawiają jej fotki, nie jest kobylasta??
Proszę zarówno o info jak i o opinie o tej torbie.
Mam 190AW, zawsze polecałam, ale w tym poście zmieniłam o niej zdanie. Niby wszystko super ale po drugim "zrzucie" to nie wiem co o tym myśleć. Na razie mam pasek na karabinki, ale straciłam jego obracalność.
Jak pierwszy raz zobaczyłam 190 to się zdziwiłam, że taka duża. Z czasem jednak się "zmniejszyła optycznie". Ogólnie jestem zadowolona, ale te karabinki są fatalne...
Acha - ja mieszczę w niej wszystko ze stopki, + raynoxa, obiektyw z zenita, z 6 pudełek filtrów, gruchę, portfel, ładowarkę i jeszcze jest trochę luzu. Myślę, że 2xbody ze szkłami + 2 szkła + 2xlampa by weszło do 190. Ale głowy nie dam, nie mam lampy ;-)
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
A ja mam pytanko.
Czy jest ktoś, kto miał okazję używać plecaka Naneu Pro Sahara i Lowepro Flipside 400?
Zastanawiam się nad jednym z nich i nie wiem, który wybrać.
Mam obecnie Naneu Pro Alphę już od 3-4 lat i jestem z niego bardzo zadowolony, ale zrobił się za mały.
Nie wiem. czy Flipside 400 dla takiego brzuchacza jak ja (187 cm wzrostu i 1.. kg żywej wagi) będzie dobrym rozwiązaniem.
Obawiam się, czy brzuszek nie będzie przeszkadzał przy "flipowaniu".
Mam Flipside 300 a tego całego flipowania nie używam. Zrzucam zawsze plecak na podłoże i wyjmuje zawartość.
Brzuchaczem nie jestem ;-)
Skoro masz Naneu pro alpha, zostań przy naneu. Sam mam sahara 217F od ponad roku i wiernie mi służy. Miejsca na dwie puchy, kilka słoików, lampę. Statyw jak trzeba można przytroczyć. To oczywiście na większe wędrówki w górach czy gdzie tam cie oczy poniosą.
Wcześnie lowe, ale jakoś cena... imo nie do przełknięcia czasami.
Na mniejsze wypady: mała torba Fomei natural, głównie ze względu na kolor i nie rzucający się w oczy design. Taka kostka trochę, ale mieści body 40Dz gripem i dwie elki. Niestety rozmontowane, czyli trzeba zdjąć torbę, wyjąć puchę, dokręcić szkiełko i dopiero pstryk. To trochę niewygodne, ale po kilku koncertach nie mam z tym większego problemu.
Fajny patent do tej torby to ładownica do M16 do asg. Dopinasz takie coś do pasów mocujących z boku torby i oto jest poręczny schowek na lampę i kabel OSC. Mieści 430 bez problemów z 540... trochę na siłę, ale po pewnym czasie gumy w ładownicy się naciągają i wchodzi i wychodzi elegancko
Pozdrawiam
Osobiście plecaka używam zawsze.
Nie lubię toreb.
Miałem już kilka i zawsze wracałem do plecaka.
Trochę się obawiam, czy Sahara nie będzie za duża (body + 70-200 + 4 szkła i lampa).
Może jeszcze z 1 szkło kiedyś dojdzie.
Nie widziałem go na żywo, bo coś wymiotło ten model z Warszawy.
Flipside przymierzałem i powiem szczerze, że jakoś mnie nie powalił.